, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΡΕΠΟΡΤΑΖ KARFITSA: Ένας πρωτότυπος ξενώνας για νέους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

του Βαγγέλη Στολάκη
«Everybody cool. This is a place to… STAY». Με αυτό το μήνυμα υποδέχονται εκατοντάδες νέους και νέες από όλο τον κόσμο οι ιδιοκτήτες του νέου τύπου ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει ανοίξει τις πόρτες του εδώ και λίγους μήνες. Κι αν τα εγκαίνια του νεανικού ξενώνα  δεν συνόδευσαν δελτία τύπου και φωτογραφίες με κοσμικούς καλεσμένους, ακριβές τσάντες, φτερά και… πούπουλα, το STAY όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει και να κάνει τη Θεσσαλονίκη ακόμα πιο «φιλόξενη» στους επισκέπτες της.
Βρίσκεται στη συμβολή των οδών  Φιλίππου με Ίωνος Δραγούμη στον αριθμό 61. Το κτίριο στο παρελθόν φιλοξενούσε υπηρεσίες του ΙΚΑ. Σήμερα φιλοξενεί νέους και είναι το πρώτο αδειοδοτημένο χόστελ (ξενώνας) νεότητας που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Προσφέρει φιλοξενία, φαγητό, στέγη και… διασκέδαση με μόλις λίγα ευρώ και έχει γίνει το talk of the town. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα; Το τιρκουάζ χρώμα των εξωτερικών τοίχων και το τεράστιο γκράφιτι του SER.
Οι τουρίστες φέρνουν… επενδύσεις
Το Stay Hybrid Hostel, όπως είναι ακριβώς η ονομασία του, είναι η χαρακτηριστική απόδειξη πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να προσφέρει αρκετές ευκαιρίες σε όσους θέλουν να επενδύσουν. Ένας τομέας είναι αυτός του τουρισμού, καθώς οι επισκέπτες της πόλης κάθε χρόνο αυξάνονται. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο δήμος Θεσσαλονίκης οι τουρίστες μέσα σε μόλις επτά χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν.  Αυτό άλλωστε αποτέλεσε και την βασική αφορμή για τους τέσσερις νέους επιχειρηματίες.  «Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος έχει επιφέρει αντίστοιχα οφέλη και νέες θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς οικονομικής δραστηριοποίησης άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους με τον τουρισμό. Όποιος τώρα τοποθετηθεί επενδυτικά στην πόλη και την τουριστική της προοπτική θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Πιστεύουμε, ότι η πόλη πατάει το γκάζι, και έχει ξεδιπλώσει προς το παρόν μόνο το 25-30% των δυνατοτήτων της. Σύντομα θα τη δούμε πολύ ψηλότερα στις προτιμήσεις προορισμών επισκεπτών αλλά και τόπων για να ζήσει κάποιος στην Ελλάδα» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας.
Πως προέκυψε η ιδέα
Δημιουργοί του χόστελ νεότητας είναι τέσσερις  νέοι άνθρωποι που άδραξαν την ευκαιρία. Ο λόγος για τους: Γιώτη Ποσπρέλη, Ζεϊντ Χοράνι, Γιώργο Γεωργιάδη και Κυριάκο Μπέρτο. Επηρεασμένοι από την εμπειρία που είχαν οι ίδιοι ως επισκέπτες αντίστοιχων ξενώνων σε όλο τον κόσμο δημιούργησαν στην πόλη που στο παρελθόν ήταν Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας ένα χόστελ με σκοπό να προσφέρουν μια αξέχαστη και ευχάριστη εμπειρία στους νέους τουρίστες της πόλης.
Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδό 3.500 τ.μ. με μια δυναμική που πλησιάζει τις 200 κλίνες, χωρίς να «θυσιάζονται» η άνεση και η ευρυχωρία των κοινόχρηστων χώρων που είναι θεμελιώδεις για τη λειτουργία ενός υβριδικού ξενώνα. Με την δημιουργία του ξενώνα δημιουργήθηκαν δεκάδες θέσεις εργασίας σε ένα απόλυτα φιλικό και νεανικό περιβάλλον, ενώ η συνολική επένδυση έχει αγγίξει επταψήφια νούμερα χωρίς καμία απολύτως κρατική επιδότηση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην KARFITSA ο κ. Ποσπορέλης: «Πίσω από το Stay Hybrid Hostel βρίσκεται το τρίπτυχο του κοινού πάθους για τα ταξίδια, την αστική κουλτούρα και τη μουσική. Ένα στέκι στο κέντρο για να αράξετε με άνεση και ασφάλεια, χωρίς να βγείτε εκτός προϋπολογισμού, να γνωρίσετε τους κατοίκους της πόλης και άλλους ταξιδιώτες, να ανταλλάξετε συμβουλές και αναμνήσεις και να απολαύσετε την πόλη με τους καινούριους σας φίλους. Σαν ενθουσιώδεις ταξιδευτές κι εμείς, πάντα εκτιμούσαμε την φιλική ατμόσφαιρα που συναντήσαμε στα χόστελ  που έχουμε επισκεφθεί σ’ όλο τον κόσμο. Αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα και το φιλικό περιβάλλον επιδιώκουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας».
Τιμές
Το «STAY» σήμερα έχει την υψηλότερη βαθμολογία καταλυμάτων στη Θεσσαλονίκη (9.5 στο booking.com) και ένα άριστο 5 στο facebook. Σε ό,τι αφορά το κόστος διαμονής αυτό διαφέρει ανάλογα με τα γούστα του κάθε επισκέπτη. Στους κοιτώνες οι τιμές κυμαίνονται από 10 ως 14 ευρώ ανάλογα τον τύπο του δωματίου, ενώ στα ξενοδοχειακού τύπου private δωμάτια οι τιμές για μονόκλινα-δίκλινα και τρίκλινα ξεκινούν από 28 ευρώ και μπορούν να αγγίξουν τα 39 ευρώ. «Επίσης παρέχεται περιορισμένος αριθμός upgrade rooms – suites με λίγο ακριβότερες τιμές. Γενικά φιλοσοφία μας είναι να προσφέρουμε σε ανταγωνιστικές τιμές, μια εναλλακτική μεν αλλά πολύ προσεγμένη διαμονή στο κέντρο της πόλης» σχολιάζει ο κ. Ποσπορέλης. Στους κοιτώνες επίσης υπάρχει δυνατότητα επιλογής female-only dorms (κοιτώνες μόνο για γυναίκες) ή unisex dorms (μεικτοί κοιτώνες). Πέραν των κρατήσεων όμως, πολιτική μας είναι να προσφέρουμε ευελιξία στους επισκέπτες μας.
Οι επισκέπτες, σύμφωνα με τον έναν εκ των τεσσάρων δημιουργών του πρωτοποριακού αυτού project  κατά κύριο λόγο προέρχονται από το εξωτερικό, με σημαντικό ποσοστό από την Τουρκία και τα Βαλκάνια, αλλά μέχρι στιγμής έχουν  φιλοξενήθει επισκέπτες ογδόντα περίπου διαφορετικών εθνικοτήτων. «Σημαντικό κομμάτι φυσικά αποτελούν και οι Έλληνες από άλλες πόλεις, και θέλω να πιστεύω ότι βάζουμε το λιθαράκι μας ώστε ο Έλληνας ταξιδιώτης να εξοικειωθεί σιγά σιγά με τα υβριδικά hostels και να τα προτιμάει σαν τύπο καταλύματος» υπογραμμίζει ο Γιώτης Ποσπορέλης.
Η διαφορά χόστελ και ξενοδοχείων
Ποια είναι όμως η διαφορά ενός hostel με ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα;  «Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει συνέχεια, τα ταξίδια έχουν γίνει πιο εύκολα και οικονομικά. Λιγότερος συνοριακός έλεγχος, κοινό νόμισμα, αφθονία πληροφοριών, φτηνές συγκοινωνίες. Συχνά όμως, χάνουμε το πραγματικό νόημα των ταξιδιών και του τουρισμού, που είναι να γίνεις ένα με τους ντόπιους, να μάθεις τα μυστικά τους για να απολαύσεις στο έπακρο τον προορισμό σου, να βρεις ένα μέρος που μπορείς πραγματικά να μείνεις. Μπορείτε να τα έχετε όλα αυτά χωρίς να υποφέρει η τσέπη σας; Φυσικά! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εξοικειωθείτε με τη νοοτροπία των κοινόχρηστων χώρων. Οι υβριδικοί ξενώνες νεότητας είναι η απόλυτη έκφραση αυτής της ιδέας, γιατί συνδυάζουν την ατομικότητα των ιδιωτικών δωματίων με τη δυνατότητα συναναστροφής στους κοινόχρηστους χώρους. Απολαμβάνετε τα ίδια επίπεδα καθαριότητας και ασφάλειας που θα περιμένατε από ένα πολυτελές ξενοδοχείο, σε λογικές τιμές και με την δυνατότητα να κάνετε καινούριους φίλους. Είναι ένας νέος τρόπος ν’ ανακαλύψετε τον προορισμό σας. Και φυσικά η λέξη κλειδί είναι το «υβριδικό», ένας νέος τύπος καταλύματος. Θέλετε να απολαύσετε την εναλλακτική ατμόσφαιρα, αλλά να έχετε και την ησυχία σας; Κανένα πρόβλημα! Στο STAY θα βρείτε μια ποικιλία από δωμάτια με μπάνιο (μονόκλινα, δίκλινα με διπλό κρεβάτι, δίκλινα με δύο κρεβάτια και τρίκλινα) σε τρεις διαφορετικούς ορόφους, καθώς και μια εκπληκτική αλλά περιορισμένη επιλογή από εκλεπτυσμένες σουίτες. Επίσης, στους τελευταίους ορόφους θα βρείτε διαμερίσματα με τρία υπνοδωμάτια, διαθέσιμα για μεγάλες ομάδες επισκεπτών» λέει χαρακτηριστικά.
 
Οι ανέσεις που προσφέρει
Το STAY εκτός από κρεβάτια, κομοδίνα, ντουλαπάκια, θέρμανση, κλιματισμό, καλωδιακή TV και δωρεάν wi-fi προσφέρει  εναλλακτική μουσική διακόσμηση στα δωμάτια. Τα κοινόχρηστα σαλόνια είναι ευρύχωρα, πολύχρωμα και πλήρως εξοπλισμένα με τηλεόραση, χώρους φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών και χώρους εργασίας και ολοκαίνουριες κουζίνες εξοπλισμένες με όλες τις απαραίτητες συσκευές. Ο ξενώνας διαθέτει επίσης κοινόχρηστα μπάνια για κάθε τέσσερα άτομα, μια τεράστια ταράτσα 250 τετραγωνικών μέτρων  με διάφορα καθίσματα προκειμένου οι επισκέπτες να απολαμβάνουν την εξαιρετική θέα της πόλης, ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί ένα επίσης πρωτοποριακό καφέ- μπαρ, ένα μίνι μάρκετ, ένα εστιατόριο με μενού που θα ετοιμάζεται από έμπειρους σεφ, πλυντήρια και υπόγειο πάρκινγκ ογδόντα θέσεων.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.