Άρειος Πάγος: Δικαίωσε τις τράπεζες για τα δάνεια σε ελβετικό - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Άρειος Πάγος: Δικαίωσε τις τράπεζες για τα δάνεια σε ελβετικό

Αποδεχόμενη τις απόψεις και τα επιχειρήματα των τραπεζών, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απεφάνθη ότι οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με την τρέχουσα ισοτιμία.

Η απόφαση  εκδόθηκε επί προσφυγής δανειολήπτριας. Είναι όμως δεσμευτική για όλες τις προσφυγές που εκκρεμούν στον Άρειο Πάγο ή σε κατώτερα δικαστήρια και αφορούν την καταχρηστικότητα του συγκεκριμένου όρου που περιλαμβάνονταν στις δανειακές συμβάσεις.

Αποτελώντας ασφαλή ένδειξη για την τύχη της συλλογικής αγωγής δανειοληπτών,  που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 20 Μαΐου, όπου θα κριθεί συνολικά το θέμα της καταχρηστικότητας των όρων των επίμαχων συμβάσεων.

Η υπόθεση αφορά περίπου 65.000 δανειολήπτες ελβετικού, που έχουν ακόμη οφειλές περίπου 7 δισ. ευρώ – με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης. Αν υποχρεωθούν τελικά να τις εξοφλήσουν με την τρέχουσα ισοτιμία, θα πληρώσουν κατά μέσο όρο περίπου 45% περισσότερα, περί τα 10,2 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα δάνεια αυτής της κατηγορίας είναι σε καθυστέρηση και έχουν καταγγελθεί.

Επί της ουσίας, η απόφαση κρίνει ότι οι δανειολήπτες δεν παραπλανήθηκαν, αλλά είχαν επαρκώς ενημερωθεί από τους τραπεζικούς υπαλλήλους για τους ενδεχόμενους κινδύνους – τους οποίους αποδέχθηκαν.

 Η εισαγγελική πρόταση

Στον Αρειο Πάγο είχε προσφύγει δανειολήπτρια που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι είναι καταχρηστικός ο όρος που προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας με το ευρώ. Η γυναίκα είχε πάρει το 2007 δάνειο 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ τότε) από τη Eurobank. Υποστήριζε ότι την προέτρεψαν γι’ αυτό οι υπάλληλοι της τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου.

Ο Γιάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης της δανειολήπτριας. Επικαλέστηκε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές τους, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα όπου υπάρχει κίνδυνος μεγάλης μεταβολής των ισοτιμιών.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ