, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πρόωρη εκσπερμάτιση; Μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας!

Η περίμετρος της μέσης αναδεικνύεται όλο και εντονότερα σε σημαντικό δείκτη αξιολόγησης πολυάριθμων παραμέτρων της υγείας.
Έχει συνδεθεί μέχρι τώρα με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, διαβήτη, καρδιοπάθειας και καρκίνου, ενώ τώρα μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι σχετίζεται και με τις σεξουαλικές επιδόσεις των αντρών.
Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση International Journal of Impotence Research, οι άντρες που έχουν περίμετρο μέσης πάνω από 102 εκατοστά έχουν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτισης σε σύγκριση με άντρες που έχουν μικρότερα αποθέματα λίπους στην περιοχή της κοιλιάς τους.
Η μελέτη υπέδειξε επίσης ότι, από τους 100 άντρες που μελετήθηκαν, ποσοστό 51% όσων αντιμετώπιζαν προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτισης πληρούσαν τα κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή παρουσίαζαν τουλάχιστον τρεις από τους εξής παράγοντες: 1) υπέρταση, 2) ανεβασμένο σάκχαρο, 3) περίμετρος μέσης πάνω από 102 εκατοστά, 4) χαμηλή HDL χοληστερόλη και 5) αυξημένα τριγλυκερίδια. Αντιθέτως, κάτω από 1 στους 4 άντρες που δεν αντιμετώπιζε προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτισης πληρούσε τα κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο.
Από τους άνδρες με διάγνωση για πρόωρη εκσπερμάτιση, όσοι είχαν και μεταβολικό σύνδρομο φάνηκε να φτάνουν σε οργασμό αρκετά πιο γρήγορα σε σύγκριση με όσους δεν πληρούσαν τα κριτήρια για το σύνδρομο –1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα έναντι 3 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα αντίστοιχα.
Πολυάριθμες παράμετροι του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να οδηγήσουν στην πρόωρη εκσπερμάτιση, αναφέρουν οι ερευνητές. Το ανεβασμένο σάκχαρο, για παράδειγμα, προκαλεί διαταραχές στη νευρική λειτουργία και την παραγωγή οξειδίου του αζώτου, δύο παράγοντες που επιβαρύνουν σημαντικά την ικανότητα επίτευξης και/ή διατήρησης της στύσης. Η υπέρταση, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ανοίγοντας τον «δρόμο» στην πρόωρη εκσπερμάτιση, ενώ το αυξημένο κοιλιακό λίπος –ενδεικτική του οποίου είναι η περίμετρος της μέσης– συνδέεται με μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστραδιόλη, με αποτέλεσμα τη μείωση της ερωτικής διάθεσης, το άγχος επίδοσης κ.ά.
Μένει να αποδειχτεί σε επόμενες μελέτες κατά πόσο η αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου –μέσω ενός συνδυασμού διατροφής, άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής– μπορεί να διορθώσει την πρόωρη εκσπερμάτιση και να παρατείνει τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.