Στη Βουλή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Karfitsa για το "Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" - Karfitsa.gr
Slider Υγεία

Στη Βουλή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Karfitsa για το “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”

Της Έλενας Καραβασίλη – φωτορεπορτάζ Σ. Αυγητίδης

Στη Bουλή έφτασε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Karfitsa, για το  μαγειρείο του νοσοκομείου Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που σιτίζει καθημερινά… 400 ασθενείς. Σοβάδες που κρέμονται πάνω από τις κατσαρόλες, τα άπλυτα που πηγαίνουν σε άλλο νοσοκομείο (ΑΧΕΠΑ), δωρεές μηχανημάτων που… “λιμνάζουν”, ανενεργό ηλεκτρονικό σύστημα προτεραιότητας ασθενών είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα!

O βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε σχετική ερώτηση (με Α.Π. 6895/04-07-2017) προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό σημειώνει μεταξύ άλλων  “Είναι το δεύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης σε εφημερίες, σχεδόν ανά διήμερο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Karfitsa» της Θεσσαλονίκης, όλοι οι διευθυντές των κλινικών έχουν αποστείλει επανειλημμένως έγγραφα σχετικά με τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, ακόμη και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παράλληλα, η λίστα αναμονής για τακτικά χειρουργεία συνεχώς μεγαλώνει, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το ένα έτος. Πέρα από τις ελλείψεις σε προσωπικό, είναι οξύτατα τα προβλήματα και στις υποδομές: πλυντήρια, ατμολέβητας και κύλινδρος σιδερώματος είτε εμφανίζουν βλάβες είτε είναι ανενεργά, ηλεκτρονικό σύστημα προτεραιότητας ασθενών εκτός λειτουργίας, μαγειρεία σε άθλια κατάσταση, καθαριότητα σε απαράδεκτα επίπεδα. Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζομένους, ενώ οι εικόνες που παρουσιάστηκαν στα μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνονται καθόλου σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα τα τεράστια προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Γεννηματάς»», τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

«5.000 χειρουργεία… με έλλειψη προσωπικού»

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει στην εφημερίδα ο Βασίλης Ζαµπακλής, που µαγειρεύει για το «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» τα τελευταία… 30 χρόνια, «Η κουζίνα θα πρέπει να κλείσει. Στα τόσα χρόνια που είµαι εδώ, έχει γίνει µόλις µία ανακαίνιση κι είναι εντελώς παρατηµένα. Από άποψη υποδοµών αρχικά – πέφτουν σοβάδες από το ταβάνι- αλλά και έλλειψης προσωπικού. Σε όλη τη βάρδια είµαστε δύο άτοµα ένας πρωί, ένας απόγευµα, όπου καθηµερινά ετοιµάζουµε…  400 µερίδες φαγητού». Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Πέτρος Κετικίδης, είχε τονίσει πως «τα επείγοντα ιατρεία είχαν ανακατασκευαστεί το… 1996 µε χρήµατα της Νοµαρχίας. Από τότε λοιπόν είχαν εγκατασταθεί οι ηλεκτρονικές σηµάνσεις, έξω από κάθε ιατρείο. Δούλεψε για κάποια χρόνια, όµως οι διοικήσεις των τελευταίων ετών αποφάσισαν να… µην τα χρησιµοποιούν. Έτσι ο κόσµος περιµένει να ακούσει το όνοµά του από τη νοσηλεύτρια ή από τον γιατρό! Αν λειτουργούσε ο ηλεκτρονικός πίνακας, ο κάθε ασθενής θα ήξερε και θα µπορούσε να υπολογίσει το µέσο όρο αναµονής για να µην περιµένει και να µην ταλαιπωρείται!».

Τέλος, ο κ. Κετικίδης είχε επισημάνει πως «το µεγαλύτερο πρόβληµα του νοσοκοµείου είναι η µη ύπαρξη ανθρώπινου δυναµικού. Οι διευθυντές των κλινικών, έχουν στείλει κατ’ επανάληψη έγγραφα προς τη διοίκηση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διευθυντής της ουρολογικής µάλιστα έκανε λόγο για έλλειψη στο τµήµα του αλλά και στα χειρουργεία! Παρότι είναι ένα µικρό νοσοκοµείο µε 270 κρεβάτια, έχει πολύ µεγάλο όγκο χειρουργείων που φτάνουν τα 5.000 το χρόνο». Μάλιστα όπως είχε εξηγήσει, η ΜΕΘ του “Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ” οργανικά έχει δέκα κλίνες, εκ των οποίων λειτουργούν οι εννιά «µε προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας. Θα έπρεπε να υπάρχουν τρεις νοσηλευτές ανά κλίνη σε κυκλικό ωράριο και τώρα ζήτηµα να είναι 25 άτοµα, µαζί µε την προϊσταµένη. Αυτή τη στιγµή, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι στα όρια της εξάντλησης. Είμαστε το δεύτερο νοσοκοµείο της πόλης µε τις περισσότερες εφηµερίες»!

Τι απαντά η διοίκηση

Για την «δραματική» -όπως λένε οι εργαζόμενοι- κατάσταση που επικρατεί στο µαγειρείο του νοσοκοµείου, η διοικήτρια του Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ κα Μελποµένη Τσούγκα απάντησε χαρακτηριστικά ότι «έχει γίνει ένας σχεδιασµός για να κάνει παρεµβάσεις η τεχνική υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτόν θα λυθούν τα προβλήµατα που πρέπει να αντιµετωπιστούν άµεσα». Η ίδια για το… ανενεργό ηλεκτρονικό σύστημα, είχε εξηγήσει πως «το σύστηµα είναι παλιό. Αν έρθει λοιπόν ένα επείγον περιστατικό, θα πρέπει να γίνει νέα ρύθµιση του συστήµατος, κάτι που είναι χρονοβόρο. Έχουµε ζητήσει προσφορά για να αντικατασταθεί, όµως το κόστος είναι µεγάλο και είναι κάτι που πρέπει να γίνει µε τη δεύτερη τροποποίηση».Για τα… άπλυτα των ασθενών που θα πηγαινοέρχονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, η κ. Τσούγκα παραδέχτηκε πως… υπάρχει πρόβλημα µε τα πλυντήρια όµως «όλος ο ιµατισµός που χρησιµοποιείται από τους ασθενείς καθαρίζεται. Τον Οκτώβριο θα παραδοθεί το έργο στο ΑΧΕΠΑ, όπου εκεί θα µεταφέρονται όλα τα άπλυτα. Κάθε τόσο τα πλυντήρια εµφανίζουν βλάβες, έτσι αν δεν υπάρξει η λύση του ΑΧΕΠΑ, δε ξέρω τι θα κάνουµε, διότι υπάρχει και έλλειψη σε προσωπικό».Τέλος στην καταγγελία των εργαζομένων πως η επιλογή των περιστατικών που προσέρχονται στα επείγοντα γίνεται είτε από τον ίδιο τον ασθενή (που εικάζει την ειδικότητα που µπορεί να χρειάζεται), είτε αποφασίζει ένας διοικητικός υπάλληλος που έχει υπηρεσία στην ηλεκτρονική καταγραφή των ασθενών, η διοικήτρια του νοσοκομείου απάντησε: «υπάρχει επιπλέον βάρδια νοσηλευτικού προσωπικού από τις 15:00 έως τις 23:00 οπότε και έχουµε τη µεγαλύτερη κινητικότητα, για την κατεύθυνση των περιστατικών. Δεν έχουµε διαλογή ως νοσοκοµείο. Αυτό θα υλοποιηθεί µε την πρόσληψη γιατρών που θα γίνει από το υπουργείο. Τα σχέδια για τη διαµόρφωση των ΤΕΠ έχουν γίνει, όµως σύµφωνα µε το υπουργείο, αυτό είναι κάτι που θα υλοποιηθεί στο τέλος τους έτους. Παρόλα αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας, υπάρχουν νοσηλευτές που εφηµερεύουν και µπορούν να κατευθύνουν τα περιστατικά».

Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ της Karfitsa και της Έλενας Καραβασίλη

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ