, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Χ. Καστανίδης "Αρκετά καραγκιοζιλίκια ζήσαμε…"

“Είναι δυνατόν να λένε ότι θα βγούμε από τα μνημόνια το 2018 όταν πρέπει να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τον κανονισμό 340 της ΕΕ ο οποίος προβλέπει ότι μέχρι μια χώρα-μέλος ξεπληρώσει το 75% του χρέους του είναι… υπό επιτροπή; Πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την επιτροπεία αν δεν έχουμε μια σταθερή κοινή γραμμή; Ένας λόγος που κάνουμε προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε την κεντροαριστερά είναι για να υποδείξουμε με κάθε τρόπο ότι είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση όλων των δυνάμεων σε μια εθνική διαπραγματευτική γραμμή…” 

“Αυτό που συμβαίνει είναι μια φιλότιμη προσπάθεια μετά από πολλά χρόνια κατακερμάτισης και διάλυσης ουσιαστικά του παλαιού ενιαίου ΠΑΣΟΚ -δηλαδή του κόμματος που εξέφραζε την κεντροαριστερά και μιλάμε χωροταξικά- γιατί στην ουσία ήταν ο χώρος έκφρασης του σύγχρονου, δημοκρατικού και ευρωπαϊκού σοσιαλισμού…” είπε στο focus fm και στην Μελίνα Καραπαναγιωτίδου ο πρ. υπουργός Χάρης Καστανίδης.

Όπως σημείωσε “Ύστερα από πάρα πολλά χρόνια αυτού του κατακερματισμού σε σχέση με την αφετηρία της κρίσης του 2009, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια προσπάθεια να ενωθούν ξανά οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς πάλι εξαιτίας της κρίσης…” Ο κ. Καστανίδης μίλησε για την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου σημειώνοντας “Από την άλλη για να αποκατασταθεί και μία ιστορική αδικία, γιατί καταφέραμε να χρεώσουμε όλη την κρίση σ’ έναν… αποδιοπομπαίο τράγο, παρότι δεν ήταν η κυβέρνηση Παπανδρέου υπεύθυνη για το χρέος και δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ αυτό το οποίο… συνωμότησε για να φέρει το ΔΝΤ. Όλα τα αμαρτήματα της πολιτικής ζωής διαχρονικά τού χρεώθηκαν και νομίζω ότι μια έντιμη αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης είναι απαραίτητη… “

Ο πρώην υπουργός τόνισε “Θα σας πω το εξής για να δείτε το μέγεθος και της ιστορικής αδικίας παρά τα σημαντικά λάθη που έγινε στη πολιτική διαχείριση. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Σόιμπλε έδωσε συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, όταν λοιπόν ρωτήθηκε σχετικά είπε «εγώ, όπως και πολλοί άλλοι ήμασταν υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης το ζήτημα της ελληνικής κρίσης. Άλλοι και πρωτίστως η καγκελάριος κα Μέρκελ, ήταν αυτή που ήθελε το… ΔΝΤ. Ρωτήστε τους Έλληνες σήμερα, πιστεύουν στο… μύθο παρά στην αλήθεια. Δέκα Σόιμπλε να το επιβεβαιώσουν, αυτά θα αποκατασταθούν σιγά σιγά ιστορικά… Κατά τον ίδιο τρόπο, και θα ήθελα να είμαι αυστηρός, γιατί κανακεύουμε τα αυτιά των πολιτών όλοι μας, και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου γιατί δεν θέλω να κάνω τον κριτή από μακριά και δεν λέμε την αλήθεια”

Ο κ Καστανίδης ζήτησε από τους Έλληνες να σκεφτούν για να… καταλάβουν το μέγεθος της ιστορικής αδικίας, “Αφού λάθος τα έκαναν οι κυβερνήσεις από το 2009 κι έπειτα, να μας πουν γιατί δεν ακολούθησαν ένα διαφορετικό δρόμο ο κ. Σαμαράς και ο κ.Τσίπρας; Γιατί δεν το έκαναν; Γιατί τελικά ο μόνος αποδιοπομπαίος τράγος είναι η πάλαι ποτέ ενιαία κεντροαριστερά; Θα μπορούσε να σας πει κάποιος πονηρός καθότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, ότι «από τη στιγμή που τους βάλατε σε αυτό τον δρόμο δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς». Όταν όμως τους έλεγαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, είτε δεν ήξεραν την πραγματικότητα και παρέσυραν έναν ολόκληρο λαό με την ανευθυνότητα τους άρα είναι επικίνδυνοι ή ήξεραν και είναι ψεύτες και απατεώνες και εξαπάτησαν έναν ολόκληρο λαό. Ας διαλέξει ο ελληνικός λαός -που έχει κάποια στιγμή τη δυνατότητα στη στροφή των γεγονότων- να κρίνει και κυρίως να κρίνουμε όλοι εμείς και να προσπαθήσουμε. Μιλάω από ένα χώρο που δεν έφυγα παρότι με διέγραψε γιατί δεν υπέγραψα το δεύτερο μνημόνιο και ακολούθησαν διάφοροι… “επαναστάτες” “αντιμνημονιακοί γίγαντες” που ψήφισαν όλα τα μνημόνια.

Σε ερώτηση για την ανάρτηση του ότι “οι πολιτικοί χούλιγκανς της 28ης Οκτωβρίου άλλων χρόνων (2011) είναι πλέον νομιμόφρονες…” απάντησε “Ακριβώς. Τότε 3 ομάδες, μια ομάδα γνήσιων φιλάθλων, μια ομάδα… Ευελπιδων και μια ομάδα όπου ηγείτο μια σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ένας εξ αυτών είναι και αντιπρόεδρος της Βουλής… Έσπασαν με φοβερά επεισόδια την πορεία, γιατί δεν συμβαίνουν αυτά και σήμερα; Και μπροστά στον Παπούλια φώναζαν «εθνοπροδότη παραιτήσου». Αυτοί όλοι που είναι που το 2011 το καλοκαίρι συγκεντρώνονταν ως αγανακτισμένοι; Που εξαφανίστηκαν; Τότε μια σύνταξη των 2500-3000 περικοπτόταν στο 15%, σήμερα έχουν εξαθλιωθεί όλοι αυτοί. Ξαφνικά ξεθώριασαν οι μαχητικές απόψεις τους αφού… ξέκαναν όλους τους αποδιοπομπαίους τράγους;” Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις ο πρ. υπουργός σχοίασε “Θα ήθελα να μην δώσω περαιτέρω πληροφορίες για τους συγκεκριμένους ανθρώπους.  Θα θυμόσαστε ότι υπήρξε αντίδραση εκείνες τις μέρες επί Μπεγλίτη υπουργό εθνικής άμυνας…”

Για τα λάθη που έκανε ο ίδιος ως υπουργός ο κ Καστανίδης απάντησε “Είναι εξαιρετικά άχαρο και δεοντολογικά λάθος για έναν πρώην υπουργό να αυτο… αξιολογείται. Αυτό το πράττουν άλλοι. Και άλλοι βλέπουν ποιος πχ έχει περάσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, το οποίο σήμερα εφαρμόζεται υπερηφάνως από όλες τις κυβερνήσεις και καλά κάνουν για να τιμωρούνται όσοι είναι επίορκοι. Μένω εδώ, δεν χρειάζεται κάποιος να αυτο-αξιολογείται, μπορώ όμως να σας πω αυτό που αισθάνομαι, ότι ήταν τα συλλογικά μας λάθη στην διαχείριση της κρίσης. Από τα πιο σημαντικά μας λάθη, και πάλι ήμουν εμπλεκόμενος διότι είχα ζητήσει ως υπουργός δικαιοσύνης εκλογές το 2010. Σε συνέντευξη πάλι είχα πει ότι άλλη ήταν η εντολή που είχαμε στις 4/10/2009 κι αλλιώς βρεθήκανε τα πράγματα με το έλλειμμα και το χρέος, και καθώς ψηφίζαμε το πρώτο μνημόνιο, έπρεπε να πάμε σε εκλογές και να εξηγήσουμε στον κόσμο όλοι μας μέσα από ποιες δυσκολίες θα περάσουμε ώστε να δοθεί εκ νέου η πρόταση εμπιστοσύνης ή και όχι. Ποτέ δεν εισακούστηκα δυστυχώς. Τότε λοιπόν, χρειάζονταν να προκηρυχθούν εκλογές ώστε να υπάρξει δημοκρατική νομιμοποίηση. Τότε είχα πει ότι η χώρα δεν ξέρω αν θα σωθεί με αυτά τα προγράμματα αλλά για τις  επόμενες δεκαετίες δεν θα υπάρχει κεντροαριστερά. Ένα λάθος ήταν αυτό. Δραματική τροπή των γεγονότων ήταν να ανατραπεί η κυβέρνηση Παπανδρέου εσωτερικά με την αναγγελία του δημοψηφίσματος το 2011. Τότε ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά αποδεχόμενος την ανατροπή αντί να κάτσει να δώσει την μάχη και να πει «ας με ανατρέψουν και τυπικά με αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης» είπε «θα παραχωρήσω την κυβέρνηση μήπως και βρεθεί κάποια λύση».

Για το εγχείρημα με την κα Κατσέλη ο κ Καστανίδης απάντησε ότι δεν προχώρησε διότι “η κα Κατσέλη ήταν προσανατολισμένη προς το ΣΥΡΙΖΑ και το κατάλαβα λίγο καιρό αργότερα, μετά τις εκλογές του 2012. Είπα πριν για τη μη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων. Ο  Έλληνας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από τη φυγή στον διεθνή μηχανισμό στήριξης. Στις 19 Μαΐου δεν είχαμε να πληρώσουμε 19 δις λήξη ομολόγων και η χώρα ήταν με 36 δις ταμειακό έλλειμμα”

Σε ερώτηση αν όλοι ή έστω οι περισσότεροι Έλληνες έχουν πειστεί ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος πχ να συνεχίσουμε να ζουμε με δανεικά ο κ Καστανιδης απάντησε “Αν το πιστεύουν ακόμα τότε δεν έχουν ιδέα τι γίνεται, αν και πιστεύω ότι πλέον είναι κατανοητό. Εάν δεν το έχουν καταλάβει θα το πούμε πολλές φόρες ότι ο διεθνής μηχανισμός στήριξης ήταν μονόδρομος, πράγμα που ομολόγησαν όλοι οι αντιμνημονιακοί γίγαντες και εφάρμοσαν σε τρεις χειρότερες πολιτικές. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κάναμε αυτό που κάνανε άλλοι λαοί και κυβερνήσεις, όπως οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι και οι Κύπριοι, που μπήκαν πιο μετά από εμάς στο μνημόνιο και έχουν ήδη βγει. Το κατάφεραν διότι ο πολιτικός τους κόσμος κατάφερε να συνεννοηθεί και να έχουν μια κοινή γραμμή απέναντι στους δανειστές. Οι πορτογάλοι που είναι μια οικονομία περίπου σαν τη δική μας, κατάφεραν και δεν πήγαν σε δραματική εσωτερική υποτίμηση μέσα μικρό χρονικό διάστημα, που αυτό σήμαινε σάρωση από τους μισθούς και τις συντάξεις και ρίξιμο των τιμών των ακινήτων, πράγμα που σήμαινε ύφεση, λιτότητα και ανεργία. Συνεννοήθηκαν και πήγαν με μία κοινή εθνική γραμμή, οι δανειστές ξέρανε ότι δεν θα αλλάζουν κυβερνήσεις ανάλογα με τις δυσαρέσκειές τους και κατάφεραν πολύ περισσότερα απ’ ότι καταφέραμε εμείς που θέλαμε να ρίξουμε ο ένας τον άλλον”

Σε ερώτηση αν εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά την κρίση των… Ελλήνων, τις περικοπές και την κρίση οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και οι εκπρόσωποι των Ελλήνων για ιδιοτελείς  ή κομματικούς λόγους απάντησε “Νομίζω ότι είναι αυτό το μικρόβιο που έχουμε από την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, να έχουμε πιο εύκολο να βγάλουμε τα μάτια μεταξύ μας παρά να συνεννοηθούμε. Ένα παράδειγμα τι σημαίνει να μην έχεις εθνική γραμμή και μιλάω για τώρα. Είναι δυνατόν να μαλώνουν τα δύο τμήματα των δανειστών για το πόσο θα είναι το πλεόνασμα για το 2018 και το μεν ΔΝΤ να λέει στον Σόιμπλε ότι είναι τρελά αυτά που ζητάτε με 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για δέκα χρόνια. Άρα βάλτε το 2% το πολύ, και σε βάθος χρόνου να δούμε κι άλλες βελτιωτικές αλλαγές κι η ευρωπαϊκή πλευρά απαντούσε όχι 3,5% για να πληρώσουν. Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια διαφωνία και αντί να μπαίνουμε στη σχισμή αυτής της συζήτησης για να στηρίξουμε το δίκαιο, όπου την προκειμένη περίπτωση το είχε το ΔΝΤ, ουτε η κυβέρνηση είπε κάτι ούτε η αντιπολίτευση παρενέβη. Αυτό λοιπόν είναι να μην έχουμε εθνική κοινή γραμμή για να μπούμε δυνατά, όχι με τα καραγκιοζιλίκια του α’ εξαμήνου του 2015 αλλά με μία σοβαρή εθνική γραμμή ώστε να υπερασπιστούμε την εθνική μας θέση. Είναι δυνατόν να βγαίνουν και να λένε ότι θα βγούμε από τα μνημόνια το 2018 όταν πρέπει να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τον κανονισμό 340 της ΕΕ ο οποίος προβλέπει ότι μέχρι ωσότου μια χώρα μέλος ξεπληρώσει το 75% του χρέους του είναι υπό επιτροπή, υπό διεθνή κυβερνεία και επιτροπεία. Πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την επιτροπή αν δεν έχουμε μια σταθερή κοινή γραμμή; Ένας λόγος που κάνουμε προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε την κεντροαριστερά είναι για να υποδείξουμε με κάθε τρόπο ότι είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση όλων των δυνάμεων σε μια εθνική διαπραγματευτική γραμμή. Και να αλλάξουμε κάποιους όρους της επιτροπείας ώστε να μην είναι δυσβάσταχτο το χρέος και να ασχοληθούμε σοβαρά με το κράτος και τη δικαιοσύνη χωρίς να αλλάζουν οι αποφάσεις από υπουργό σε υπουργό της ίδιας κυβέρνησης…”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.