Στυτική δυσλειτουργία - Karfitsa.gr
Άρθρα_Υγείας

Στυτική δυσλειτουργία

φωτο shutterstock

Όταν ένας άνδρας αντιμετωπίζει συνεχόμενη ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης του με αποτέλεσμα να μην έχει πετυχημένη σεξουαλική επαφή τότε αντιμετωπίζει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας.

Παροδικά επεισόδια στυτικής δυσλειτουργία δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη πρόβλημα και ο κάθε άνδρας μπορεί να έχει κάποιες αποτυχίες στη σεξουαλική του συνεύρεση. Εάν όμως τα επεισόδια επαναλαμβάνονται ή επιμένουν τότε πρέπει να απευθυνθεί στο ιατρό του προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία άγχους, πρόβλημα στη σχέση του ή μείωση της αυτοπεποίθησής του.

Στους άνδρες κάτω από τα σαράντα τα οργανικά αίτια είναι σπάνια και 9/10 έχουν ψυχογενές πρόβλημα.

Σε μεγαλύτερους άνδρες συχνά προβλήματα που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία είναι μεταξύ άλλων: καρδιολογικές παθήσεις, απόφραξη αγγείων, σακχαρώδης διαβήτης υψηλή χοληστερίνη/τριγλυκερίδια, υπέρταση, νευρολογικά νοσήματα (σκλήρυνση κατά πλάκας, κακώσεις νωτιαίου μυελού), ορμονικές διαταραχές, φάρμακα, υπερπλασία προστάτη, χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο και κάπνισμα.

Ένα εκτεταμένο σεξουαλικό-ιατρικό ιστορικό μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις.

Ωστόσο η σύγχρονη διαγνωστική προσέγγιση της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνει και μία σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων (εξετάσεις αίματος, Triplex αγγείων-πέους, καταγραφή νυκτερινών στύσεων) που διαγιγνώσκουν το σύνολο των περιπτώσεων οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι θεραπευτικές δυνατότητες που έχουμε για την επίλυση οργανικών προβλημάτων περιλαμβάνουν:
• Φάρμακα από το στόμα
• Θεραπεία με κρουστικά κύματα
• Συσκευή αντλίας κενού
• Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις
• Ορμονοθεραπεία
• Πεϊκή πρόθεση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ

Μιλήστε στο γιατρό σας εγκαίρως. Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι θέμα «ταμπού». Ο σύγχρονος ουρολόγος είναι ενημερωμένος για την σύγχρονη προσέγγιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί αποκλειστικά πρόβλημα των μεγαλύτερων ανδρών. Το άγχος και η μειωμένη αυτοπεποίθηση ή μία ευκαιριακή αποτυχία κατά την πρώτη επαφή προκαλεί στυτική δυσλειτουργία σε 1 στους 20 άνδρες κάτω από τα σαράντα.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνει ένα σημαντικό οπλοστάσιο που δίνει λύσεις στους περισσότερους άνδρες.

Τα «φυτικά» σκευάσματα κυκλοφορούν ως συμπληρώματα και «ξεφεύγουν» από τον υποχρεωτικό έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται τα φάρμακα της στυτικής δυσλειτουργίας (FDA Αμερικής, ΕΟΦ Ελλάδας κτλ). Είναι επομένως αμφιβόλου αποτελέσματος ή ασφάλειας. Όσα όμως έχουν άδεια έγκρισης από αυτές τις κεντρικές ρυθμιστικές αρχές τότε μπορούν να θεωρηθούν αποτελεσματικά και ασφαλή.

Φώτης Δημητριάδης
Εκλεγμένος Επίκουρος
Καθηγητής Ουρολογίας Α.Π.Θ.
Χηλής 3, Καλαμαριά
[email protected]

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ