Ρεπορτάζ KARFITSA: Οι Έλληνες που δημιούργησαν το Airbnb των… αυτοκινήτων - Karfitsa.gr
Slider Οικονομία

Ρεπορτάζ KARFITSA: Οι Έλληνες που δημιούργησαν το Airbnb των… αυτοκινήτων

του Βαγγέλη Στολάκη

Σίγουρα κι εσείς έχετε βρεθεί μποτιλιαρισμένος στην κίνηση του κέντρου της πόλης ή έχετε «πιάσει» τον εαυτό σας να κάνει… κύκλους προκειμένου να βρει μια θέση πάρκινγκ, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. «Γιατί δεν κατέβηκα με το αστικό» αναρωτιέστε εσωτερικά, το χέρι σας «κολλάει» στην κόρνα, τα νεύρα σας είναι… τεντωμένα και δυσανασχετείτε για την θέση στην οποία βρίσκεστε, δηλαδή του οδηγού! Λύση στο πρόβλημα πάρκινγκ που απασχολεί εκατομμύρια οδηγούς σε όλη τη χώρα επιδιώκουν να δώσουν τρεις νέοι επιχειρηματίες με τη διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησαν.

Ο λόγος για το PARKY (parky.gr) που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως το… ελληνικό airBnB για αυτοκίνητα. Η καινοτόμα πλατφόρμα απευθύνεται σε διπλό ακροατήριο: αυτούς οι οποίοι διαθέτουν έναν χώρο στάθμευσης ο οποίος όμως παραμένει ελεύθερος για αρκετές ώρες και σε εκείνους που θέλουν να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους κοντά στη δουλειά, χωρίς ωστόσο να ξοδέψουν μια ολόκληρη περιουσία. Οι πρώτοι, σύμφωνα με τους δημιουργούς της πλατφόρμας κερδίζουν χρήματα την ώρα που η θέση τους παραμένει άδεια, και οι δεύτεροι σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους και γλυτώνουν πολλές χαμένες ώρες στην γύρα με λίγα… ευρώ.

Δημιουργοί του PARKY, το οποίο γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην Αθήνα και το επόμενο διάστημα θα εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, είναι η Μαρία-Ζωή Παπαϊωάννου και ο Θοδωρής Σωτηρίου. Το τελευταίο διάστημα στην ομάδα προστέθηκε και ο Χρήστος Χατζής. Η Μαρία-Ζωή Παπαϊωάννου, 25 ετών είναι απόφοιτος χρηματοοικονομικών με εργασιακή εμπειρία ως business και financial analyst σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με τον συνιδρυτή, Θοδωρή Σωτηρίου, 24, απόφοιτο διοίκησης επιχειρήσεων και πληροφορικής γνωρίζονται πολλά χρόνια και έτσι αποφάσισαν να στηριχθούν ο ένας στις δυνατότητες του άλλου.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή;

Ποια ήταν όμως η αφορμή για την δημιουργία της διαδικτυακής αυτής πλατφόρμας; Όπως λένε στην Karfitsa οι νεαροί επιχειρηματίες η Μαρία-Ζωή Παπαϊωάννου ήταν καλεσμένη σε party γενεθλίων στο κέντρο και δυστυχώς το μόνο που πρόλαβε ήταν λίγο από το γλυκό στο τέλος. Άργησε διότι δεν έβρισκε να παρκάρει. Αυτό όμως που την εκνεύρισε περισσότερο ήταν ότι έβλεπε άδειες θέσεις σε πιλοτές πολυκατοικιών χωρίς κάποιο μέσο για να τις χρησιμοποιήσει. Έτσι με τον Θοδωρή Σωτηρίου αποφάσισαν να τεστάρουν την ιδέα στο Athens Startup Weekend University 2016 και εκεί γνώρισαν τον Χρήστο Χατζή (chief engineer).

Η διαδικασία είναι απλή. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες χώρου στάθμευσης (είσοδος πολυκατοικίας, γκαράζ, αυλή κ.α.) που επιθυμούν να μισθώσουν το χώρο τους, εγγράφονται στην πλατφόρμα, δηλώνουν ώρες και ημέρες διαθεσιμότητας και τιμή ενοικίου. Από την άλλη, όσοι οδηγοί δεν θέλουν να ψάχνουν να… παρκάρουν, μπορούν απλά με λίγα κλικς… να βρουν διαθέσιμο χώρο στην περιοχή που επιθυμούν. Ο ενδιαφερόμενος οδηγός μπαίνει στο site, εντοπίζει στον χάρτη την περιοχή που τον ενδιαφέρει (έως και το συγκεκριμένο μέρος) και συγκρίνει τιμές και διαθεσιμότητα. Στην συνέχεια μπορεί προαιρετικά να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη για περισσότερες πληροφορίες και πληρώνει ηλεκτρονικά ή μετρητά. Έτσι λοιπόν καταφέρνει να βρει parking πριν βγει από το σπίτι του, πολύ πιο ασφαλές από το πάντα επίφοβο παρκάρισμα στο δρόμο και να αποφύγει τον εκνευρισμό την εύρεσης θέσης.

Θέση στάθμευσης από δυο ευρώ

Σύμφωνα με τους τρεις νεαρούς επιχειρηματίες οι οδηγοί –τουλάχιστον στην Αθήνα- έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημά τους. Όπως αναφέρουν στην Karfitsa: «Κρίνοντας από τις καθημερινές εγγραφές είναι σίγουρα κάτι που ο κόσμος καταλαβαίνει την αξία του. Ήδη έχουν γίνει μακροχρόνιες αλλά και βραχυχρόνιες συμφωνίες και ειδικά θέσεις κοντά στο κέντρο έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Η ελευθερία που έχουν στο να ορίζουν οι ίδιοι τιμές και διαθεσιμότητα δίνει μια αίσθηση στους ιδιοκτήτες πως το Parky είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και όχι μια απρόσωπη πλατφόρμα συναλλαγών. Ταυτόχρονα λαμβάνουμε και πολλά σχόλια για το Parky από κόσμο που έχει να προτείνει κάτι, να εκφράσει την θετικότητα του ως προς το εγχείρημα μας, ξέρετε, αυτά είναι που μας γεμίζουν με την μεγαλύτερη δύναμη, συνδυαστικά με τα θετικά νούμερα».

Οι τιμές ποικίλουν. Μπορεί κανείς να βρει θέση βραχυπρόθεσμης μίσθωσης από δύο έως τέσσερα ευρώ για οκτώ με δέκα ώρες στάθμευσης αλλά και θέσεις στάθμευσης με μεγαλύτερη απόκλιση. «Πολλοί ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν με μακροχρόνια διαθεσιμότητα αλλά ταυτόχρονα κερδίζουν λεφτά και από ημερήσιες ενοικιάσεις μέχρι να κλείσουν κάποια μηνιαία συμφωνία» αναφέρει στην Karfitsa η κ. Παπαϊωάννου.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το PARKY εξυπηρετεί οδηγούς στην Αθήνα, σύντομα όμως η εφαρμογή θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ