«Τί Δικαιοσύνη θέλουμε; Η ανάγκη Εθνικού Σχεδίου» - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

«Τί Δικαιοσύνη θέλουμε; Η ανάγκη Εθνικού Σχεδίου»

φωτο Σάββας Αυγητίδης

*Της Γιάννας Παναγοπούλου

Με αφετηρία τις παραδοχές ότι αφενός μεν η δικαστική λειτουργία είναι κεφαλαιώδης για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου και την οικονομική ανάπτυξη, αφετέρου ότι το  δικαστικό  σύστημα της χώρας είναι στα όριά του, νοσεί λόγω χιλιοειπωμένων αιτιών και ότι τα διαχρονικά και μεγάλα προβλήματά του αντιμετωπίζονται με αυτόδηλα αποσπασματικές ως τώρα παρεμβάσεις, τότε η χώρα χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο και εθνική συνεννόηση.

Ένα στρατηγικό πλαίσιο σε βάθος, το οποίο να περιλαμβάνει δομικές μεταρρυθμίσεις για σύγχρονη, γρήγορη, αποτελεσματική, δίκαιη Δικαιοσύνη, δηλαδή την επανάσταση του αυτονόητου που είναι ζητούμενο και στη δικαστική λειτουργία.

Πρέπει να αφορά όλα τα επίπεδα λειτουργίας του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, από τη νομοθετική παραγωγή μέχρι την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων, ώστε η αποδοτικότητά του να είναι ταυτόχρονα:

• Γρήγορη, σε σχέση με τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, χωρίς περιορισμό των δικαιοπολιτικών εγγυήσεων,

• Αποτελεσματική, σε σχέση με τις λύσεις που δίνει στα επίδικα θέματα,

• Δίκαιη, σε σχέση με τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο κατά την τήρηση της διαδικασίας όσο και στο ουσιαστικό περιεχόμενο της δικαστικής κρίσης.

Οι Μεταρρυθμίσεις πρέπει να αφορούν:

• Το ‘’πέρασμα’’ της Δικαιοσύνης στην ηλεκτρονική εποχή, τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και την ηλεκτρονική διασύνδεση των Δικαστηρίων της χώρας.

• Την ενθάρρυνση εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως διαμεσολάβηση, δικαστική μεσολάβηση,διαιτησία αλλά και του θεσμού του plea bargaining στις ποινικές δίκες.

• Την αναδιαμόρφωση και Κωδικοποίηση της βασικής νομοθεσίας και των διάσπαρτων ρυθμίσεων και την ενοποίηση δικαιοδοσιών, δικονομιών, διαδικασιών και προθεσμιών, ένδικα μέσα –πιλοτική δίκη για το δημόσιο κλ.

• Την επαναχάραξη του ελληνικού δικαστικού χάρτη για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Εισαγωγή ενός αντίστοιχου ‘’Καλλικράτη’’ στη Δικαιοσύνη, δηλαδή: διασπάσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών όπου είναι αναγκαίο, κατάργηση  όσων Ειρηνοδικείων και Πταισματοδικείων δεν έχουν αντικείμενο, επανεξέταση της διάρκειας των δικαστικών διακοπών.

• Τη θέσπιση ειδικότερων θεματικών Δικαστηρίων στην Πολιτική ή και Ποινική Δικαιοσύνη με ειδικά καταρτισμένους δικαστικούς λειτουργούς για την εκδίκαση  συγκεκριμένων υποθέσεων, όπως π.χ. οικογενειακού δικαίου, οικονομική εγκληματικότητα, ηλεκτρονικό έγκλημα κλπ).

• Την επανεξέταση της Οργάνωσης του Δικαστικού Συστήματος (επιλογή των δικαστικών λειτουργών, εκπαίδευση και επιμόρφωση, υπηρεσιακές μεταβολές, πειθαρχικός έλεγχος, επανεξέταση του συστήματος της αξιολόγησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα).

• Την Ποινική δίκη (αλλαγές στα εγκλήματα, απεγκληματοποίηση αδικημάτων τα οποία έχουν μόνο διοικητική και όχι εγκληματική απαξία, στελέχωση Γραμματειών με μεταφραστές, διερμηνείς και άλλες ειδικότητες, εισαγωγή θεσμών αντικατάστασης της γνωστής «ποινής», με άλλες μορφές έκτισης όπως της «κοινοτικής σωφρονιστικής» κλπ)  και το Σωφρονιστικό σύστημα (κατηγοριοποίηση σωφρονιστικών συστημάτων, χάραξη συγκροτημένης, συνεκτικής αντεγκληματικής πολιτικής με εξέταση εναλλακτικών τρόπων έκτισης π.χ. θεραπευτική αποκατάσταση, επανορθωτική δικαιοσύνη, αποζημίωση, κοινωφελή εργασία, πραγματική έκτιση στερητικών της ελευθερίας ποινών κλπ).

Αναγκαία είναι  και η περαιτέρω θωράκιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής από την εκτελεστική λειτουργία, με την ενεργή εμπλοκή της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία, του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Ολομέλειας των Ανώτατων Δικαστηρίων στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Εν κατακλείδι, είναι μονόδρομος η άμεση διαμόρφωση ενός στρατηγικού Σχεδίου για τη Δικαιοσύνη που θέλουμε, ενός Σχεδίου που δεν θα ανατρέπεται ούτε θα τροποποιείται με κάθε κυβερνητική αλλαγή.

 *Η κ. Παναγοπούλου είναι ΔΝ Δικηγόρος, παρ’ Αρείω Πάγω, Πολιτική Υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ποταμιού

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ