ΣΕΚΕ: 70 Χρόνια προσφοράς στην Ξάνθη και την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ) - Karfitsa.gr
Ειδήσεις Κοινωνία

ΣΕΚΕ: 70 Χρόνια προσφοράς στην Ξάνθη και την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Η ΣΕΚΕ, η νούμερο ένα εταιρεία επεξεργασίας καπνού στα Βαλκάνια, γιόρτασε τα 70 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην Ξάνθη και την Ελλάδα σε αίθουσα εκδηλώσεων στην Ξάνθη όπου τίμησαν με την παρουσία τους όλες οι αρχές του τόπου, στελέχη της εταιρείας από όλη την Ελλάδα και τις Βαλκανικές Χώρες όπου και δραστηριοποιείται.

Με ανάμεικτα συναισθήματα, μετά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Παναγιώτης Ταρενίδης και ο Γενικός Διευθυντής, πρώην Υπουργός Αλέξανδρος Κοντός, αναφέρθηκαν στην πολύχρονη παρουσία της Εταιρείας στην Ξάνθη και την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και τον τιτάνιο αγώνα που έκανε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα για να επικρατήσει έναντι ισχυρών παικτών στην αγορά του καπνού.

Παρόντες όπως ήταν φυσικό ήταν και οι καπνοπαραγωγοί από τις χώρες συνεργασίας, Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία.

Το δίδυμο Ταρενίδης – Κοντός με πολύ αγώνα και δουλειά, έφτασαν την εταιρεία να δημιουργήσει έναν κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 60 εκ. το χρόνο κάτι που μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λόγω της αλλοπρόσαλλης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, θυμίζει θαύμα. Οι δύο άνδρες κατ’ επανάληψη αναφέρθηκαν στην πραγματοποίηση του όνειρου του αείμνηστου Μπαλντατζή αλλά μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το ΔΣ και τους συνεργάτες-στελέχη της εταιρείας όπου όπως τόνισαν χωρίς την στήριξη τους και την αδιάκοπη προσπάθεια η εταιρεία δεν θα είχε αυτά τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα.


Τα 70 χρόνια της ΣΕΚΕ ΑΕ γιορτάστηκαν με προσκεκλημένους όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το Εξωτερικό ενώ μίλησαν σε αυτήν ο Πρόεδρος Παναγιώτης Ταρενίδης αλλά και ο Γενικός Διευθυντής της πρώην υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των καπνοπαραγωγών και συνετεριστών, και όλη η πολιτική ηγεσία της Ξάνθης μαζί με τον Μητροπολίτη μας, αλλά και επιχειρηματίες που συνεργάζονται με την εταιρία τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις Βαλκανικές χώρες.

«Η ΣΕΚΕ ιδρύθηκε το 1947, από τον σπουδαίο συνεταιριστή και πολιτικό, Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Όλα αυτά τα χρόνια, πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στους καπνοπαραγωγούς, με τους οποίους οι σχέσεις δεν έχουν διαταραχτεί ποτέ. Επί 70 χρόνια, η ΣΕΚΕ συνέβαλε ουσιαστικά στην εθνική οικονομία και τις τοπικές οικονομίες όπου υπήρχαν εργοστάσια, στην Ξάνθη, στην Καβάλα, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη», δηλώνει ο πρόεδρος, Παναγιώτης Ταρενίδης.

Επιχειρηματικά άλματα

Τα τελευταία χρόνια, η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος έφυγε από τα ελληνικά σύνορα και δημιούργησε εταιρείες στη Βουλγαρία, στη FYROM και από τις αρχές του έτους και στην Αλβανία. «Η ανταπόκριση που τυγχάνει η ΣΕΚΕ από τις βαλκανικές χώρες είναι πολύ καλή. Τα καπνά της φεύγουν σε 30 χώρες και ο τζίρος της την περασμένη χρονιά ήταν 64 εκατ. ευρώ». Ο κ. Ταρενίδης τονίζει ότι στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνει η χώρα, η ΣΕΚΕ είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που αναπτύσσεται κάνοντας άλματα, καθώς είναι η πρώτη στην Ελλάδα και η δεύτερη στα Βαλκάνια στην αγορά καπνού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομία της Ξάνθης αλλά και της χώρας. Η ΣΕΚΕ απέκτησε πολύ καλό όνομα στους διεθνείς κύκλους. Αποτελεί τακτικό προμηθευτή των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών του κόσμου, όπως είναι οι PHILIP MORRIS, JTI, KT & G, Tobacco Monopolies of North Africa κ.ά., χάρη στα εξαιρετικής ποιότητας καπνά της και τη συνέπεια στις συναλλαγές.

Ο μεγάλος ηγέτης
Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής συνέλαβε την ιδέα ιδρύσεως της ΣΕΚΕ το 1945, ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον για αγορά, μεταπώληση και εμπορία καπνών σε φύλλα, επεξεργασμένα ή μη. Ο κ. Ταρενίδης σημειώνει τη μεγάλη στήριξη που δόθηκε από τον Βασίλειο Ιλατζή, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά χρόνια γενικός διευθυντής, το έργο του οποίου συνεχίζει από το 2009 ο νυν γενικός διευθυντής, Αλέξανδρος Κοντός, που είναι από τα στηρίγματα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

Στα 70 χρόνια ζωής, η ΣΕΚΕ αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες βιομηχανίες μεταποίησης καπνού παγκοσμίως. Δημιούργησε άξια στελέχη, πολλά εκ των οποίων προήλθαν από τα οικοτροφεία της ΣΕΚΕ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στα οποία σπούδασαν, με υποτροφία της εταιρείας, παιδιά φτωχών καπνοπαραγωγικών οικογενειών. Ο κ. Ταρενίδης εξηγεί ότι τα οικοτροφεία έπαιξαν σημαντικό ρόλο τη σκληρή δεκαετία του ‘50 και διατηρήθηκαν μέχρι το 1965. «Η προσφορά της ΣΕΚΕ εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια ήταν καθοριστική, καθώς σπούδασαν δωρεάν 400 παιδιά καπνοπαραγωγών, στα οποία παρείχε κατάλυμα, διατροφή, παρακολούθηση».

Η ΣΕΚΕ σήμερα, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ταρενίδη και Γενικό Διευθυντή τον πρώην υπουργό γεωργίας Αλέξανδρο Κοντό, εφαρμόζοντας μια σύγχρονη και ορθολογική οργάνωση, καταφέρνει να διατηρεί την σημαντική θέση της στον παγκόσμιο καπνικό βιομηχανικό χάρτη, αποτελώντας ένα έμπρακτο παράδειγμα Συνεταιριστικής εφαρμογής, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Τη γιορτινή βραδιά έκλεισε ο καλλιτέχνης Κωστής Μαραβέγιας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Γενικός Διευθυντής Αλέξανδρος Κοντός έκανε την ακόλουθη δήλωση. (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ).

Πηγή: Xanthitimes.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ