Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στο ΑΠΘ - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στο ΑΠΘ

Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει το ΑΠΘ, το οποίο παραμένει για 14η μέρα χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης. Ήδη κάποιες σχολές έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για αυτήν την εβδομάδα.

Σε γενικές συνελεύσεις σχολών και τμημάτων,που πρόκειται να γίνουν,θα καταγραφούν αναλυτικά τα προβλήματα και το θέμα θα απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Αγγελιοφόρος, ένα σημαντικό μέρος των διοικητικών λειτουργιών του ΑΠΘ έχει «νεκρώσει», αφού εργολαβικοί υπάλληλοι δεν απασχολούνται μόνο στην καθαριότητα και τη φύλαξη, αλλά και σε γραμματείες τμημάτων.

Ογκοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα σημεία της Πανεπιστημιούπολης εξαιτίας των συνεχιζόμενων απεργιών των 600 εργολαβικών υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν καταλάβει το κτίριο διοίκησης από τις 24 Σεπτεμβρίου ζητώντας να βρεθεί λύση, ώστε να μη μείνουν χωρίς δουλειά.

Η Οδοντιατρική Σχολή, με απόφαση της γενικής της συνέλευσης, ανέστειλε για αυτήν την εβδομάδα κάθε δραστηριότητά της, καθώς είναι αδύνατη η διεξαγωγή εργαστηρίων και κλινικών χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο σε πρόσφατη κοινή συνεδρίασή του με την Επιτροπή Κοσμητόρων αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την καταβολή του ποσού των 5,2 εκατ. ευρώ άμεσα, προκειμένου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται οι υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης του ιδρύματος μέχρι το τέλος του 2012. Κάλεσαν, δε, τα θεσμικά όργανα και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να μην διεξαγάγουν σήμερα εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, προκειμένου να γίνουν γενικές συνελεύσεις σχολών και τμημάτων και να συζητηθούν οι έκτακτες συνθήκες ανάγκης που αντιμετωπίζει το ΑΠΘ. Αφού καταγραφούν αναλυτικά τα προβλήματα ανά σχολή, το θέμα θα απασχολήσει τη Σύγκλητο, που συνεδριάζει αύριο το πρωί.

«Είμαστε στον… αέρα. Δεν έχει βρεθεί λύση και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για 14η μέρα. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό ασφαλείας, τηρούμε το νόμο. Για παράδειγμα, στις κλινικές της Κτηνιατρικής εργάζονται καθαρίστριες και ζωοκόμοι που τρέφουν τα ζώα», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους Εργολήπτες, Σιδέρης Κωνσταντινίδης.

Οπως αναφέρουν οι εργολαβικοί του ΑΠΘ, βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «εργασιακής ομηρίας», ύστερα και από την ανακοίνωση της Πρυτανείας πως θα προβεί σε παύση πληρωμών από το Σεπτέμβρη, ενώ θα αναγκαστεί να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εργολαβίας, λόγω των περικοπών στα κονδύλια του πανεπιστημίου, αλλά και της μη καταβολής της έκτακτης επιχορήγησης του υπουργείου Παιδείας.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ