Ψώνια με… τα μάτια και όχι με το πορτοφόλι - Karfitsa.gr
Uncategorized

Ψώνια με… τα μάτια και όχι με το πορτοφόλι

agora-xristougennaΜε απώλειες έκλεισε για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης η περίοδος των γιορτών, καθώς όπως προέκυψε από έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος, παρατηρήθηκαν απώλειες της τάξης του 30%, παρά τη μεγάλη κίνηση που σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας,   το 75% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ,  μόνον το 25% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο  που έκανε κατά την περίοδο των εορτών, είτε γιατί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, είτε γιατί είδε μια μικρή αύξηση στον τζίρο του.

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 78% είχε μείωση του τζίρου του, σε σχέση με πέρυσι, το 17% κυμάνθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα, και μόνον το 4% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδαν αύξηση στον τζίρο τους.

Όπως επισημαίνει ο ΕΣΘ, είναι γεγονός, ότι η κίνηση στην αγορά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο των εορτών από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, τα τελευταία χρόνια. Πολύς κόσμος επισκέφθηκε το κέντρο, και η κίνηση ήταν αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι. Το θετικότερο όλων ήταν ότι υπήρξε αλλαγή της ψυχολογίας του καταναλωτικού κοινού.

Παρ’όλα αυτά, όμως, και στην περιοχή του ιστορικού ΚΕΝΤΡΟΥ το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το 18% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και μόνον το 5% είδε αύξηση στον τζίρο του.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας,  όπως προκύπτει από την ειδικότερη ανάλυση:

στην περιοχή της Εγνατίας-Ιων.Δραγούμη και Βενιζέλου  το  82% των ερωτηθέντων είδε μείωση του τζίρου του σε σχέση με πέρυσι

στην περιοχή της Τσιμισκή-Αγ.Σοφίας-Μητροπόλεως-Προξ.Κορομηλά  το 60% έχει πτώση στο τζίρο του σε σχέση με πέρυσι

και στην περιοχή της Ερμού – Βας.Ηρακλείου-Δημ.Γούναρη, το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου του σε σχέση με πέρυσι

 Τραγική χαρακτηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος την εικόνα που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, και, κυρίως στη ΔΥΤΙΚΗ Θεσσαλονίκη, όπου ποσοστό 93% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Θεσσαλονίκη το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

 

Κοινή διαπίστωση είναι ότι την περίοδο από 17 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα κινήθηκαν περισσότερο (64%), ενώ το 10% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων, ούτε την περίοδο της Πρωτοχρονιάς κινήθηκαν ιδιαίτερα.

Η Κυριακή 23 Δεκεμβρίου είχε ικανοποιητική κίνηση για 105 από τους ερωτηθέντες, η Κυριακή 30 Δεκεμβρίου για τους 14 από τους ερωτηθέντες και οι 2 Κυριακές για τους 32 από τους ερωτηθέντες.

Σε σχετική ερώτηση, το 40% δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι η αγορά ανοιχτή δύο Κυριακές την περίοδο των Χριστουγέννων.

Είναι γεγονός, ότι την περίοδο των εορτών, το ιστορικό κέντρο κινήθηκε πολύ καλύτερα από την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.  Σ’αυτό συνετέλεσε, σε ένα μεγάλο βαθμό, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, το οποίο προσέλκυσε πολύ κόσμο και Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης, αλλά και οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των προϊόντων, αφού το 87% των ερωτηθέντων εφάρμοσαν προσφορές ή μειωμένες τιμές.

«Ενας κούκος, όμως, δεν φέρνει την άνοιξη» και δεν μπορεί να καλύψει την έντονα μειωμένη κίνηση του διαστήματος προ των εορτών, σύμφωνα με τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης.

Μοναδική ελπίδα πλέον για τους εμπόρους είναι οι εκπτώσεις που ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου, που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ