«Άνευ όρων παράδοση» - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Άνευ όρων παράδοση»

της Βιβής Ανδρίτσου

Χωρίς αντιστάσεις η φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία, παραδόθηκε στη θέαση των τουρκικών σαπουνόπερων που πραγματικά κάνουν θραύση. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η δύναμη της τηλεόρασης είναι πολύ μεγάλη σήμερα. «Η τηλεόραση λέγεται ότι διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις. Μπορεί, λένε, να ξεκινήσει πολέμους και να ενισχύσει τη θέληση για συνέχιση αυτών των πολέμων, Μπορεί να πολώσει μια κοινωνία και να γίνει τροχοπέδη στη λογική λειτουργία της. Μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις στους δρόμους…»υποστήριζε ο BrianWenham, πρώην διευθυντής προγράμματος του BBC.

Τα τελευταία χρόνια η γειτονική Τουρκία έχει ως κύρια στρατηγική της την ανάδειξή της ως ήπιας δύναμης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μια προσπάθεια  αναβάθμισής της απέναντι στη Δύση. Με αυτούς τους βασικούς στόχους η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιρροή των βαλκανικών χωρών χρησιμοποιώντας ως κύριο εργαλείο τον πολιτισμό αναπτύσσοντας μία ισχυρή τηλεοπτική βιομηχανία με τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Προσπαθεί να επηρεάσει τόσο τις χώρες των Βαλκανίων όσο και της Μ. Ανατολής. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι πρώτον να αλλάξει η αρνητική εικόνα που άφησαν οι Τούρκοι λόγω της υποδούλωσης των βαλκανικών λαών κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεύτερον, να προωθηθεί ο τουρκικός πολιτισμός και η τουρκική γλώσσα. Βασικός στόχος της Τουρκίας είναι μέχρι το 2023 η ενοποίηση του χώρου των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας και η ανάδειξή της σε περιφερειακή υπερδύναμη. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η τηλεοπτική υπερπαραγωγή χρηματοδοτείται από την Ε.Ε, γεγονός που έχει προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις.

Αίσθηση είχε προκαλέσει η πρόθεση της Τουρκίας να τις προωθήσει ακόμη και δωρεάν στο εξωτερικό. Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Τούρκος υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αμπντουραχμάν Αρισί είχε δηλώσει ότι «με τις σειρές αυτές μπορούμε να μπούμε σε κάθε σπίτι και να διαδώσουμε την τουρκική κουλτούρα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται αξιοθέατα της χώρας αφού πρώτα παρακολούθησαν κάποια σειρά.

Σαπουνόπερες όπως «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», «Φατμαγκιούλ», είναι δημοφιλείς σε χώρες με κουλτούρα τόσο διαφορετική μεταξύ τους, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Βουλγαρία! Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την άνευ όρων παράδοση μεγάλου τμήματος της ελληνική κοινωνίας στις τουρκικές soap operas.

Σε άρθρο της εφημερίδας «Χουριέτ» με θέμα την προβολή των τουρκικών σίριαλ στην Ελλάδα τονίζεται: «Οι Έλληνες λένε ότι δεν βλέπουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους ίδιους και στους Τούρκους. Επίσης, λένε ότι οι τουρκικές σειρές τους θυμίζουν τη δική τους οικογενειακή ζωή και κοινωνία.»

Οι Τούρκοι δεν χάνουν το χρόνο τους καθώς προωθούν με το…αζημίωτο, πολιτισμό και τουρισμό.

*Η Βιβή Ανδρίτσου είναι δημοσιογράφος

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ