Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία

Άγρια δολοφονία του Κυριάκου Αμοιρίδη από τη σύζυγό του, τον εραστή της και τον ξάδερφό του

Έκαναν συχνά ταξίδια στην Ελλάδα, συνήθιζαν να κάνουν πολυτελής διακοπές στο Ρίο, να παραβρίσκονται σε διπλωματικά γεγονότα στη Μπραζίλια ενώ είχαν από κοινού μία κόρη 11 χρονών, γράφει η O Globo.

Η ζωή του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη και της συζύγου του, Φρανσουάζ ντε Σούζα Ολιβέιρα, φαινόταν χαρούμενη. Αλλά μέσα σε λίγες ημέρες, η ιστορία του διπλωμάτη που εξαφανίστηκε την περασμένη Δευτέρα και βρέθηκε νεκρός την Πέμπτη σε ένα χαντάκι μέσα στο αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει, σε έναν περιφερειακό δρόμο, πήρε άλλη στροφή.

Η Φρανσουάζ που έπαιζε το ρόλο της απελπισμένης συζύγου που αναζητά τον άνδρα της, με τον οποίο ήταν παντρεμένη εδώ και 15 χρόνια, είναι σύμφωνα με την αστυνομία ο ιθύνων νους του εγκλήματος.

Ο 29χρονος Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλο, εραστής της συζύγου, δολοφόνησε τον πρέσβη με τη βοήθεια ενός ξαδέρφου του, του 24χρονου Εδουάρδο Μορέιρα Τεντέσκι. Οι τρεις τους βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση για 30 ημέρες.

Το κουβάρι του εγκλήματος άρχισε να ξετυλίγεται, όταν η αστυνομία με τη βοήθεια της λουμινόλης, (μια ουσία που δείχνει την παρουσία υγρών που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι), βρήκαν μια μεγάλη κηλίδα αίματος στον καναπέ του σπιτιού της οικογένειας στο Nova Iguaçu. Η αστυνομία υποψιάστηκε πως ο Αμοιρίδης σκοτώθηκε στο σπίτι, ενδεχομένως με ένα μαχαίρι, διότι οι γείτονες δεν άκουσαν θόρυβο από πυροβολισμούς.

 

 
Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του Αμοιρίδη

 

Οι εικόνες από την κάμερα ασφαλείας επιβεβαίωσαν τις υποψίες:  την Τετάρτη περίπου στις 3 το βράδυ, κατέγραψε τον Σέρτζιο να μεταφέρει έναν μεγάλο όγκο, που ήταν το σώμα του άψυχου πρέσβη τυλιγμένο σε ένα χαλί, στο αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο διπλωμάτης πριν από τα Χριστούγεννα και το οποίο βρέθηκε την Πέμπτη καμένο.

Οδηγηθείς στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, ο Σέρτζιο προσπάθησε να αρνηθεί τη συμμετοχή του στο έγκλημα. Αλλά μόλις η αστυνομία του έδειξε το βίντεο, ομολόγησε. Η Φρανσουάζ οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει αργά το βράδυ της Πέμπτης. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και έριξε όλο το βάρος στον εραστή της, που τον κατηγόρησε για το έγκλημα. Μάλιστα, όπως μεταδίδει η «O Globo» άρχισε να κλαίει και να λέει πως δεν ήταν η δολοφόνος.

Ο Εντουάρντο Τεντέσκι, γνωρίζοντας πως ο ξάδερφός του είχε ομολογήσει την ενοχή του, χωρίς να εμπλέξει την γυναίκα του πρέσβη, κατέθεσε ενοχοποιητικά στοιχεία για την Φρανσουάζ. Σύμφωνα με τον Τεντέσκι, του προσέφεραν 25.000 δολάρια για να βοηθήσει στη δολοφονία. Στην κατάθεσή του, είπε πως η Φρανσουάζ ήρθε στο σπίτι με την κόρη της από την πίσω πόρτα όταν ο πρέσβης ήταν νεκρός στο σαλόνι. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως ο ίδιος πάλεψε με τον πρέσβη και τον έπνιξε με μία γραβάτα, σκοτώνοντάς τον. Ισχυρίστηκε πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα, αλλά δεν διευκρίνισε το λόγο που μάλωσαν οι δύο άνδρες.

 

 
Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του Αμοιρίδη

 

Ο αναπληρωτής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, Εβαρίστο Μαγκάλχες, είπε πως η γυναίκα του πρέσβη προσπάθησε να αρνηθεί τα πραγματικά γεγονότα αλλά κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, έπεσε σε αρκετές αντιφάσεις.

Μόλις είδε το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, η Φρανσουάζ δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει να λέει ψέματα. Είπε πως ο αστυνομικός ήταν ο δράστης και πως δεν ήξερε τίποτα για το έγκλημα. Ισχυρίστηκε πως από τις 7 έως τις 10 το βράδυ είχε βγει στο εμπορικό κέντρο μαζί με την κόρη της και έναν γείτονα και πως στη συνέχεια πήγε σε ένα δείπνο μέχρι τη 1, δήλωσε ο αναπληρωτής της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον Εβαρίστο Εντουάρντο Τεντέσκι, αναστατωμένος με τον Σέρτζιο που προσπάθησε να προστατέψει την Φρανσουάζ, αποφάσισε να αποκαλύψει πως αυτή ήταν η «εγκέφαλος» της δολοφονίας και πως αυτός και ο ξάδερφός του ήταν οι εκτελεστές. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, είπε πως ο Τεντέσκι ανέφερε επίσης, πως ενώ ο ίδιος και ο ξάδερφός του προσπαθούσαν να απαλλαγούν από το πτώμα του πρέσβη, αυτή ήρθε στο σπίτι μαζί με την κόρη της από την πίσω πόρτα. Τους παραπονέθηκε μάλιστα γιατί δεν είχαν ακόμη εγκαταλείψει τη χώρα με το πτώμα, ενώ πρόσθεσε πως του υποσχέθηκε 25.000 δολάρια, τα οποία θα κατέβαλε μέσα σε 30 ημέρες.

Το σώμα του πρέσβη ήταν τυλιγμένο με ένα χαλί στο σαλόνι και στη συνέχεια το μετέφεραν στο πορτ μπαγκάζ του θύματος, όπως καταγράφηκε και από τις κάμερες ασφαλείας στο σπίτι του θύματος. Ο Σέρτζιο Τεντέσκι στη συνέχεια έκρυψε το σώμα του Κυριάκου Αμοιρίδη για δύο ημέρες, προτού αποφασίσει να αφήσει το αυτοκίνητο με τον διπλωμάτη μέσα κάτω από μία γέφυρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ζήτησε οδηγίες από έναν οδηγό ταξί για το πού μπορεί να βρει ένα πρατήριο βενζίνης. Το τμήμα Ανθρωποκτονιών σημειώνει επίσης τη συμμετοχή ενός μοτοσυκλετιστή, ο οποίος αυθόρμητα εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Η αστυνομία, σύμφωνα με την «O Globo» δεν γνωρίζει ακόμη το πραγματικό κίνητρο του εγκλήματος.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Ριβάλντο Μπαρμπόσα, ζήτησε συγνώμη από την ελληνική κοινότητα. «Ήταν μια άνανδρη πράξη και ένα παράλογο έγκλημα. Ζητώ συγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα μεμονωμένο περιστατικό, ένα έγκλημα πάθους. Η αστυνομία αποκάλυψε το έγκλημα μέσα σε μόλις δύο ημέρες, δίνοντας απάντηση σε αυτή τη θηριωδία» παρατήρησε ο Ριβάλντο.

E. Βενιζέλος για Κ. Αμοιρίδη: Ήταν πάντοτε πρόσχαρος και ευγενής

Τον Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, που έπεσε θύμα στυγνής δολοφονίας,αποχαιρέτισε, με τον δικό του τρόπο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.Ήταν πάντοτε πρόσχαρος και ευγενής έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ε. Βενιζέλος για τον Κυριάκο Αμοιρίδη, με τον οποίο ήταν στη Νομική Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρθηκε και σε αναμνήσεις του από τον άτυχο πρέσβη τα χρόνια που ακολούθησαν.

Η ανάρτηση του κ. Βενιζέλου:
«Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι θα αποχαιρετούσαμε υπό τέτοιες τραγικές συνθήκες τον Άκη Αμοιρίδη. Ένας έτος νεώτερος μου στη Νομική Θεσσαλονίκης. Πάντοτε πρόσχαρος και ευγενής.
Τον θυμάμαι, αργότερα, να με υποδέχεται με επαγγελματισμό, αλλά και διακριτική φιλία, ως στέλεχος της ΜΕΑ στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Όταν πήγα στο Υπουργείο Εξωτερικών τον βρήκα πρέσβη στην Τρίπολη της Λιβύης υπό συνθήκες πολέμου σε ασύντακτη χώρα. Οργανώσαμε την επιχείρηση εκκένωσης που ήταν η κορυφαία του στιγμή στη διαχείριση κρίσεων επί του πεδίου.
Ποιος θα περίμενε τέτοιο παιχνίδι της μοίρας στο Ρίο; Την αγάπη μου στην κορούλα του».

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ