Άγγελος Κολοκοτρώνης: «Tίποτα στον κόσμο δεν ζει χωρίς ελπίδα» - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Άγγελος Κολοκοτρώνης: «Tίποτα στον κόσμο δεν ζει χωρίς ελπίδα»

Της Φιλίππα Βλαστού

Καταστάσεις της καθημερινής ζωής δοσμένες με χιούμορ, πίσω από το οποίο συνήθως κρύβονται πικρές ιστορίες αφηγούνται οι «πλανόδιοι έρωτες», ένα νέο θεατρικό έργο, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Άγγελος Κολοκοτρώνης.

Η σχέση του κ.Κολοκοτρώνη με την γραφή χρονολογείται εδώ και 50 χρόνια. «Άρχισα γράφοντας χρονογραφήματα, αργότερα με απορρόφησε η δημοσιογραφία, με την οποία ασχολήθηκα επαγγελματικά στις εφημερίδες, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ως διευθυντής σύνταξης –στην πορεία- και αρχισυντάκτης. Έγραψα σε νεαρή ηλικία και εξέδωσα σε βιβλίο μια συλλογή χρονογραφημάτων-αργότερα έγραφα στις εφημερίδες. Προ ετών έγραψα και μια ιστοριογραφική σύντομη μελέτη για τον Χορτιάτη και τη λεηλασία του χωριού από τους Γερμανούς, που έκαψαν ζωντανούς δεκάδες από τους κατοίκους του», αναφέρει στην Karfitsa.

Oι «πλανόδιοι έρωτες» άρχισαν να γεννιούνται πριν αρκετό καιρό και στο μυαλό του κ.Κολοκοτρώνη βρισκόταν από την αρχή η ιδέα να καταλήξουν στο θεατρικό σανίδι. Μεσολάβησε ένα διάστημα όπου ο συγγραφέας κατέβασε την πένα του όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο, λόγω έλλειψης χρόνου. Σημείο ίσως κομβικό, καθώς όταν το ξαναείδε το μετέτρεψε ακριβώς έτσι όπως το ήθελε. Άλλαξε όσα θεωρούσε απαραίτητα και βγήκαν δυο κομεντί σε τρεις πράξεις και τέσσερα μονόπρακτα.

Το έργο θίγει καθημερινά στιγμιότυπα της ζωής μας. «Κοινωνικές σχέσεις, το «εγώ» μας, οι αδυναμίες, αλλά και ο ρομαντισμός, οι αντιθέσεις μας, τα πολιτικά μας βάσανα, οι κατεστημένες αντιμαχόμενες θέσεις. Κι ακόμη ο πηγαίος και αγνός έρωτας, σε αντιπαράθεση με τις «κατά συνήθεια» συνυπάρξεις, για την προσαρμογή μας στα κοινωνικά στάτους», υπογραμμίζει ο κ.Κολοκοτρώνης.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Το βιβλίο έγινε θεατρικό

Ο προορισμό του έργου ήταν να βρεθεί στο θέατρο. Έτσι και έγινε. Στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων, ανέβηκαν στο θέατρο «Μαίωτρον» οι «πλανόδιοι έρωτες». Η φανταστική ιστορία ενός ζεύγους, μιας οικιακής βοηθού και ενός κηπουρού. Μεταξύ τους παρεμβάλλονται γεγονότα, που άλλοτε τους συνδέουν και άλλοτε τους φέρνουν αντιμέτωπους τον έναν με τον άλλον, με τις εκπλήξεις, τις ανατροπές, τα κωμικά και τραγικά γεγονότα που συνθέτουν την δραματική κομεντί. Ο κ.Κολοκοτρώνης αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ του βιβλίου και του θεατρικού εξηγείς πως υπάρχουν, καθώς ο σκηνοθέτης είναι εκείνος που φτιάχνει το έργο. «Μπορεί να κάνει αλλαγές με τη δική του ματιά προσαρμογές, χωρίς να προδίδει το κείμενο. Στην περίπτωσή μου στάθηκα τυχερός, που σκηνοθέτης είναι ο Σταύρος Παρχαρίδης, ένας χαρισματικός θεατράνθρωπος που είναι ταυτόχρονα θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός. Από τους καλύτερους στη χώρα μας».

Όπως κάθε συγγραφέας μέσα από το έργο του θέλει να περνάει τα δικά του μηνύματα έτσι και ο Άγγελος Κολοκοτρώνης, που είναι άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας, αποκαλύπτει όλα όσα θέλει να «πει» με τους «πλανόδιους έρωτες». «Υπάρχουν πολλά μηνύματα, όπως το χτύπημα της κατάρας της διχόνοιας, που κατατρέχει τον τόπο μας. Ακόμη, μέσα από τα έργα μου χτυπάω αλύπητα το «εγώ», ακόμη και αυτοσαρκαζόμενος, με όποιο κόστος. Ένα άλλο μήνυμα είναι ότι τίποτα στον κόσμο δεν ζει χωρίς ελπίδα, κι ακόμη ότι κανένας δεν είναι τόσο μεγάλος, ώστε να περιφρονήσει τον οιονδήποτε μικρό», καταλήγει.

*Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν τα Σαββατοκύριακα, μέχρι τις 28 Μαρτίου

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ