Πρόταση Σιμόπουλου για την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων! - Karfitsa.gr
Karfitsomata Κοινωνία

Πρόταση Σιμόπουλου για την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων!

Τι αναφέρει σε μήνυμά του ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων;

Μια πρόταση για την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων με αφορμή την έναρξη του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας καταθέτει ο πρώην γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος. Μεταξύ άλλων προτείνει οι φόροι από τα ακίνητα, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ να πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία των δήμων και όχι του κράτους.

Αναλυτικά ο κ. Σιμόπουλος προτείνει: 

Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Κάποια βήματα αποκέντρωσης έγιναν, αλλά τα μεγάλα είναι μπροστά μας. Κυρίως, η διαδικασία για την οικονομική αυτοτέλεια δεν έχει αρχίσει. Βασική προϋπόθεση η εξασφάλιση πόρων, αλλά και η πλήρης ευθύνη για τη διάθεση αυτών.
Έτσι, και οι πολίτες θα είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές τους. Θα το αντιλαμβάνονται από το επίπεδο της παροχής των δημοτικών υπηρεσιών και από τις αυξομειώσεις των δημοτικών τελών.

Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο κάποιοι δήμαρχοι να παλεύουν για χρηματοδοτήσεις από την κεντρική εξουσία και κατόπιν να τις διαχειρίζονται σπάταλα, χωρίς να ενδιαφέρονται, μάλιστα, να αξιοποιήσουν δική τους δημοτική περιουσία.

Παράλληλα, αν πάψει η κρατική χρηματοδότηση, οι πολίτες θα ψηφίζουν όχι με επικοινωνιακά κριτήρια, αλλά με βάση την ικανότητα στη διοίκηση και το σεβασμό στα χρήματα των δημοτών. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα , αν οι φόροι ακινήτων πήγαιναν στους Δήμους και οι πολίτες έβλεπαν τα ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή τους, αντί, όπως σήμερα συμβαίνει, να νιώθουν ότι σπαταλούνται από την αδηφάγο κεντρική εξουσία;

Τέλος, πρέπει να αρχίσει η συζήτηση, ώστε να περάσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η αστυνόμευση στους Δήμους.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ