, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα ιδιαίτερα συμπτώματα του εμφράγματος στους διαβητικούς

φωτο bigstock

Οι διαβητικοί που παθαίνουν έμφραγμα δεν εκδηλώνουν τα κλασικά συμπτώματα όπως ο ισχυρός πόνος στο στήθος κι αυτό λόγω των μεταβολών που προκαλεί η πάθηση στην καρδιά τους, διαπίστωσαν επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν ενήλικες διαβητικούς (οι περισσότεροι με διαβήτη τύπου 2 αλλά και τέσσερα άτομα με διαβήτη τύπου 1) με ιστορικό εμφράγματος, οι οποίοι ερωτήθηκαν ποια συμπτώματα εκδήλωσαν όταν υπέστησαν το καρδιακό επεισόδιο.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς δήλωσαν ότι ένιωσαν μεν πόνο στο στήθος, όμως αυτός ήταν πολύ πιο ήπιος απ’ ό,τι θα περίμεναν σε περίπτωση εμφράγματος.
«Ο διαβήτης προκαλεί ποικίλες βλάβες στην καρδιά μακροπρόθεσμα, όμως επίσης προκαλεί βλάβες στα νεύρα (διαβητική νευροπάθεια)» εξηγεί ο Δρ Μέλβιν Τζόουνς, λέκτορας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και ένας εκ των συντακτών της μελέτης. «Έτσι, όπως ένας διαβητικός μπορεί να μην αισθανθεί έναν τραυματισμό στο δάχτυλο του ποδιού του, ομοίως θα αισθανθεί λιγότερο πόνο όταν διακόπτεται η ροή αίματος στην καρδιά, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνει τον ισχυρό πόνο στο στήθος που τυπικά χαρακτηρίζει ένα έμφραγμα».
Οι διαβητικοί διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από το έμφραγμα είναι τριπλάσιες. Τα νέα ευρήματα ίσως παρέχουν μια εξήγηση για αυτά τα στατιστικά.
Χαρακτηριστικό εύρημα των επιστημόνων ήταν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι ο πόνος που ένιωσαν δεν ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι παθαίνουν έμφραγμα. Αυτό, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οδηγεί συχνά σε καθυστερήσεις στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και κατ’ επέκταση σε λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και μακροπρόθεσμης αναπηρίας.
Η μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψη αρκετών ειδικών ότι οι διαβητικοί είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν τα λεγόμενα άτυπα συμπτώματα του εμφράγματος, δηλαδή όχι τον συνηθισμένο ισχυρό πόνο ή την πίεση στο στήθος αλλά πιο ήπιες εκδηλώσεις όπως η κόπωση και η δύσπνοια.
Έτσι, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου εμφράγματος, οι διαβητικοί πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τον γιατρό τους και να μην αγνοούν τυχόν καρδιαγγειακά συμπτώματα που εκδηλώνουν, ασχέτως της έντασής τους. Πηγή Onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.