ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Του Νίκου Καραμανλή

Ένας υπουργός, µία κυβέρνηση γενικότερα, οφείλουν να δίνουν λύσεις στα προβλήµατα των πολιτών. Στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτή η λογική –που ισχύει σε κάθε συντεταγµένο κράτος του δυτικού κόσµου– πάει περίπατο. Σε κάθε κάδο, σε κάθε γωνιά της Αθήνας και άλλων µεγάλων πόλεων της Ελλάδας, βλέπει κανείς βουνό τα σκουπίδια. Ε και; Φταίνε οι προηγούµενοι, λέει ούτε λίγο ούτε ο πολύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέλοντας να κρύψει την παταγώδη αποτυχία και τη λαϊκίστικη διαχείριση ακόµη ενός προβλήµατος. Ενός προβλήµατος που γιγαντώνεται στη χειρότερη δυνατή στιγµή, την ώρα που η χώρα υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες καθηµερινά και που ο πρώτος καύσωνας είναι προ των πυλών.

«Η κυβέρνηση προσπάθησε και στα νοσοκοµεία και στους δήµους να δηµιουργήσει σχέσεις εργασίας –µε βάση και τους συνταγµατικούς περιορισµούς– που θα σέβονται την εργασιακή αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών, που το κράτος πολλές φορές εκµεταλλεύτηκε και τους είδε ως εκλογική πελατεία», είπε ο Δηµήτρης Τζανακόπουλος. Ένα ακόµη δείγµα πως το Μέγαρο Μαξίµου διαχειρίζεται τα πάντα µε επικοινωνιακούς όρους. Μία προσπάθεια να µείνει στο απυρόβλητο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, µετά το «χαστούκι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έκρινε αντισυνταγµατικές τις προηγούµενες ρυθµίσεις που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση. Ακόµη και την ύστατη ώρα, οι κυβερνώντας αγωνιούν για το πώς θα περιγράψουν µία εικονική πραγµατικότητα –των πολιτικών που νοιάζονται για τον εργαζόµενο–, πώς θα επιρρίψουν ευθύνες στους προκατόχους τους στην εξουσία και όχι πώς θα λύσουν το πρόβληµα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά τους καθ’ ύλην αρµοδίους για την αποκοµιδή των απορριµµάτων, τους δήµους. «Οι δήµοι χρειάζονται µόνιµους εργαζοµένους για να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους. Συνένοχοι στις λανθασµένες επιλογές του κ. Σκουρλέτη δεν θα γίνουµε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών, για τους δικούς του λόγους, επιµένει να κρατά στο συρτάρι του γραφείου του πολυνοµοσχέδιο-σκούπα, µε το οποίο επιλύονται µια σειρά από σοβαρά ζητήµατα που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας των δήµων, ανάµεσά τους και αυτό των σκουπιδιών. Μπορεί το συγκεκριµένο σχέδιο να ετοιµάστηκε από την προηγούµενη πολιτική ηγεσία, ωστόσο, αυτό δεν του δίνει του δικαίωµα να κρατάει «οµήρους» τους εργαζοµένους, τους δήµους και τους πολίτες.

Η βρόµα που αναδύεται από τους λόφους των σκουπιδιών είναι αυτή του λαϊκισµού. Η κυβέρνηση συνέταξε έναν ανεφάρµοστο και αντισυνταγµατικό νόµο για να σκεπάσει το πρόβληµα κάτω απ’ το χαλί, παίζοντας µε τις τύχες των εργαζοµένων στην καθαριότητα, οι οποίοι σήµερα είναι ένα βήµα πριν από την ανεργία καιν την ανέχεια. Η αποκλειστική ευθύνη ανήκει σε όσους πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι «ιθαγενείς» και µπορούν να τους κοροϊδεύουν µε ψεύτικες υποσχέσεις και να παίρνουν την ψήφο τους.

Υ.Γ.: Ο καταλογισµός των ευθυνών µπορεί να γίνει λίγο αργότερα. Αυτήν τη στιγµή προέχει η επίλυση του προβλήµατος, για να µην πνιγεί η χώρα στα σκουπίδια!

Σχολιάστε