, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Το πρόβλημα που αποσυγχρονίζει τα ρολόγια των δορυφόρων Galileo

ESA

Mετά από πολύμηνη έρευνα, oι μηχανικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εντόπισαν ποια είναι τα τεχνικά προβλήματα που απορρυθμίζουν τα ατομικά ρολόγια υψίστης ακριβείας σε πολλούς δορυφόρους Galileo.
Μέχρι σήμερα έχουν εκτοξευθεί 18 δορυφόροι του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo, της απάντησης της Ευρώπης στο αμερικανικό GPS και στο ρωσικό GLONASS, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κάθε δορυφόρος διαθέτει τέσσερα ατομικά ρολόγια, δύο που χρησιμοποιούν ρουβίδιο και δύο με μέιζερ υδρογόνου. Τρία ρολόγια με ρουβίδιο και έξι με υδρογόνο έχουν βρεθεί να μη δουλεύουν (ένας δορυφόρος μάλιστα είχε δύο ρολόγια με πρόβλημα). Αν και για να λειτουργήσει ένας δορυφόρος Galileo, αρκεί ένα μόνο ρολόι και τα άλλα στην ουσία είναι εφεδρικά, το πρόβλημα αποτελούσε πονοκέφαλο για την ESA.
H τεχνική έρευνα αποκάλυψε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι για τα ρολόγια με ρουβίδιο φταίει ένα ελαττωματικό εξάρτημα που μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, ενώ για τα ρολόγια με μέιζερ υδρογόνου χρειάζεται μια διόρθωση στις ρυθμίσεις τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ESA θα λάβει τα αναγκαία μέτρα στους επόμενους δορυφόρους που πρόκειται να εκτοξευθούν, όπως ανακοίνωσε, για να μειωθεί η πιθανότητα νέων βλαβών στο μέλλον.
Εκπρόσωπος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες του Galileo δεν έχουν επηρεασθεί, ούτε πρόκειται να επηρεασθούν από τη δυσλειτουργία των ρολογιών στους δορυφόρους που βρίσκονται ήδη σε τροχιά.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.