«Τέλος» στις χρεώσεις περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017 - Karfitsa.gr
Κοινωνία

«Τέλος» στις χρεώσεις περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017

Οι λιανικές χρεώσεις περιαγωγής εντός ΕΕ θα είναι «παρελθόν» από τις 15 Ιουνίου 2017, καθώς ήρθη και το τελευταίο εμπόδιο, με την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα ανώτατα όρια των τιμών χονδρικής περιαγωγής. Η ψηφοφορία έγινε εχθές, Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, και υπέρ της υιοθέτησης των ανωτάτων ορίων τάχθηκαν 549 ευρωβουλευτές, ενώ 27 ψήφισαν αρνητικά και 50 απείχαν.
Η πλήρης κατάργηση των λιανικών χρεώσεων περιαγωγής θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να στέλνουν μηνύματα, να καλούν και να μεταφέρουν δεδομένα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και αν ταξιδέψουν, όπως ακριβώς κάνουν και στη χώρα τους, χωρίς την επιβολή επιπλέον χρεώσεων.
«Αυτό αποτελεί μία μεγάλη νίκη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε η εισηγήτρια Miapetra Kumpula-Natri (Σοσιαλιστές, Φινλανδία). «Μπορούμε τώρα να γιορτάσουμε το γεγονός ότι από τις 15 Ιουνίου δεν θα υπάρχουν πλέον τα τέλη περιαγωγής. Οι χρήστες που ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούν να ελέγχουν τα email τους, να χρησιμοποιούν χάρτες, να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να καλούν και να στέλνουν μηνύματα χωρίς επιπλέον κόστος» πρόσθεσε.
Η άτυπη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τα ανώτατα όρια τιμών χονδρικής, που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, καθορίζει τις χρεώσεις που θα μπορούν να επιβάλουν μεταξύ τους οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών για τη χρήση των δικτύων τους κατά τη διάρκεια των διασυνοριακών κλήσεων. Μάλιστα, οι χρεώσεις στις οποίες συμφώνησαν οι δυο πλευρές ήταν σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τιμές χονδρικής περιαγωγής επηρεάζουν έμμεσα τους τελικούς λογαριασμούς των καταναλωτών.
Η συμφωνία για τα χαμηλότερα ανώτατα όρια στη μεταφορά δεδομένων θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα, όπως είναι το οπτικοακουστικό υλικό, όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Θα επιτρέψει, επίσης, το άνοιγμα των αγορών στις μικρές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Τα νέα ανώτατα όρια για τις χρεώσεις χονδρικής διαμορφώνονται ως εξής:
Φωνητικές κλήσεις: 0,032 ευρώ
Μεταφορές δεδομένων: 7,7 ευρώ/gigabyte (από τις 15.06.2017), 6 ευρώ/gigabyte (από τις 01.01.2018), 4,5 ευρώ/gigabyte (από τις 01.01.2019), 3,5 ευρώ/gigabyte (από τις 01.01.2020), 3 ευρώ/gigabyte (από τις 01.01.2021) και 2,5 ευρώ/gigabyte (από τις 01.01.2022)
Μηνύματα κειμένου: 0,01 ευρώ
tovima.gr
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ