Άδωνις Γεωργιάδης: Η Σύρος ξαναγίνεται ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Σύρος ξαναγίνεται ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, παρευρέθηκε στα εγκαίνια των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου υπό τη νέα διεύθυνση του Ομίλου ΟΝΕΧ, τα οποία πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στη Σύρο. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι  «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που είμαι εδώ σήμερα. Και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος γιατί σίγουρα κάποιοι από εσάς θα θυμάστε την πρώτη μας συνάντηση, κύριε Ξενοκώστα, μαζί με τον Υφυπουργό και δεξί μου χέρι, τον κύριο Παπαθανάση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, νομίζω την πρώτη εβδομάδα που αναλάβαμε την ηγεσία αυτού του Υπουργείου.

Εκείνη την εποχή η προσπάθεια εξυγιάνσεως του Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση,  είχε φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Το μέλλον φάνταζε πάρα πολύ γκρίζο και η αβεβαιότητα είχε επανέλθει ως προς την ολοκλήρωση αυτού του ωραίου εγχειρήματος. Αφού είδαμε τον κύριο Ξενοκώστα και διαπιστώσαμε τα βήματα τα οποία έπρεπε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα, και τα προβλήματα που είχαν ανακύψει και χρειάζονταν ισχυρή πολιτική βούληση για να λυθούν, μετά από μία ώρα συναντήσαμε τους εργαζομένους. Μπήκαν στο γραφείο μου και πριν ξεκινήσουν να μιλάνε, τους είπα, αν έχετε ανησυχία για το ναυπηγείο Σύρου, σας λέω να μην έχετε, γιατί έχουμε ήδη λάβει την απόφαση ως κυβέρνηση να λύσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσει η εξυγίανση».

Παράλληλα τόνισε πως «Θα σας μεταφέρω μία στιγμή όπως τη ζήσαμε και δεν είναι υπερβολή. Την ώρα που τους το είπα αυτό, άρχισαν να κλαίνε με δάκρυα. Δεν το έχω ξαναδεί. Έχω κάνει πολλές συναντήσεις στο Υπουργείο, αλλά εργαζόμενους αγαπητέ κύριε Ξενοκώστα που να θέλουν τόσο πολύ να μείνουν στη δουλειά ενός επιχειρηματία, δεν έχω ξανασυναντήσει. Άρχισαν να κλαίνε με δάκρυα. Πολλές φορές τους μήνες που ακολούθησαν και στα διάφορα προβλήματα που ανέκυπταν, άλλα ευκολότερα, άλλα δυσκολότερα, άλλα εξαιρετικά κρίσιμα η αλήθεια είναι, ερχόντουσαν στο μυαλό μας τα δάκρυα αυτών των ανθρώπων και η ανάγκη να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους, να μην τους απογοητεύσουμε και να μη διακινδυνεύσουμε τη ζωή τους από εδώ και μπρος. Για αυτό σας διαβεβαιώ καταβάλαμε κάθε είδους προσπάθεια. Ο κύριος Ξενοκώστας γνωρίζει ότι πήρα και προσωπικό ρίσκο, μεγάλο και τον ευχαριστώ, γιατί τίμησε την εμπιστοσύνη που του έδειξα. Όμως, θέλω να είμαι ειλικρινής. Όσα λέω ότι κάναμε, τα κάναμε με τον κύριο Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος αξίζει ένα χειροκρότημα. Κάναμε αγαπητέ μία έρευνα αγοράς. Ψάξαμε να δούμε από τους πελάτες αυτού του ναυπηγείου, ποια ήταν η γνώμη που είχανε για την ΟΝΕΧ, για το ναυπηγείο Σύρου. Διαπιστώσαμε πλήρη ομοφωνία των πελατών για την καλή δουλειά που κάνετε εδώ στη Σύρο και θέλω ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζομένους του ναυπηγείου Σύρου».

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως «Το ναυπηγείο Σύρου έχει αποδείξει ότι το θεώρημα που υπήρχε πως στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν ναυπηγεία βιώσιμα είναι ψευδές. Στην Ελλάδα μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικές υπηρεσίες, να κάνουμε καλή δουλειά και να κοιτάξουμε στα μάτια όλους τους γείτονές μας τους οποίους τιμούμε αλλά θέλουμε και να ανταγωνιστούμε και να ξεπεράσουμε.

Και θέλω από εδώ από τη Σύρο, από την Ερμούπολη, από αν θέλετε την ιστορική κοιτίδα της ναυτιλίας της νεωτέρας Ελλάδος, γιατί η ναυτιλία της νεωτέρας Ελλάδος ξεκίνησε από εδώ από τη Σύρο, να στείλουμε το μήνυμα ότι η ναυπηγοεπισκευαστική, η βιομηχανία στο χώρο της ναυπηγίας επιστρέφει στην Ελλάδα και η Σύρος είναι μόνο η αρχή.

Υπάρχει εδώ, τους συνάντησα μπαίνοντας, και αντιπροσωπεία των εργαζομένων από τα ναυπηγεία Ελευσίνας τους οποίος καλωσορίζω. Γεια σας, παιδιά. Σας διαβεβαιώ και ξέρετε ότι όταν λέω κάτι το εννοώ, θα σκάσω αν δεν γίνει. Σε λίγους μήνες θα είμαστε στην αντίστοιχη τελετή στην Ελευσίνα για να γιορτάσουμε και τις δικές σας δουλειές και το άνοιγμα του μεγάλου ναυπηγείου εκεί.

Έχουμε ρητή εντολή για αυτό από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ήταν μαζί μας σήμερα. Ξέρουμε όλοι ότι συμμετέχει στην κρίσιμη Σύνοδο στο Λονδίνο και αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν είναι παρών ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος έδειξε προσωπικό και συνεχές ενδιαφέρον για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Και τον ευχαριστώ από αυτό το βήμα».

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης κατέληξε λέγοντας ότι «Όλοι μαζί λοιπόν πάμε να φτιάξουμε τη νέα Ελλάδα που θέλουμε για να την καμαρώσουμε. Μια Ελλάδα που όπως είπε ο Σεβασμιότατος δεν πρέπει να θυμίζει τις εικόνες που παρουσιάσατε. Θα σας πω τη δική μου εμπειρία.

Εγώ ήμουν Υπουργός Ναυτιλίας την περίοδο 2011-2012. Τότε είχα επισκεφτεί τη Σύρο ως  Υπουργός Ναυτιλίας και το ναυπηγείο Σύρου ήταν σε μια πλήρη παρακμή.  Το μόνο για το οποίο συζητάγαμε είναι αν θα βρίσκαμε καμία δουλειά από το Πολεμικό Ναυτικό, αν θα μπορούσαμε να περάσουμε καμιά τροπολογία στη Βουλή για να μην προχωρήσουμε σε κατασχέσεις, πως θα παρέμβουμε στη Δ.Ε.Η. για να μην κοπεί το ρεύμα.  Αυτή ήταν η εικόνα του ναυπηγείου τότε.

Και ερχόμαστε σήμερα σε ένα ναυπηγείο που έχει έξι πλοία που φτιάχνονται ταυτόχρονα, που έχει 70 πλοία που περιμένουν να μπουν να πιάσουν σειρά.  Δεν σας κρύβω, κύριε Ξενοκώστα και το λέω σε εσάς αλλά να το ακούσουν και οι εργαζόμενοί σας, γιατί σε αυτούς αξίζουν τα εύγε, ότι μου συνέβη και το εξής αμίμητο το οποίο είναι πρωτοφανές, εγώ το λέω τώρα και όχι μόνο ως Υπουργός αλλά αν θέλετε και ως επιχειρηματίας».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ