Τι σημαίνει αν το σπέρμα του άντρα έχει κίτρινο χρώμα - Karfitsa.gr
Υγεία

Τι σημαίνει αν το σπέρμα του άντρα έχει κίτρινο χρώμα

φωτο bigstockphoto.com

Το αντρικό σπέρμα τυπικά έχει λευκή ή γκριζωπή απόχρωση, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάρει διαφορετικό χρώμα, συνήθως κίτρινο.

Μια αλλαγή στο χρώμα του σπέρματος μπορεί να είναι μεμονωμένο γεγονός, ενώ άλλοτε είναι επίμονη. Αν και δεν αποτελεί πάντοτε λόγο ανησυχίας, σε ορισμένες περιπτώσεις υποδεικνύει πρόβλημα υγείας.

Πιθανές αιτίες

– Ύπαρξη ούρων στο σπέρμα: Το σπέρμα περνά διά μέσου της ουρήθρας, επομένως έχει κοινό «όχημα» με τα ούρα. Δεν αποκλείεται λοιπόν μια μικρή ποσότητα ούρων να αναμειχθεί με το σπέρμα και να του προσδώσει κιτρινωπή απόχρωση.

– Ίκτερος: Ο ίκτερος, που εκδηλώνεται πρωτίστως με το κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών, αποτελεί σύμπτωμα-κλειδί των προβλημάτων στο συκώτι. Δεν αποκλείεται να επηρεάσει και άλλα μέρη ή συστήματα του σώματος, όπως το αναπαραγωγικό, προκαλώντας αλλαγή στην απόχρωση του σπέρματος.

– Υψηλά λευκά αιμοσφαίρια: Αν υπάρχουν στον οργανισμό του άντρα φλεγμονές (π.χ. λόγω λοίμωξης), τότε το ανοσοποιητικό παράγει μεγάλη ποσότητα λευκών αιμοσφαιρίων σε μια προσπάθεια να τις αντιμετωπίσει. Λευκά αιμοσφαίρια ενδέχεται να απορριφθούν μαζί με το σπέρμα, κάνοντάς το να μοιάζει κιτρινωπό.

– Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και η γονόρροια είναι τα κύρια ΣΜΝ που εκδηλώνονται με αλλαγές στο χρώμα του σπέρματος. Στην περίπτωση αυτή, το σπέρμα συνήθως είναι και δύσοσμο.

– Αλλαγές στη διατροφή: Το κίτρινο χρώμα του σπέρματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα της επίδρασης τεχνητών χρωμάτων που υπάρχουν σε τροφές.

– Αραιές σεξουαλικές επαφές: Όταν η εκσπερμάτιση δεν είναι πολύ συχνή, είναι πιο πιθανό το σπέρμα να αναμειχθεί με ποσότητα ούρων.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Αναγκαία κρίνεται η επίσκεψη στον γιατρό όταν το χρώμα του σπέρματος είναι σκούρο κίτρινο και/ή αν το σύμπτωμα συνοδεύεται από κιτρίνισμα του δέρματος, κακοσμία του σπέρματος ή πόνο κατά την εκσπερμάτιση.

Πηγή: Medical News Today

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ