Τζιτζικώστας: "O επιχειρηματίας δεν είναι... εχθρός μας!" - Karfitsa.gr
Πολιτική

Τζιτζικώστας: “O επιχειρηματίας δεν είναι… εχθρός μας!”

tzitzikostas-mitarakisΤον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Νότη Μηταράκη δέχθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σήμερα στις 10 το πρωί, στο γραφείο του στην Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Τζιτζικώστας αφού καλωσόρισε τον κ. Μηταράκη, συζήτησε μαζί του τα σημαντικότερα ζητήματα ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία. «Η επίσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μηταράκη, που αποτελεί την πρώτη επίσκεψη εκπροσώπου της κυβέρνησης στη νέα διοίκηση της ΠΚΜ, δεν είναι καθόλου τυχαία. Αποτελεί συνειδητή επιλογή και των δύο μας καθώς επιθυμούμε να σηματοδοτήσουμε τον κεντρικό στόχο της πολιτικής μας, την ανάπτυξη. Ενημέρωσα τον Υφυπουργό σχετικά με το νέο ξεκίνημα, τη νέα σελίδα που ανοίγουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του παρουσίασα το νέο μοντέλο διοίκησης που έχει σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι πρωτοπόρα στον τομέα του επιχειρείν. Σταθερή επιλογή μας είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η φιλικότητα της ΠΚΜ απέναντι στον επιχειρηματία και στην επιχείρηση» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και συζήτησε με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης σχετικά με τους βασικούς άξονες της συνεργασίας της ΠΚΜ με τους τομείς ευθύνης του.

 Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τον κ. Μηταράκη για τις πρωτοβουλίες του σχετικά με την παροχή κινήτρων σε ξένους πολίτες για την αγορά γης στην Ελλάδα, με τα οποία μπορούν να αποκτούν άδεια πενταετούς παραμονής, δίνοντας «ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Κεντρικής Μακεδονίας και διευκολύνοντας τους στόχους μας για 12μηνο τουρισμό».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συζήτησε ακόμη με τον κ. Μηταράκη σχετικά με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα, που στις νεαρές ηλικίες ξεπερνούν το 50% και στην ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 Επιπλέον, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της συνένωσης της ΔΕΘ με την HELEXPO, για το οποίο ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να συμμετέχει ως μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του νέου οργανισμού, ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στη Σίνδο και ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε το θέμα της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου στο κέντρο της πόλης. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη ο νέος οργανισμός να έχει σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό και να προσφέρει στην Κεντρική Μακεδονία συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη ότι επιταχύνονται όλες οι σχετικές διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας ΔΕΘ. Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε ακόμη το θέμα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ειδικότερα η σύμπραξη στο χιονοδρομικό κέντρο στα 3-5  Πηγάδια, το οποίο αποτελεί το  πρώτο έργο ΣΔΙΤ με δήμο, το οποίο έχει σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό που υλοποιείται στην Ελλάδα. Και από τις δύο πλευρές τονίστηκε η βούληση της στήριξης συνέχισης παρόμοιων πρωτοβουλιών με σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των εξαγωγών προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία. Οι δύο πλευρές συναποφάσισαν τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών από την Κεντρική Μακεδονία σε χώρες του εξωτερικού, με στόχο την προώθηση αυτών των προϊόντων σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού  και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΠΚΜ.

Σχετικά με τον νέο επενδυτικό νόμο ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών δράσεων. «Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μέρα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι στις 7 Φεβρουαρίου 2013 η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες και τους κεντρικούς στόχους της στρατηγικής της  οι οποίοι έχουν σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την πρόσκληση και σημείωσε ότι η επίσκεψη του καταδεικνύει ένα νέο ξεκίνημα στη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σύμπνοια  με τη νέα διοίκηση της ΠΚΜ ως προς τους στόχους  και άξονες της μεταξύ τους συνεργασίας. Ζητήματα όπως είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας, η προσέλκυση επενδύσεων και γενικότερα «η ανάπτυξη στην πράξη», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, θα αποτελέσουν τη βάση της συνεργασίας των δύο φορέων.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ