Σωματότυπος «μήλο» ή «αχλάδι»; Τι δείχνει για την υγεία σας - Karfitsa.gr
Health

Σωματότυπος «μήλο» ή «αχλάδι»; Τι δείχνει για την υγεία σας

Ο τύπος του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία μας, περισσότερο και από το μέγεθος των ρούχων μας.

Νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 430.000 εθελοντές, εστίασε σε δύο βασικούς τύπους σώματος, το «μήλο» και το «αχλάδι» και στον τρόπο με τον οποίο καθορίζουν την υγεία μας.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι άνθρωποι που έχουν τον χαρακτηριστικό σωματότυπο του «μήλου», όπου ο κορμός είναι στρογγυλεμένος με το λίπος να συγκεντρώνεται στην κοιλιά και το στομάχι, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς είθισται να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

bigstock Types Of Female Figures In Car 152869961

Επιπλέον, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη και επομένως να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα, οι άνθρωποι με τον τύπο σώματος «αχλάδι», όπου το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στους μηρούς, τους γλουτούς και τα οπίσθια, αποδεικνύεται ότι είναι πιο τυχεροί σε ό,τι αφορά την υγεία τους, δεδομένου ότι έχουν μικρές πιθανότητες να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το σπλαχνικό λίπος (το λίπος της κοιλιάς) είναι ανθυγιεινό σε αντίθεση με το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τους μηρούς και τους γλουτούς, το οποίο έχει προστατευτική δράση απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στα μεταβολικά νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης).

Ο καθηγητής Sekar Kathiresan από το Γενικό Νοσοκομείο της Βοστόνης δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανομή του σωματικού λίπους, πέρα από την απλή μέτρηση του ΔΜΣ, θα μπορούσε να εξηγήσει μια σειρά από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2 και την στεφανιαία νόσο».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA».onmed.gr

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ