, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ρεπορτάζ KARFITSA: Οι «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Θεσσαλονίκης

Του Βαγγέλη Στολάκη
Σε δυο… εσωκομματικά στρατόπεδα είναι χωρισμένος, σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και κορυφαίων κυβερνητικών και πολιτικών στελεχών της Κουμουνδούρου λόγω… ΔΕΘ. Αφορμή αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες μια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του γραμματέα του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα και είχε ως αντικείμενο την τρέχουσα επικαιρότητα αλλά και τις δημοτικές εκλογές του 2019.
Οι μεγάλοι δήμοι της χώρας, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβληματίζουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους δημάρχους των παραπάνω περιοχών. Στο κόμμα, κάτι αντίστοιχο άλλωστε επικρατεί και σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, υπάρχουν δυο απόψεις. Από τη μια οι παλιοί ΣΥΡΙΖΑίοι που είναι υπέρ της υποψηφιότητας καθαρά κομματικών στελεχών και ανθρώπων που έχουν «κολλήσει» κομματικά ένσημα και από την άλλη οι υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίοι είναι κυρίως πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μεταπήδησαν στο ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν πως το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα πρέπει να στηρίξει εν ενεργεία δημάρχους που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι και προέρχονται από το χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η KARFITSA εδώ και μήνες σας είχε ενημερώσει για τις δυο αυτές τάσεις που υπάρχουν στο κυβερνόν κόμμα. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές που θα επιτρέπει στους δημάρχους που θα εκλεγούν να «σχηματίζουν» τοπικές… κυβερνήσεις και με στελέχη της αντιπολίτευσης, καθώς βασικό επιχείρημα εκείνων που επιθυμούν τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πως «με τις αλλαγές θα γίνουν πράξη οι ευρύτερες συνεργασίες στα δημοτικά συμβούλια προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις», σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην KARFITSA Βορειοελλαδίτης κυβερνητικός παράγοντας.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τέθηκε και το ερώτημα «τι θα κάνει το κόμμα στο νομό της Θεσσαλονίκης». Ακούστηκαν διάφορα ονόματα υποψηφίων… υποψηφίων δημάρχων που θα μπορούσαν να ηγηθούν ψηφοδελτίου με το χρίσμα της Κουμουνδούρου.
Υπέρ της στήριξης Μπουτάρη
Το τελευταίο διάστημα στα «πηγαδάκια» μεγάλη συζήτηση γίνεται για τον Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο ΣΥΡΙΖΑ έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και αντιπάλους. Από τη μια, υποστηρικτές της διεύρυνσης του κόμματος αξιολογούν πως πρόκειται για έναν δήμαρχο αποτελεσματικό που έχει αλλάξει τον αέρα της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται πως και ο υφυπουργός Οικονομίας και πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας στην τελευταία συνέντευξή του στην KARFITSA είχε δηλώσει πως πρόκειται για έναν επιτυχημένο δήμαρχο και του είχε ευχηθεί να είναι υγιής για να ολοκληρώσει το έργο του. Όμως και ο Χρήστος Σπίρτζης αλλά και ο Γιάννης Μουζάλας, στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έχουν μιλήσει θετικά για τη συνεργασία τους με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τις ενέργειες του τελευταίου σε διάφορα ζητήματα που απασχόλησαν την πόλη. Καλές σχέσεις φέρεται πως διατηρεί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία συνεργάζεται με το δήμο για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.
Ποια ονόματα παίζουν
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι εκείνοι οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι το κόμμα «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη» όπως λένε στην KARFITSA χαρακτηριστικά. Οι ίδιοι προκρίνουν πως θα πρέπει να ηγηθεί επικεφαλής συνδυασμού κάποιο πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλευρά αυτή, εκτιμά πως υποψήφια δήμαρχος θα πρέπει να είναι η Ρία Καλφακάκου που σήμερα εκτός από επικεφαλής παράταξης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης είναι και διευθύνουσα σύμβουλος της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.».
Στο «τραπέζι» πάντως των διαφόρων συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ακούγονται και άλλα ονόματα. Ένα εξ’ αυτών είναι του Σπύρου Βούγια ο οποίος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το δήμο της Θεσσαλονίκης αλλά και του Ανδρέα Κουράκη που εδώ και μήνες έχει αποστασιοποιηθεί από τη σημερινή διοίκηση του δήμου της Θεσσαλονίκης. Άλλοι εκτιμούν ότι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να είναι και ο Γιάννης Μυλόπουλος. «Ο πρόεδρος του ΜΕΤΡΟ έχει δείξει το ενδιαφέρον του για την πόλη καθώς είναι εκείνος που ξαναζέστανε τις μηχανές και η πόλη θα αποκτήσει μετρό το 2019» έλεγε χαρακτηριστικά στην KARFITSA στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Στα «πηγαδάκια» το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος κατέχει έναν ανεπίσημο ρόλο «Θεσσαλονικάρχη» της κυβέρνησης, καθώς ασχολείται και με ζητήματα εκτός του δικού του χαρτοφυλακίου (αγριογούρουνα στο Πανόραμα, ΟΑΣΘ κτλ).
Εκείνο που συμφωνήθηκε πάντως στη σύσκεψη είναι πως οι στηρίξεις προσώπων ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών θα ξανασυζητηθούν  πολλές φορές στα αρμόδια όργανα. Βέβαια, όπως μαθαίνουμε ο Παναγιώτης Ρήγας ζήτησε από την Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης να καταθέσει στα κεντρικά του κόμματος προτάσεις για στηρίξεις στους δήμους του νομού πλην του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και των στενών του συνεργατών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.