«Το 70% των κτιρίων της Θεσσαλονίκης δεν έχει σεισμική επάρκεια»! - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

«Το 70% των κτιρίων της Θεσσαλονίκης δεν έχει σεισμική επάρκεια»!

Ο σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 18 Νοεμβρίου με επίκεντρο το Κιλκίς, ήταν ο τρίτος και πιο ισχυρός σε διάστημα μόλις ενός μήνα, που έγινε αισθητός και στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, στην ίδια περιοχή που έγινε και πάλι αισθητός στη Θεσσαλονίκη. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Karfitsa ο διευθυντής ερευνών στο ΙΤΣΑΚ Χρήστος Παπαϊωάννου, «δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποιο μεγάλο ρήγμα και ο σεισμός που έγινε φαίνεται να ήταν ο μεγαλύτερος. Στο Κιλκίς βέβαια προκλήθηκαν κάποιες μικρές βλάβες σε παλιά σπίτια και υπήρχαν πτώσεις παλιών αποθηκών. Οι δυνάμεις που αναπτυχθήκαν στις κατασκευές, ήταν στα όρια των τιμών σχεδιασμού». Την ίδια ώρα βέβαια αποδεικνύεται πως μετά από 38 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» τη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1978, κανένας δε γνωρίζει αν οι ζημιές που είχαν προκληθεί στα κτήρια επισκευάστηκαν, έτσι ώστε να μπορούν να «αντέξουν». Τότε, συνολικά είχαν εντοπιστεί 3.170 (4,5%) κτίρια με σοβαρές και επικίνδυνες βλάβες (κόκκινα) και 13.918 (21,0%) κτίρια με μέσης ή και μικρής κλίμακας βλάβες (κίτρινα).

Της Έλενας Καραβασίλη

«Δεν κατεδαφίστηκαν όλες οι κόκκινες πολυκατοικίες. Κατά δήλωση τότε της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος, υπήρχαν φάκελοι που ήταν χαρακτηρισμένοι “κόκκινοι”, για τους οποίους είχαν υποβληθεί μελέτες για την αποκατάσταση και ενίσχυση των συγκεκριμένων κτιρίων. Υπήρχαν όμως και “κόκκινα” κτίρια- κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης- για τα οποία δεν είχαν υποβληθεί μελέτες. Η ΥΑΣΒΕ έδινε οδηγίες στους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων ώστε να υποβάλλουν μελέτες, δε μπορούσε όμως και να τους υποχρεώσει. Έτσι, δε γνωρίζουμε αν αυτά τα κτίρια αποκαταστάθηκαν και με ποιον τρόπο, σίγουρα όμως έχουν αυξημένη τρωτότητα και αυξημένο κίνδυνο σε περίπτωση σεισμού», εξηγεί στην Karfitsa o δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Διευθυντής Ερευνών ΙΤΣΑΚ Βασίλης Λεκίδης. Ο ίδιος μάλιστα υπογραμμίζει πως: «από το ποσοστό των κτιρίων για τα οποία υποβλήθηκαν μελέτες, δεν είναι 100% βέβαιο πως αυτές υλοποιήθηκαν και αυτό γιατί η ΥΑΣΒΕ ενέκρινε μεν τις μελέτες αλλά δεν είχε την υποχρέωση να στείλει συνεργείο για να δει πως όντως αυτές έγιναν. Επίσης είτε μιλάμε για “κόκκινα” είτε για “κίτρινα” κτίρια, είναι χτισμένα με τις παλιές κανονιστικές διατάξεις, που σημαίνει πως έχουν πρόβλημα υψηλής τρωτότητας, δεν έχουν γίνει προσεισμικοί έλεγχοι με βάση τα καινούρια στοιχεία. Άρα λοιπόν με έναν σεισμό που θα επηρεάσει το κέντρο της πόλης, ενδέχεται να παρουσιάσουν υψηλό βαθμό βλάβης», επισημαίνει.

«Από τα 85.000 κτίρια έχει ελεγχτεί το 20%»

Ο δρ. Λεκίδης λέει χαρακτηριστικά πως: «αν τα παλιά κτίρια δεν έχουν αναβαθμιστεί με βάση τους σύγχρονους κανονισμούς- που στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν έγινε αυτό- υπάρχει θέμα. Αν δεν έχει γίνει αποτίμηση της σεισμικής τους επάρκειας, τότε κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Από την άλλη μεριά βέβαια, τα περισσότερα κτίρια στη Θεσσαλονίκη έχουν πυρήνες οπλισμένου σκυροδέματος στα κλιμακοστάσιά τους, αυτό βοηθάει κατά πολύ το κτήριο να επιβιώσει μετά από έναν ισχυρό σεισμό, ανεξάρτητα από τους κανονισμούς (αν είναι νέος ή παλιός)». Εξηγεί πως πριν από την οικονομική κρίση, 1,5% του δομικού αποθέματος ανανεωνότανε κάθε χρόνο, γινόντουσαν δηλαδή νέα κτίρια. «Αυτό λοιπόν σημαίνει πως από το 100% του δομικού αποθέματος της Θεσσαλονίκης, περίπου το 70% είναι με παλιούς κανονισμούς και δεν έχουν σεισμική επάρκεια (κανονισμός του ’58) και το 30% με νέους (από το ’85 και μετά όπου τα κτήρια έχουν μεγάλη σεισμική επάρκεια). Για το λόγο αυτό λοιπόν δημιουργήθηκαν από τον ΟΑΣΠ θεσμικά πλαίσια για προσεισμικό έλεγχο υφιστάμενων κατασκευών σε 85.000 δημόσια κτήρια ανά την Ελλάδα, με σκοπό να κατατάσσει τα κτίρια σε κατηγορίες (άμεσου, ενδιάμεσου και μικρού κινδύνου). Μέχρι σήμερα, (μετά από 15 χρόνια) έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος σε ένα ποσοστό της τάξεως του 18-20% εξ’ αυτών. Παρότι εγκρίθηκε από την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας το πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων για τους δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας- Χορτιάτη κ.ο.κ. τελικά δε χρηματοδοτήθηκε και έτσι δεν προχώρησε». Ο δρ. Λεκίδης τονίζει: «το ότι δεν έχει γίνει έλεγχος σημαίνει πως δεν έγιναν ενισχύσεις. Αυτό βέβαια δε συνεπάγεται ότι όλα τα κτίρια έχουν την ίδια επικινδυνότητα. Αναφορικά δε με τον προσεισμικό έλεγχο σε ιδιωτικές κατασκευές, εκεί βρισκόμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο, διότι υπάρχουν νομικά ζητήματα».

«Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε καταρρεύσεις» 

Ο δρ. Λεκίδης εξηγεί πως σε περίπτωση σεισμού δε συμπεριφέρονται το ίδιο όλες οι κατασκευές. «Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι σπάει το ρήγμα της Βόλβης και γίνεται ένας σεισμός 6 ρίχτερ, τότε η κατανομή των επιταχύνσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δεν είναι σταθερή. Δηλαδή, θα έχουμε στη δυτική Θεσσαλονίκη μία επιτάχυνση α, στο κέντρο α/2 και στην ανατολική α/3, που πρακτικά σημαίνει ότι ο αριθμός των κατασκευών που θα εκτεθούν στον κίνδυνο είναι πολύ μικρότερος από το σύνολο των κατασκευών της πόλης. Αναφορικά με τις παλιές κατασκευές, αν εκτεθούν σε υψηλή επιτάχυνση τότε κινδυνεύουν από κατάρρευση. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα στο κέντρο της πόλης να έχουμε καταρρεύσεις, προκύπτει από τους δείκτες της μαθητικής λογικής και της επιστήμης», υπογραμμίζει.

«Πρόβλημα στο ήδη παλιό δομημένο σύστημα»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Μανώλης Σκορδίλης σημειώνει πως υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Οι οικοδομές που είχαν χαρακτηριστεί “κίτρινες”, μπορούσαν να επανέλθουν στην πρότερη άρτια κατάστασή τους μετά τις επισκευές. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως ένα κτίριο που στο σεισμό του ’78 χαρακτηρίστηκε “κίτρινο”, μετατράπηκε μετά από τις κατάλληλες εργασίες σε “πράσινο”. Προφανώς όμως, μετά από 40 χρόνιο, δε θα έχει την ίδια συμπεριφορά σε έναν αντίστοιχο σεισμό. Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι λογικό ο χρόνος να έχει επιδράσει στα φυσικά χαρακτηριστικά των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένο», λέει. Και συνεχίζει: «έτσι λοιπόν οι οικοδομές που ταλαιπωρήθηκαν από το σεισμό του ’78 αλλά ανταποκρίθηκαν επαρκώς, δεν είναι βέβαιο πως σε ένα αντίστοιχο σεισμικό φορτίο, θα ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο. Το πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται στο ήδη παλιό δομημένο σύστημα. Τα πιο σύγχρονα κτίρια, χτίστηκαν με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς και κατ’ επέκταση με πιο αυστηρές προδιαγραφές. Το ευνοϊκότερο σενάριο είναι πως οι “κίτρινες” πολυκατοικίες επισκευάστηκαν, όμως δε παύει να έχουν μεσολαβήσει 40 χρόνια από τότε και… ακόμη περισσότερα από την κατασκευή τους. Έτσι η γήρανση υλικών υπάρχει. Επομένως δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτά τα κτίρια θα έχουν καλή συμπεριφορά σε μία αντίστοιχη σεισμική δόνηση», εξηγεί ο κ. Σκορδύλης. Ο διευθυντής ερευνών στο ΙΤΣΑΚ κ. Παπαϊωάννου, αναφέρει ότι στις πολυκατοικίες που είχαν πρόβλημα από το σεισμό του ‘ 78 μπορεί να έγιναν μεταγενέστερα αυθαίρετες παρεμβάσεις, «οι οποίες να δημιούργησαν πιθανό πρόβλημα στην κατασκευή, να μειώθηκε δηλαδή η αντοχή. Ο κίνδυνος πάντα υπάρχει. Βέβαια για μένα υπάρχει κι άλλο ζήτημα. Δυστυχώς θυμόμαστε το σεισμό… μόλις “κουνηθούμε”. Δηλαδή θα έπρεπε κάποιος που αγοράζει ένα παλιό κτήριο που είτε κατασκευάστηκε το ’78 είτε υπήρχε εκείνη την περίοδο, να ψάξει στα αρχεία της ΥΑΣΒΕ για τις βλάβες που μπορεί να είχε αλλά και για το αν αυτές επισκευάστηκαν!».

«Η Ελλάδα δεν είναι άσεισμη χώρα»

Ο καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών στο Α.Π.Θ. και αντιπρόεδρος της ελληνικής και ευρωπαϊκής εταιρείας αντισεισμικής μηχανικής Κυριαζής Πιτιλάκης λέει πως: «αν μία πολυκατοικία χαρακτηρίστηκε “κίτρινη” στο σεισμό του ’78 και ο ιδιοκτήτης δεν έκανε καμία παρέμβαση σε αυτό, σε έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Όμως, μπορεί να ήταν “κίτρινο” και να μπορεί να σηκώσει έναν σεισμό ίδιου μεγέθους χωρίς να καταρρεύσει. Σε περίπτωση όμως που οι ζημιές ήταν σε κρίσιμα σημεία, υποστυλώματα κτλ, τότε υπάρχει πρόβλημα. Δε μπορούμε όμως να μιλήσουμε αφοριστικά, δεν έχουν όλες οι “κίτρινες” πολυκατοικίες τις ίδιες ζημιές. Επίσης ας μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν είναι άσεισμη χώρα. Αν όλη η χώρα αποτελούταν από ξηρά θα είχαμε μεγάλο ζήτημα, ευτυχώς όμως πολλοί σεισμοί γίνονται στο θαλάσσιο χώρο και επομένως μακριά από κατοικημένες περιοχές».

 %cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82

Διάγραμμα με τα ποσοστά κατασκευών ανάλογα με την τρωτότητά τους

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ