Άρχισαν να ηχογραφούνται τα πρακτικά στο Εφετείο Θεσσαλονίκης  - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Άρχισαν να ηχογραφούνται τα πρακτικά στο Εφετείο Θεσσαλονίκης 

Η εικόνα του τετραδίου με τις συντομογραφίες του γραμματέα στα ποινικά δικαστήρια αρχίζει να μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης άρχισε να εφαρμόζεται πρόγραμμα ηχογράφησης πρακτικών και στις ποινικές δίκες, όπως ισχύει τα τελευταία χρόνια στις Πολιτικές διαδικασίες. Ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης, προκειμένου να μην υπάρχει αμφιβολία για τα όσα καταγράφηκαν σε ένα δικαστήριο.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ 

Στα ποινικά δικαστήρια της χώρας εξακολουθεί να εφαρμόζεται η μέθοδος της… στενογραφίας. Αν εξαιρέσει κανείς γραμματείς που ανέβασαν στις δικαστικές έδρες τα lap top τους, καθώς τους εξυπηρετούσε να σημειώνουν εκεί όσα άκουγαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, κατά τ’ άλλα το… τεφτέρι ήταν η βασική μέθοδος τήρησης των πρακτικών. Με σοβαρές ελλείψεις όμως καθώς πολλές φορές ήταν αδύνατο για οποιονδήποτε γραμματέα να καταγράψει με το χέρι όλες τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων. Έτσι αρκετοί συνήγοροι υπεράσπισης αντιδρούσαν στην… απώλεια συγκεκριμένων τμημάτων καταθέσεων, καθώς θεωρούσαν ότι είναι πολύ σημαντικά για την απόφαση, όμως αυτά δεν είχαν καταγραφεί. Και είναι αλήθεια πως ειδικά σε μεγάλες δίκες, η καταγραφή όλων των καταθέσεων είναι αδύνατη, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται δύο γραμματείας, που κατά κανόνα είναι ένας.

Τα τελευταία χρόνια στις Πολιτικές δίκες το πρόβλημα λύθηκε με την ηχογράφηση των πρακτικών. Στα περισσότερα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ειδικά στους χώρους του Εφετείου, υπάρχει εγκατεστημένο στην έδρα σύστημα ηχογράφησης. Στη συνέχεια, εταιρίες έχουν αναλάβει την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, πληρώνοντας υπαλλήλους με τη… σελίδα ή με το δικαστήριο. Ειδικά στις πολιτικές δίκες οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι ιδιαίτερα ουσιώδεις, καθορίζοντας την έκβαση της διαδικασίας, όπως και οι τοποθετήσεις – ερωτήσεις των συνηγόρων. Εδώ και λίγες ημέρες το ίδιο άρχισε να γίνεται, αρχικά σε πιλοτική φάση, στις ποινικές δίκες του Εφετείου.

«Είναι πολύ θετική εξέλιξη. Είναι ένα αίτημα που είχαμε εδώ και χρόνια. Είναι κάτι που αναβαθμίζει την ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης», σημείωσε μιλώντας στην Karfitsa ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας.

Με ακουστικά και… record 

Πλέον οι γραμματείς των ποινικών δικών δεν θα έχουν στυλό, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων για λόγους ασφαλείας, όμως ακουστικά και μία συσκευή με record, pause και stop. Θα χρησιμοποιηθούν οι συσκευές ηχογράφησης που είναι ήδη στις έδρες των δικαστηρίων. «Αυτό βοηθάει πάρα πολύ στην πιστή καταγραφή των όσων λέγονται και στην ποιότητα της διαδικασίας και των αποφάσεων», σημείωσε ο κ. Κουτσοχήνας. «Δηλαδή στην ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης».

Οι δικηγόροι επανειλημμένως έχουν διατυπώσει ενστάσεις για την παραδοσιακή διαδικασία, όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι δικαστικοί υπάλληλοι. «Υπήρχε θέμα με την έννοια ότι η καταγραφή γινόταν χειρόγραφα από έναν γραμματέα, όση προσπάθεια και προσοχή να κατέβαλε δεν μπορούσε να είναι πιστή καταγραφή όσων λέγονται στη διαδικασία. Υπήρχε πάντα κίνδυνος να μην μεταφερθεί κάτι με ακρίβεια και να έχει ως συνέπεια στην απόφαση», τόνισε ο κ. Κουτσοχήνας. Πλέον αυτά θα ανήκουν στο παρελθόν και τουλάχιστον στο Εφετείο, όλα θα ηχογραφούνται.

Βέβαια, σύμφωνα με την αναθεωρημένη υπουργική απόφαση, με τη διαδικασία ηχογράφησης δεν θα καταγράφονται ούτε η πρόταση του εισαγγελέα, ούτε οι αγορεύσεις των δικηγόρων. Μέχρι τώρα στις δικαστικές αποφάσεις οι θέσεις των συγκεκριμένων πάντα διατυπωνόταν συνοπτικά, χωρίς λεπτομέρειες. «Δικονομικά έχει σημασία το να καταγράφονται όλα επειδή μπορεί να προκύπτουν νομικά ζητήματα που δεν αποτυπώνονται εάν δεν γίνεται πλήρης καταγραφή των πρακτικών», σημείωσε ο πρόεδρος των δικηγόρων.

Η απόφαση για ηχογράφηση ισχύει για περιορισμένο αριθμό Εφετείων σε όλη τη χώρα και αφορά μόνον τις δικαστικές υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται με το πρόγραμμα «Σόλων» και βρίσκονται on line. Έτσι αρχικά η ηχογράφηση θα εφαρμοστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Χαλκίδα, με την ελπίδα άμεσα να επεκταθεί. Η απομαγνητοφώνηση αναμένεται να γίνει με τον ίδιο τρόπο, προκαλώντας αντιδράσεις από τους υπαλλήλους, δηλαδή από εταιρίες που θα αναλάβουν αυτό το έργο και όχι δικαστικούς υπαλλήλους.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ