, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος, στη διάρκεια της οποίας οι γυναίκες βιώνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Κάποιες από αυτές πρέπει να τις κινητοποιούν, καθώς μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα μιας επικίνδυνης κατάστασης.
Αν είστε έγκυος, μην περιμένετε να σιγουρευτείτε ότι αυτό που σας συμβαίνει είναι όντως σοβαρό, καθώς μόνο ο γιατρός σας είναι κατάλληλος να το αποφασίσει, όπως αναφέρει το onmed.gr.
Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
Πόνος στην μία πλευρά της κοιλιάς με ή χωρίς αιμορραγία
Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό σύμπτωμα, ειδικά αν είστε στις αρχές της εγκυμοσύνης και δεν έχετε κάνει υπερηχογράφημα. Ο πόνος μπορεί να αποτελεί ένδειξη έκτοπης κύησης, που σημαίνει ότι το έμβρυο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Μία έκτοπη εγκυμοσύνη που βρίσκεται στις πρώτες μέρες πάντως, σπάνια προκαλεί πόνο. Τα τσιμπήματα που νιώθετε είναι πιθανότερο να οφείλονται σε κύστη στις ωοθήκες.
Αιμορραγία
Μια αιμορραγία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σημαίνει πάντα ότι πρόκειται για αποβολή. Όταν όμως χάνετε πολύ αίμα πρέπει να σας δει επειγόντως γιατρός.
Το έμβρυο κινείται λιγότερο από το συνηθισμένο
Περίπου το 40% των εγκύων καλούν το γιατρό λόγω της μειωμένης εμβρυϊκής κίνησης τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποιες φορές η έγκυος είναι απασχολημένη στη διάρκεια της μέρας και δεν το αντιλαμβάνεται και άλλοτε το μωρό κοιμάται. Ένα έμβρυο που δεν κινείται όμως, μπορεί να στέλνει σήμα ότι δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο ή κάτι πολύ χειρότερο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας.
Έντονοι πονοκέφαλοι
Αν δεν υποφέρατε από το συγκεκριμένο σύμπτωμα πριν την εγκυμοσύνη, μην το αγνοήσετε, καθώς μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας, μιας απειλητικής για τη ζωή τόσο του εμβρύου όσο και της μητέρας επιπλοκής. Άλλα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ναυτία, η θολή όραση, ο πόνος στο στομάχι ή / και στους ώμους, ο πόνος στη μέση και το πρήξιμο λόγω κατακράτησης υγρών. Η προεκλαμψία συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, αν έχετε βαριάς μορφής προεκλαμψία, επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν και μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, οπότε θα συνεχιστεί η στενή παρακολούθησή σας.
Δύσπνοια
Η δύσπνοια μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πνευμονικής εμβολής ή ενός θρόμβου αίματος που έχει φτάσει στους πνεύμονες.
Κράμπες στα πόδια
Οι κράμπες στο ένα πόδι μπορεί να είναι σημάδι θρόμβου αίματος, ο οποίος μπορεί να φτάσει μέσω στης κυκλοφορίας στην καρδιά, τον εγκέφαλο ή τους πνεύμονες. Αν η κράμπα υποχωρήσει, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως επιμένει και παρατηρήσετε οίδημα στο πόδι, είναι επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Επίμονη φαγούρα
Η επίμονη φαγούρα σε όλο το σώμα που δυσχεραίνει την καθημερινότητά σας, ίσως αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι σας. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.