ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Του Νίκου Καραμανλή

Στα 58 χρόνια της πολιτικής του διαδρομής προσπάθησε να φανεί χρήσιμος και όχι αρεστός, δίνοντας μεγάλη μάχη απέναντι στον λαϊκισμό

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο τελευταίος μίας γενιάς πολιτικών που σημάδεψαν με την παρουσία τους τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Με τον θάνατό του κλείνει μία περίοδος από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις σύγχρονες ημέρες. Μία περίοδος που η Ελλάδα ενώθηκε απέναντι στους ναζί, διχάστηκε και σημαδεύτηκε από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, βίωσε μία επταετή δικτατορία, γνώρισε τη Μεταπολίτευση, αναπτύχθηκε οικονομικά, έφτασε ένα βήμα πριν από τον πόλεμο με την Τουρκία, έζησε μεγάλες στιγμές και έπεσε στα μνημόνια. Όπως κάθε μεγάλη προσωπικότητα, ο πρώην πρωθυπουργός στα 99 χρόνια του βίου του «έχτισε» μεγάλες φιλίες και εξίσου μεγάλες πολιτικές αντιπαλότητες.

Σε αυτήν τη μακρά διαδρομή, το κυρίαρχο στοιχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν η ευθύτητα με την οποία απευθυνόταν πάντα στους πολίτες. Το ότι οι εξελίξεις δικαίωσαν τις εκτιμήσεις του είναι το λιγότερο. Άνθρωπος με οξύτητα πνεύματος και διαυγή πολιτική σκέψη μέχρι τα βαθιά του γεράματα, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να φανεί χρήσιμος και όχι αρεστός, δίνοντας μεγάλη μάχη απέναντι στον λαϊκισμό που για δεκαετίες κυριάρχησε. Βαθιά ευρωπαϊστής, γνήσιος εκπρόσωπος του φιλελευθερισμού, κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα ιδεολογικό περιβάλλον που επικροτούσε τον κρατισμό και την «είσοδο στο Δημόσιο» ως επαγγελματική πανάκεια.

Ως πρωθυπουργός δεν δίστασε να συγκρουστεί με τους «αγανακτισμένους» συνδικαλιστές της εποχής, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να τον χαρακτηρίζουν «ακραίο νεοφιλελεύθερο». Χαρακτηρισμός που τον αδικεί, καθώς αυτό που πρέσβευε ήταν ο δύσκολος δρόμος, με θυσίες που αποσκοπούσαν στο να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο αύριο. Δεν είναι τυχαίο πως στα χρόνια του μνημονίου όλο και περισσότεροι ανακαλούν στη μνήμη τους την ιστορική του ομιλία στη Βουλή το 1994, όταν προειδοποιούσε πως η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς στην «επαιτεία» από το ΔΝΤ. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στα 58 χρόνια της διαδρομής του στα κοινά, δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, είτε αυτό αφορούσε την οικονομία και την κοινωνία είτε την εξωτερική πολιτική.

Στην karfitsa που κρατάτε στα χέρια σας, θα διαβάσετε ένα αφιέρωμα στον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ. Απ’ αυτήν εδώ τη γωνιά αξίζει να εστιάσουμε στην πραγματική κληρονομιά που άφησε ένας πολιτικός, με αδυναμίες και λάθη, που δεν είναι άλλη από τη μετριοπάθεια, τον πολιτικό πολιτισμό, τον σεβασμό στη Δημοκρατία, την ψύχραιμη αποτίμηση των καταστάσεων. Και κάτι ακόμα που χρήζει αναφοράς… Η πολιτική του ατζέντα, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την ανάδειξή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα, είναι το ίδιο επίκαιρη: μικρότερο και πιο σύγχρονο κράτος, ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας και της παραγωγής, δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης…

Σχολιάστε