Φόβοι για "αναζωπύρωση" της Ειδομένης- Επιστολή κατοίκων προς τον κ. Μουζάλα - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Φόβοι για “αναζωπύρωση” της Ειδομένης- Επιστολή κατοίκων προς τον κ. Μουζάλα

Της Έλενας Καραβασίλη 

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει σε κατοίκους της Ειδομένης αλλά και στον ίδιο τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, η κίνηση προσφύγων και μεταναστών να συγκεντρωθούν στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να καταφέρουν να φτάσουν στα σύνορα. Το βράδυ της Τετάρτης, έφτασαν στην οδό Μοναστηρίου, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης θέλοντας να πάνε στο σταθμό των ΚΤΕΛ προκειμένου να μπουν σε λεωφορεία και να μετακινηθούν προς τα βόρεια σύνορα.

«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Εμείς ενημερωνόμαστε πάντα τελευταίοι, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει κάτι και δε θα ξέρουμε τι να κάνουμε. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν στόχο να πάνε στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, αυτό δε θ’ αλλάξει. Ήδη διάσπαρτα, με τη βοήθεια διακινητών, καταφέρνουν και περνούν τα σύνορα. Όμως, μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν κάτι πιο μαζικό και να έχουμε πάλι τα ίδια. Το ότι άδειασε η Ειδομένη δε σημαίνει κάτι, ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί η ίδια εκρηκτική κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά στο Karfitsa.gr ο κ. Γκουντενούδης.

Αδειάζουν τα camps

«Το camp που βρίσκεται στο Καβαλάρι, είναι στον προγραμματισμό να κλείσει. Το που θα πάνε οι άνθρωποι αυτοί, δεν το γνωρίζουμε διότι δεν έχουμε αυτήν την αρμοδιότητα. Όμως, γνωρίζω ότι κάποιοι έχουν μπει στο πρόγραμμα μεταστέγασης, κάποιοι άλλοι έχουν ήδη φύγει σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και κάποιοι άλλοι θα μεταφερθούν σε άλλες δομές, όπως αυτή στα Λαγκαδίκια που είναι μία από τις πιο δυνατές δομές στην Ελλάδα με πολύ καλά χαρακτηριστικά», λέει στο Karfitsa.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης εξηγεί πως η δομή φιλοξενίας που βρισκόταν στη Συμμαχική Οδό έχει κλείσει και παραμένει μόνο η δομή στο Αλεξίλ που βρίσκεται στο Δερβένι. «Εκεί έχουν μείνει περίπου 200 άτομα. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο κ. Μουζάλας, θα έπρεπε να είχε ήδη κλείσει και αυτή η δομή». Παράλληλα, κλείνει και ξενώνας φιλοξενίας που βρίσκεται στην Επανομή, καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε. Πρόσφυγες που φιλοξενούνταν εκεί, αναμένεται να διοχετευτούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας «σύμφωνα με το πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ,καταργούμε camp και παίρνουμε διαμερίσματα. Το Υπουργείο Μετανάστευσης με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. προτείνει ένα πρόγραμμα διαμερισμάτων που θα υλοποιήσουν οι δήμοι με την τεχνική υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ». Ο υπουργός είχε ανακοινώσει ότι στην Κεντρική Μακεδονία θα κλείσουν τα camp Softex, Καβαλάρι, Δίον, Δερβένι και της Νέας Καβάλας και θα παραμείνουν τα camp στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια. Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως: «μέχρι το τέλος του προγράμματος στόχος είναι η δημιουργία 30.000 θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο 20.000 θέσεις».

Σκηνές και σκουπίδια, παραμένουν στο χώρο του καταυλισμού

Μετρούν ακόμη τις… «πληγές» τους

Ένα χρόνο μετά, κάτοικοι της Ειδομένης περιμένουν να λάβουν τις… αποζημιώσεις που τους είχε υποσχεθεί ο υπουργός. Μάλιστα, κάτοικος της περιοχής έστειλε επιστολή προς τον κ. Μουζάλα εκφράζοντας τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής. Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κάτοικος της Ειδομένης και μέλος του τοπικού συμβουλίου, παρότι η εκκένωση του καταυλισμού ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου, τα σκουπίδια που είχαν δημιουργηθεί παραμένουν ακόμη στην περιοχή, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και πεταμένες σκηνές! Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ούλης, οι κάτοικοι της περιοχής βιοπορίζονται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, έτσι η καταβολή των αποζημιώσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωσή τους.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη της επιστολή:

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ