Δικαστικές αποφάσεις… σε μια ημέρα! - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Δικαστικές αποφάσεις… σε μια ημέρα!

του Βαγγέλη Στολάκη

Δικαστική απόφαση σε μια… ημέρα! Κι αν η παραπάνω φράση στην Ελλάδα του 2017 θυμίζει περισσότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας παρά την…  ωμή πραγματικότητα, σας αποκαλύπτουμε πως στη χώρα μας υπάρχει ένας θεσμός που λειτουργεί ως νόμος του κράτους από το 2010, ωστόσο λίγοι τον γνωρίζουν. Πρόκειται για ένα εργαλείο που δίνει λύση, όπως αποδεικνύει η χρήση του σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στην καθυστέρηση της απονομής Δικαιοσύνης, τις πολλές δίκες, τα εκατοντάδες ευρώ που χρειάζεται να δαπανήσει κάποιος για να βρει το δίκιο του, τις συχνές παραγραφές…  Ο λόγος για τον θεσμό της «Διαμεσολάβησης» που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες να λύσουν τις οποιεσδήποτε διαφορές έχουν… εξωδικαστικά, με μια απόφαση που θα ικανοποιεί και τα δυο αντικρουόμενα μέρη και θα φέρει σφραγίδα… Δικαστηρίου.

Είναι κοινή παραδοχή πως οι Έλληνες είναι… δικομανείς. Χιλιάδες  μηνύσεις και  αγωγές στοιβάζουν στα γραφεία των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα. Μηνύσεις και αγωγές ακόμα και για… ψύλλου πήδημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υποθέσεις να σωρεύονται και η απονομή Δικαιοσύνης να καθυστερεί ακόμα και δεκαετίες. Από το 2010 μέχρι σήμερα, μετά την ψήφιση του νόμου για εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 2008/52/ΕΚ οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της «Διαμεσολάβησης» ενός είδος εξωδικαστικού συμβιβασμού που τους γλυτώνει από καθυστερήσεις, «παραθυράκια» νόμων, παράβολα, αναμονές έξω από τις δικαστικές αίθουσες. Δυστυχώς, η «Διαμεσολάβηση» που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι υποχρεωτική, στην Ελλάδα δεν έχει βρει ακόμα ευήκοα ώτα. Όπως λέει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών, Πέτρος Ζουρδούμης «Ο Έλληνας εξακολουθεί να είναι δικομανής. Ίσως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό γιατί πλέον σκέφτεται το κόστος αλλά δυστυχώς δεν είχε άλλες επιλογές στο παρελθόν. Ή δυο αντίδικοι θα έλυναν μόνοι τους τη μεταξύ τους διαφορά ή θα έπρεπε να πάνε στα δικαστήρια για να τη λύσουν. Από το 2010 υπάρχει η ενδιάμεση λύση που ακούει στο όνομα Διαμεσολάβηση. Δυο μέρη μπορούν να πάνε σε έναν ανεξάρτητο διαπιστευμένο από το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαμεσολαβητή και να ζητήσουν να λύσουν την όποια διαφορά τους. Από τη στιγμή που δεχτούν το  θεσμό της Διαμεσολάβησης, ακολουθείται μια δομημένη διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μόλις λίγες ώρες, βρίσκεται μια κοινή λύση, συντάσσεται μια συμφωνία, πηγαίνει στο Πρωτοδικείο, σφραγίζεται και έχει την ισχύ μιας δικαστικής απόφασης. Με τη Διαμεσολάβηση, χιλιάδες υποθέσεις θα φύγουν από τα πινάκια των δικαστηρίων, τα μέρη θα απαλλαγούν από υποθέσεις που έχουν σε εκκρεμότητα, το δημόσιο θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από την αποφόρτιση των δικαστηρίων. Η κοινωνία, η δικαιοσύνη, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα θα λειτουργήσουν πολύ καλύτερα ». Σύμφωνα με τον κ. Ζουρδούμη οι Έλληνες εάν ακολουθήσουν το θεσμό της «Διαμεσολάβησης» γλιτώνουν πολλά χρήματα και χρόνο. Ο θεσμός δίνει τη δυνατότητα επίσης μετά την εξεύρεση λύσης οι δυο πλευρές να συνεχίσουν να έχουν μεταξύ τους οποιαδήποτε εμπορική και όχι μόνο συμφωνία και συνεργασία. «Είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη και αποτελεσματική διαδικασία» σχολιάζει.

Απογοητευτικοί οι αριθμοί στην Ελλάδα

Ο θεσμός της «Διαμεσολάβησης» στην Ελλάδα ισχύει μόλις μια επταετία αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν τον γνωρίζει. Σε αντίθεση, στο εξωτερικό -όπως για παράδειγμα στην Ιταλία- ο νόμος δεν επιτρέπει σε δυο αντίδικους να βρεθούν στα δικαστήρια εάν πρώτα δεν έχουν κάνει χρήση του θεσμού της «Διαμεσολάβησης». Στη γειτονική χώρα δε, κάθε χρόνο υπολογίζεται πως περίπου 200.000 υποθέσεις πηγαίνουν στη Διαμεσολάβηση. Στην Ελλάδα οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί. Σε πρόσφατη έρευνα, την πρώτη που έχει γίνει ποτέ, του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών η οποία παρουσιάστηκε τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και στους θεσμούς- δανειστές της Ελλάδας αποδεικνύεται ότι ο θεσμός της «Διαμεσολάβησης» είναι σε… αχρηστία. «Από τους 500 Διαμεσολαβητές που απάντησαν στην έρευνα το 92% αυτών έχουν κάνει μόλις 25 υποθέσεις σε τέσσερα χρόνια. Η Διαμεσολάβηση προσφέρεται για όλες τις ιδιωτικές διαφορές. Μέχρι στιγμής ο νόμος δεν ορίζει ότι μπορεί να γίνει χρήση του θεσμού μεταξύ κάποιου ιδιώτη και του ελληνικού δημοσίου» συμπληρώνει ο κ. Ζουρδούμης.  Και υπογραμμίζει: «Δυστυχώς η κατάσταση σήμερα είναι τέτοια με ευθύνη κυρίως της Πολιτείας, των Επιμελητηρίων και των Δικηγόρων που αισθάνονται ότι απειλούνται. Ο νόμος ορίζει ότι οι δικηγόροι πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το θεσμό της Διαμεσολάβησης».

Μόλις δυο στους δέκα γνωρίζουν το θεσμό

Η πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε ο ΣΕΔΙ έδειξε επίσης πως περίπου 63% της νομικής κοινότητας δε γνωρίζει τη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Μάλιστα τις φορές που δεν έγινε δεκτή η πρόταση για διαμεσολάβηση, το 45% των ερωτώμενων απέδωσε την άρνηση σε απροθυμία των δικηγόρων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 90% των ερωτώμενων δηλώνει πως είναι λίγο ως καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει προωθηθεί μέχρι σήμερα η Διαμεσολάβηση στην Ελλάδα. Επίσης, η θετική γνώμη στο να δοθούν φορολογικά κίνητρα, π.χ. να αφαιρείται η δαπάνη για διαμεσολάβηση από το φορολογητέο εισόδημα, ξεπερνά το 91% δείχνοντας πως υπάρχει ανάγκη πιο ουσιαστικών πολιτικών για την καθιέρωση του θεσμού. Στο μεταξύ, περίπου επτά χρόνια μετά την εισαγωγή της μόνο 2 στους 10 πολίτες και επιχειρήσεις γνωρίζουν τη Διαμεσολάβηση. Τέλος, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Κέντρου Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών ADR point, Πέτρο Ζουρδούμη, στα εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας συμπεριλαμβάνονται, το 57% που απάντησε πως οι δικαστές δε γνωρίζουν τη διαμεσολάβηση, κάτι που σημαίνει και πως δε θα μπορούσαν να την προτείνουν ως επιλογή, το 85% που αποδίδει ευθύνη στο νόμο 3898/2010 για την αδράνεια του θεσμού, το 72% που αναγνωρίζει ως θετική για την προώθηση της διαμεσολάβησης  την παρουσία διαμεσολαβητών στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών αλλά και ο χαμηλός βαθμός αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον αφού πέρα από την ανακύκλωση των ίδιων ενεργειών δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική παρέμβαση και νομοθετική αλλαγή που μπορεί να μεταβάλλει τις συνθήκες και μαζί την προοπτική του θεσμού. «Αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό εύρημα από πλευράς αποτελέσματος είναι το 93% των ερωτώμενων που συμφωνεί με την πρόταση η διαμεσολάβηση να αποτελεί υποχρεωτικό στάδιο πριν από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη» λέει χαρακτηριστικά.

Για να γίνει κάποιος διαμεσολαβητής

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.700 Διαμεσολαβητές. Για να γίνει κανείς Διαμεσολαβητής πρέπει πρώτα να παρακολουθήσει μια εκπαίδευση 40 ωρών σε ένα από τα έξι πιστοποιημένα κέντρα Διαμεσολάβησης που λειτουργούν στη χώρα. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος δίνει εξετάσεις στον φορέα και τέλος, δίνει γραπτές και προφορικές εξετάσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών το κόστος για τη συντήρηση ενός δικαστικού συστήματος είναι μεγάλο και το επωμίζονται και όσοι δεν… είναι θαμώνες των δικαστικών αιθουσών. «Αν η Δικαιοσύνη περιοριστεί στις σοβαρές υποθέσεις τότε, θα έχουμε καλύτερη Δικαιοσύνη γιατί οι δικαστές θα ασχολούνται με σοβαρά ζητήματα» σχολιάζει.  Λέει επίσης ότι οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του συγκεκριμένου θεσμού. «Όταν προτείνουμε στις εταιρίες ή στα φυσικά πρόσωπα να ακολουθήσουν την οδό της Διαμεσολάβησης πολλοί αρνούνται είτε επειδή δεν τον γνωρίζουν, είτε επειδή τους συμβουλεύουν διαφορετικά οι δικηγόροι τους. Πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι οι πολίτες και να επιμένουν να επισκεφτούν τον Διαμεσολαβητή πριν το Δικαστήριο» επισημαίνει ο κ. Ζουρδούμης, ο οποίος υπογραμμίζει πως στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το μεγαλύτερο Κέντρο Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα, με παραρτήματα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Ποια είναι όμως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αντικρουόμενων πλευρών στην οποία έδωσε λύση ένας… Διαμεσολαβητής; «Ήταν ένας ιδιοκτήτης οικοδομής που είχε ζητήματα με δαπάνες βελτίωσης και δαπάνες κοινοχρήστων με άλλους ένοικους που χρωστούσαν λεφτά. Ήρθε σε εμάς και το ζήτημα λύθηκε μόλις σε δυο ώρες» καταλήγει ο κ. Ζουρδούμης.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ