ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

της Ελένης Τσαλκατίδου

Μπορεί να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα και τον αγαπημένο τους ΠΑΟΚ, ωστόσο, φροντίζουν να κρατούν ισχυρούς δεσμούς και με τα δύο. Ο λόγος για τους φίλους του «ασπρόμαυρου» Συλλόγου στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι κρατούν ψηλά τη σημαία του «δικεφάλου» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού! Μάλιστα, με δεδομένο ότι η απόσταση δυναμώνει μία σχέση, η δική τους σχέση με την «ΠΑΟΚάρα», όπως λένε, είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

Ο Σύνδεσμος Φίλων ΠΑΟΚ στη Νέα Υόρκη δημιουργήθηκε το 1996, ωστόσο, έξι χρόνια αργότερα διέκοψε τη λειτουργία του, καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα, που αντιμετώπιζε, ήταν αυτό της στέγης. Επανιδρύθηκε, όμως, τον Δεκέμβριο του 2014 και πλέον πατάει σε πιο σταθερή βάση. Τον περασμένο Μάρτη, οι οπαδοί του «δικεφάλου» έκαναν τα εγκαίνια του δικού τους χώρου, παρουσία του μεγαλομετόχου της ποδοσφαιρικής ομάδας του συλλόγου, κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τον Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ στη Νέα Υόρκη.

Το Karfitsa.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Ναούμ Πασβάτη, o οποίος «έπλεξε» το εγκώμιο του μεγαλομετόχου του συλλόγου. «Τον κ. Σαββίδη είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά. Τον είχαν καλέσει οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο του 2016 και με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Παναμερικάνικη συνάντηση, σκεφτήκαμε να κόψουμε την πίτα του Συνδέσμου μας εκείνες τις ημέρες», τόνισε αρχικά, για να εξηγήσει πως: «όταν μας ρώτησε ο μεγαλομέτοχος τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε, του είπαμε πως το βασικό μας θέμα είναι αυτό του χώρου. Εκεί επενέβη ο πρόεδρος των Ποντίων, κ. Μολοχίδης, και είπε ότι θα μας παραχωρήσει ένα χώρο στο δικό τους κτίριο, για να στεγάσουμε το Σύνδεσμό μας. Έτσι και έγινε. Φέτος, που η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων κάλεσε τον κ. Σαββίδη να είναι τελετάρχης στην παρέλαση, αποφασίσαμε να κάνουμε και εμείς τα εγκαίνια του Συνδέσμου, ώστε να είναι παρών και ο μεγαλομέτοχος».

Ερωτηθείς γα το πώς είναι ο κ. Σαββίδης ως άνθρωπος, ο Ναούμ Πασβάτης είχε να πει: «Σαν άνθρωπος είναι πάρα πολύ άνετος. Είναι πολύ απλός, πολύ φιλικός…. Κάθισε περίπου τρεις ώρες στον Σύνδεσμο, του έγιναν κάποιες ερωτήσεις από τα μέλη και δεν δίστασε ν’  απαντήσει σε όλες».

Όσο για το αν υπήρχε κάποιο θέμα στο οποίο ο κ. Σαββίδης «στάθηκε ιδιαίτερα», ο κ. Πασβάτης απαντά «Το γηπεδικό. Είναι ένα θέμα που τον ‘καίει’. Ο κ. Σαββίδης προτιμάει το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ να γίνει στην Τούμπα, εκεί όπου βρίσκεται το ήδη υπάρχον. Ωστόσο, σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσει στην εύρεση ενός άλλου χώρου», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΦ ΠΑΟΚ Νέας Υόρκης.

«Υπομονή και τα καλύτερα έρχονται»

Οι εντυπώσεις του κ. Πασβάτη από τον μεγαλομέτοχο της ομάδας είναι άκρως θετικές. «Ήρθε ένας άνθρωπος στον Σύλλογο, ο οποίος ξεχρέωσε τα χρέη του παρελθόντος, που ήταν και ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» και βάζει χρόνο και λεφτά, με σκοπό να δει τον ΠΑΟΚ μεγάλο», δήλωσε, για να συμπληρώσει πως «οι λόγοι που η ομάδα έχει αυτήν την πορεία είναι πολλοί, ωστόσο, τα μηνύματα – ιδίως από τη φετινή χρονιά – είναι ελπιδοφόρα. Το σημαντικό για μένα είναι ότι οι πράξεις του κ. Σαββίδη ακολουθούν τα λόγια του. Δεν είναι ανακόλουθος. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και τα καλύτερα έρχονται….».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάτι που τον προβληματίζει ή έχει να προσάψει στον κ. Σαββίδη, ο Ναούμ Πασβάτης ήταν αφοπλιστικός: «Αυτό που με προβληματίζει είναι το γεγονός ότι ενώ βάζει πολλά λεφτά ο μεγαλομέτοχος, αυτά πάνε στον βρόντο».

Η υπόσχεση του Σαββίδη και το ταξίδι στο Πανθεσσαλικό

Ο κ. Πασβάτης έκανε παραπάνω λόγο για ακολουθία λόγων και έργων, από πλευράς του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αφηγείται ο ίδιος: «Όταν ήρθε τον περασμένο Μάρτιο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Σαββίδης μας υποσχέθηκε πως, αν η ομάδα περνούσε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, τότε θα μας έκανε τα έξοδα για να βρεθούμε κοντά της. Όπερ και εγένετο. Με έξοδα, λοιπόν, του κ. Σαββίδη βρεθήκαμε για ένα σαββατοκύριακο στις αρχές Μαΐου στην Ελλάδα, όπου πήγαμε στο Πανθεσσαλικό στάδιο και είδαμε την ΠΑΟΚάρα να σηκώνει το τρόπαιο».

«Θείο δώρο για τον ΠΑΟΚ και την Βόρεια Ελλάδα»

Ο πρόεδρος του ΣΦ ΠΑΟΚ στη Νέα Υόρκη χαρακτήρισε ως «θείο δώρο» την παρουσία του Σαββίδη στον Σύλλογο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ερχομός του στον ΠΑΟΚ, ιδίως σε εκείνο το χρονικό σημείο, ήταν θείο δώρο για τον σύλλογο» και εξηγεί: «Η παρουσία του γενικότερα, όμως, είναι θείο δώρο, όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα: άνοιξε τόσες επιχειρήσεις και έδωσε δουλειά σε πολύ κόσμο».

«Ένωσα σα να είμαι πάνω από το σύμπαν»

Όσο για το αν υπάρχει κάποια φράση που θυμάται έντονα ο κ. Πασβάτης από τον μεγαλομέτοχο του «δικεφάλου», αυτή είναι η εξής: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το παρακάτω συμβάν: ο κ. Σαββίδης, απευθυνόμενος στους Πόντιους της Αμερικής, είπε: ‘Όταν με κάλεσαν στη Νέα Υόρκη για να είμαι τελετάρχης, χάρηκα γιατί θα ξαναβρισκόμουν σ’  έναν τέτοιον χώρο. Όταν είδα τους Πόντιους, χάρηκα τόσο πολύ και ένιωθα σα να ήμουν στον ουρανό. Όταν γύρισα το κεφάλι μου, όμως, και είδα τους ΠΑΟΚτσήδες να κάνουν παρέλαση και έκανα και εγώ μαζί τους, ένιωσα σα να είμαι πάνω από το σύμπαν…», κατέληξε.

«Παράπονό του τα πρόστιμα»

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Πασβάτης για το αν υπάρχει κάτι το οποίο δεν αρέσει στον κ. Σαββίδη, απάντησε: «Το μόνο του παράπονο είναι τα υπέρογκα πρόστιμα, που έχει κληθεί κατά καιρούς να πληρώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν δοθεί πάνω από 800.000 ευρώ σε πρόστιμα για φασαρίες στα γήπεδα. Και όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος αυτά τα λεφτά θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε πιο ουσιαστικά πράγματα για την ομάδα. Είναι τζάμπα λεφτά!».

Σχολιάστε