Χωρίς αστικά λεωφορεία και πάλι από σήμερα η Θεσσαλονίκη! - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Χωρίς αστικά λεωφορεία και πάλι από σήμερα η Θεσσαλονίκη!

Ο Ο.Α.Σ.Θ. προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, για να αρθεί η επίσχεση εργασίας…

Χωρίς αστικά λεωφορεία είναι σήμερα η Θεσσαλονίκη, πρώτη μέρα της επίσχεσης εργασίας των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς στις 12 Δεκεμβρίου  θα έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες απλήρωτοι, με το συνολικό ποσό που θα έχουν να λαμβάνουν να υπερβαίνει ελαφρώς τα 9 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να πετύχει την άρση της επίσχεσης εργασίας,. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμοί, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την επίσχεση, παρόλο που ο αρμόδιος υπουργός, Χρίστος Σπίρτζης  έχει ήδη υπογράψει την ΚΥΑ για την άμεση καταβολή στον Οργανισμό του οφειλόμενου ποσού που προκύπτει από την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23 % και 24%. Αυτό σημαίνει ότι «εντός των προσεχών ημερών θα καταβληθεί άμεσα ολόκληρη η οφειλόμενη προς τους εργαζόμενους μισθοδοσία των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2016», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν πιάνουμε τιμόνι μέχρι να πληρωθούμε»

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα Σάββατο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ενώ η διάρκεια της κινητοποίησης θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, επισήμανε ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στην επιχείρηση, Δημήτρης Τσερμενίδης.

«Δεν θα πιάσουμε τιμόνι μέχρι να μας καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας» τόνισε ο κ. Τσερμενίδης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η απόφαση που έλαβαν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που έγινε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, στέλνει σαφές μήνυμα προς τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί ο εκβιασμός των πολιτών και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης.

«Μέχρι χθες βλέπαμε θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης και τις εξελίξεις, πλέον, όμως, δεν θα συνεχιστεί ο εκβιασμός των πολιτών και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης από μια ομάδα συμφερόντων που επί δεκαετίες λυμαίνεται την πόλη και τις αστικές συγκοινωνίες της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες απλήρωτοι, με το συνολικό ποσό που θα έχουν να λαμβάνουν να υπερβαίνει ελαφρώς τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσερμενίδης, ο κ.Σπίρτζης είχε δεσμευτεί ότι θα φροντίσει να προκαταβληθεί η τελευταία δόση Δεκεμβρίου από την κρατική επιχορήγηση, καθώς και ότι θα γίνει προεκταμίευση μέρους των 18 εκατ. ευρώ, που αναγνώρισε η κυβέρνηση ότι οφείλει το δημόσιο στον οργανισμό από την αύξηση του ΦΠΑ.

«Από τις συναντήσεις που είχαμε στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώσαμε ότι δεν έχει κινηθεί καμία τέτοια διαδικασία» υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Δεν μπορούν να μας εμπαίζουν άλλο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ακόμα και σήμερα στάλθηκαν διευκρινιστικά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διερευνηθούν σε μεγαλύτερο βάθος και με ακρίβεια όσα υποστηρίζει ο οργανισμός, ότι δηλαδή το ελληνικό δημόσιο οφείλει στην επιχείρηση 12 εκατ. ευρώ, λόγω διαφοράς ΦΠΑ.

«Από τις 20/7/2015 ο οργανισμός εισέπραττε με 13% ΦΠΑ και απέδιδε με 23%, ποσοστό που από την 1/6/2016 ανέβηκε στο 24%. Η διαφορά αυτή μέχρι τις 31/12/2016 έχει υπολογιστεί με ακρίβεια από τον οργανισμό στα 12 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Στεφανίδης.

Ο κ. Στεφανίδης είπε ακόμη πως ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης δεσμεύτηκε μεν για άμεση καταβολή του πραναφερόμενου ποσού, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που στις 12/12 θα είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, «αλλά οι διαδικασίες καθυστερούν από το υπουργείο Οικονομικών και έτσι βρισκόμαστε πάλι εν μέσω συμπληγάδων».

«Δίκιο έχουν οι εργαζόμενοι. Η επιχείρηση όμως έχει έναν προγραμματισμό και όταν δεν υπάρχει συνέπεια σε όσα πρέπει να εισρέουν στα ταμεία του οργανισμού, δημιουργούνται δυσκαμψίες» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΑΣΘ μπορεί να δίνει μόνον 25.000 ευρώ από τα ημερήσια έσοδά του, όμως, όπως υπενθύμισε, η μισθοδοσία των 2.300 εργαζομένων ανέρχεται μηνιαίως στα 3 εκατ. ευρώ περίπου. Πάντως, ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός της επόμενης εβδομάδας «θα έρθουν χρήματα στο ταμείο του οργανισμού, με στόχο πρωτίστως να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους της επιχείρησης».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επανέλαβε ότι η συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη προχθές έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τόνισε ότι κατέθεσε μεν το σχέδιο για τη λειτουργία του οργανισμού που έχει καταρτιστεί από την επιχείρηση, αλλά το τι μέλλει γενέσθαι θα κριθεί στις συνεδριάσεις της τριμερούς επιτροπής που θα ξεκινήσουν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΑΣΘ, τέσσερα μέλη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ισάριθμα από το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: in.gr

Η ανακοίνωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης:

Επίσχεση Εργασίας από το Σάββατο 26.11.2016

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Οι εργαζόμενοι του Ο.Α.Σ.Θ. αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από το Σάββατο 26.11.2016, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναγνώρισε την οφειλή του προς τον Ο.Α.Σ.Θ. λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α. από 13% σε 23 % και 24% στην καταβαλλόμενη αντισταθμιστική καταβολή, έχοντας ήδη υπογράψει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης τη σχετική Κ.Υ.Α. με την εντολή της άμεσης καταβολής του οφειλόμενου ποσού στον Ο.Α.Σ.Θ., πράγμα που σημαίνει ότι εντός των προσεχών ημερών θα καταβληθεί άμεσα ολόκληρη η οφειλόμενη προς τους εργαζόμενους μισθοδοσία των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2016.

Παρά δε και το γεγονός ότι την 23.11.2016 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη, του Προέδρου της Π.Ε.Δ.Κ.Μ. κ. Κυρίζογλου, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, της Αντιπεριφερειάρχου καςΠατουλίδου, του Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζουράρη, του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Τσαραμπουλίδη, του Προέδρου των εργαζομένων του Ο.Α.Σ.Θ. και του Προέδρου του Ο.Α.Σ.Θ., όπου συζητήθηκαν τα ανωτέρω.

Ενόψει των παραπάνω, η κήρυξη της εν λόγω επίσχεσης δεν επιλύει το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, αλλά αντίθετα δημιουργεί περαιτέρω οικονομικά προβλήματα στον Οργανισμό και το κυριότερο στερεί από τους πολίτες του Νομού Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Ο Ο.Α.Σ.Θ. για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συγκοινωνίας στο Νομό Θεσσαλονίκης θα προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης, ώστε να επιτύχει την άρση της αναγγελθείσας επίσχεσης εργασίας και να  αποκαταστήσει την ομαλότητα στη διεξαγωγή της συγκοινωνίας στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, η οποία δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Οργανισμού μας.

Καλούμε εκ νέου το Συνδικάτο Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Θ. να ανακαλέσει την επίσχεση εργασίας.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ