Άλλη μια «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση»... - Karfitsa.gr
Άρθρα Του Νίκου Καραμανλή

Άλλη μια «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση»…

Οι περίπου 112.000 λέξεις, που περιλαμβάνονται στο νέο «πολυνομοσχέδιο» του Κωνσταντίνου Γαβρόγλου για την Παιδεία, έρχονται να προστεθούν στις άλλες περίπου 36.000 λέξεις του νόμου που ψηφίστηκε του 2018.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Όπως, βέβαια, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, «ουκ εν τω πολλώ το ευ», μία ρήση που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στα νομοθετήματα του υπουργού Παιδείας. Ένα «πολυνομοσχέδιο» που έρχεται με την κυβέρνηση να έχει εισέλθει στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας της και που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Μάλιστα, αυτό που ξένισε πολλούς είναι το ύφος –απαξιωτικό και ειρωνικό– με το οποίο εμφανίστηκε κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία ο κ. Γαβρόγλου.

Η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», που ψηφίστηκε με τη διαδικασία του επείγοντος και λίγο πριν κλείσει για Πάσχα η Βουλή –γιατί όλα έχουν τη σημασία τους και ιδίως ο χρόνος–, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα συνονθύλευμα ιδεοληψιών και ψηφοθηρικών άρθρων. Κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να πει ότι γκρεμίζει ό,τι με στοιχειώδη συναίνεση χτίστηκε τα τελευταία χρόνια στον πολύπαθο χώρο της Παιδείας. Η αβάστακτη ελαφρότητα με την οποία ο κ. Γαβρόγλου «ενοποιεί» τα ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνεία, χωρίς μελέτη και χωρίς διάλογο, είναι επικίνδυνη. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι… ανάγκη της εποχής είναι η «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, κλείνοντας το μάτι στους σπουδαστές, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους!

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ότι έχει λίγα Πανεπιστήμια ή λίγες Σχολές. Άλλα είναι τα προβλήματα: η έλλειψη χρηματοδότησης, η κομματικοποίηση, η κακή χρήση του «ασύλου», οι ελλείψεις σε προσωπικό κ.ά. Δεν είναι λύση η πελατειακή σποράς νέων Σχολών στην επαρχία, στη λογική «κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ‘’πανεπιστημιοποιημένο” ΤΕΙ». Όλα αυτά θα ήταν αστεία, αλλά δυστυχώς είναι τραγικά. Γίνονται σε μία ταλαιπωρημένη χώρα, σε μία βασανισμένη γενιά που θα πληρώσει τα σπασμένα ενός «πολυνομοσχεδίου» που αποτελεί βήμα προς τα πίσω για την Παιδεία. Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι δίχως συναίνεση –έστω μία κάποια συναίνεση– τίποτα δεν μπορεί να σταθεί στον πολύπαθο χώρο της Παιδείας.

Θα περίμενε κανείς ότι μία κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική θα τολμούσε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα έφερναν την Ελλάδα πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή. Φευ… Έως πότε σε αυτήν τη χώρα οι αποφάσεις για τη νέα γενιά θα λαμβάνονται στο… πόδι; Έως πότε τα παιδιά μας θα πληρώνουν τις ιδεοληψίες και τον μεγαλοϊδεατισμό υπουργών;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ