Τα νέα της υγείας... - Karfitsa.gr
Κοινωνία Υγεία

Τα νέα της υγείας…

#Γίνετε φίλοι με τους συναδέλφους σας στη δουλειά για να έχετε καλύτερη υγεία. Αυτό συνιστά μια έρευνα που εκδόθηκε πρόσφατα στο Personality and Social Psychology Review. Η έρευνα, που ομαδοποίησε τα αποτελέσματα από 58 έρευνες σε 19.000 άτομα από 15 διαφορετικές χώρες έδειξε ότι το να ανήκει κανείς σε ένα εργασιακό περιβάλλον και να έχει καλές κοινωνικές σχέσεις με τους συναδέλφους του τον βοηθά στην ψυχολογική και τη σωματική του υγεία. Στις γυναίκες πάντως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η σύνδεση υγείας και κοινωνικών σχέσεων στη δουλειά δεν είναι τόσο υψηλή όσο στους άντρες.

#Σύγχρονες ανακαλύψεις αυστραλών ερευνητών καταδεικνύουν την σύνδεση που έχει η μυϊκή ενδυνάμωση με τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους, ενώ φαίνεται πως προλαμβάνει και την εμφάνιση της άνοιας. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ στα πλαίσια του project SMART, δείχνει για πρώτη φορά οτι υπάρχει θετική σύνδεση ανάμεσα στην εκγύμναση με αντίσταση (μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη) και τις εγκεφαλικές γνωστικές λειτουργίες, σε άτομα άνω των 55 ετών που πάσχουν από ελαφρές γνωστικές διαταραχές, κυρίως προβλήματα μνήμης, πρόδρομα της νόσου Alzheimer.Οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν μεταξύ 55 και 86 ετών. Υποβλήθηκαν σε τέσσερα διαφορερικά προγράμματα, ώστε να γίνουν συγκρίσεις των αποτελεσμάτων. Τα τελικά αποτελέσματα κατέδειξαν ξεκάθαρα οτι υπήρχε άμεση σχέση ανάμεσα στη μυϊκή ενδυνάμωση και τις πνευματικές εγκεφαλικές λειτουργίες. Αυτό συνοψίζεται στη φράση του υπεύθυνου της έρευνας, ελληνικής καταγωγής γιατρού Γιώργου Μαύρου: “όσο δυνάμωναν οι ηλικιωμένοι, τόσο βελτιωνόταν η εγκεφαλική τους υγεία”.Ωστόσο, είναι απαραίτητη η σταθερή κι επαναλαμβανόμενη άσκηση με βάρη, το λιγότερο δύο φορές την εμβομάδα για να μπορούν οι ηλικιωμένοι να κερδίσουν τα προσδοκώμενα οφέλη. Ταυτόχρονα, απαιτείται η ένταση της εκγύμνασης να είναι σχετικά υψηλή.Στην πραγματικότητα, η άρση βαρών από τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας SMART βοηθά στην αύξηση του μεγέθους συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. Οι παραπάνω ανακαλύψεις έρχονται να προστεθούν σε αυτές που αφορούν τις επιπτώσεις της μυϊκής ενδυνάμωσης στη μείωση του ρίσκου καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου, ευρήματα που αφορούν αμερικανική έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες.

#Έχουν γραφτεί πολλά για τις αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ σε μια σειρά θεμάτων. Πρόσφατα όμως, ερευνητές καναδοί και αυστραλοί ανακάλυψαν με αποδείξεις ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης του αλκοόλ και του καρκίνου του προστάτη. Ανάλογα με το επίπεδο κατανάλωσης και συγκρίνοντας μεταξύ καταναλωτών αλκοόλ και ανθρώπων που δεν κατανάλωσαν ποτέ τους, βρέθηκε άμεση σύνδεση μεταξύ καρκίνου το προστάτη και αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μια χαμηλή κατανάλωση-ως και δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα-αυξάνει κατά 8% το ρίσκο καρκίνου του προστάτη στους άντρες. Με απλά λόγια ωστόσο, όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να νοσήσει από καρκίνο του προστάτη. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMC Cancer.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ