Τι είναι η ενδομητρίωση; - Karfitsa.gr
Άρθρα_Υγείας

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι η ετερότοπη (έξω από τη μητρική κοιλότητα) εμφάνιση ιστού που μοιάζει με το φυσιολογικό βλεννογόνο της μήτρας (ενδομήτριο) όσον αφορά στη δομή και τη λειτουργία του.

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται κυρίως κατά την ορμονικά ενεργό φάση. Τα δυο τρίτα των ασθενών είναι κάτω των 35 ετών και το 10% κάτω 20 ετών. Ωστόσο, μία στις δύο ή τρεις γυναίκες με υπογονιμότητα πάσχει από ενδομητρίωση.

Το βασικό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ισχυροί πόνοι, που επέρχονται πριν την έμμηνο ρύση ή κατά τη διάρκειά της. Συχνά οι γυναίκες υποφέρουν από υπογάστριο πόνο, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και από ραχιαίους πόνους.

Πως διαγιγνώσκεται η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση συνήθως δεν ανιχνεύεται με την πρώτη. Κατά την κολπική εξέταση ο έμπειρος γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει οιδήματα και οδυνηρούς όγκους στο υπογάστριο.

Ασφαλής διάγνωση επιτυγχάνεται μόνο μέσω λαπαροσκόπησης και ιστολογικής εξέτασης.

Γιατί η ενδομητρίωση συνδέεται με υπογονιμότητα;

Περίπου μια στις δυο γυναίκες με υπογονιμότητα έχει προσβληθεί από ενδομητρίωση.
Για το λόγο αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως για τη μειωμένη γονιμότητα και να συζητήσουν με τον ιατρό τη δυνατότητα Χειρουργικής Θεραπεία της Ενδομητρίωσης.

Χειρουργική Θεραπεία Ενδομητρίωσης

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι ξεκάθαρα η χειρουργική λαπαροσκοπική αφαίρεση όλων των εστιών ενδομητρίωσης, προκειμένου να μην επηρεαστεί η γονιμότητα της γυναίκας. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι δυνατόν να μειώσει το χρόνιο πυελικό άλγος, αλλά μόνο για τη διάρκεια που η γυναίκα υποβάλλεται σε θεραπεία.

Οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται είναι με σειρά συχνότητας οι εξής :
• Ωοθήκες (σοκολατοειδείς κύστες)
• Στους συνδέσμους της μήτρας
• Στο τοίχωμα του παχέως εντέρου
• Στην ουροδόχο κύστη
• Στο περιτόναιο
Η εν τω βάθη ενδομητρίωση (εικόνα 1) αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή της νόσου. Προσβάλει όργανα όπως η ουροδόχος κύστη, το παχύ έντερο, ο ουρητήρας και οι σύνδεσμοι της μήτρας και προκαλεί έντονο πόνο. Επιπλέον, δημιουργεί διαταραχές στην ανατομία της κοιλιάς επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής της γυναίκας αλλά και την αναπαραγωγική της ικανότητα.

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική εξαίρεση των προσβεβλημένων περιοχών. Είναι αναγκαίο όμως στη διάρκεια της επέμβασης να αναγνωρισθούν και να διατηρηθούν πολύ σημαντικά νεύρα, τα οποία διέρχονται από την περιοχή.

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά με πολύ θεαματικά αποτελέσματα εάν η επέμβαση πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο χειρουργό-γυναικολόγο.

Δρ Ανδρέας Καβαλλάρης
Υφηγητής-Καθηγητής Πανεπιστημίου Luebeck, Γερμανίας
Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Εξειδίκευση στη Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία
Ιατρείο: Ανδριανουπόλεως 19, 2ος όροφος,
55133, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλ./Fax: 2310 402524 – Κιν.: 6977 140793
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]
website: www.andreaskavallaris.gr

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ