Άσκηση και Υπέρταση - Karfitsa.gr
Ευ Ζην

Άσκηση και Υπέρταση

Η υπέρταση ή αρτηριακή πίεση είναι μία μεταβολική πάθηση κατά την οποία η πίεση του αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς είναι αυξημένη. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η καρδιά να εργάζεται πιο εντατικά από το φυσιολογικό για να κυκλοφορήσει το αίμα. Η πάθηση αυτή ευθύνεται για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφράγματα του μυοκαρδίου κ.α. Τα άτομα που νοσούν παρουσιάζουν υψηλό ψυχολογικό στρες στην καθημερινότητά τους, το οποίο επιβαρύνει επιπλέον την καρδιά.

Έρευνες με θέμα την υπέρταση σε συνάρτηση με την άσκηση

Οι Guache R.et al. (2017), πραγματοποίησαν έρευνα η οποία είχε ως στόχο να ερευνήσει την επίδραση της προπόνησης με αντιστάσεις στην πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια ψυχολογικού στρες σε ηλικιωμένες υπερτασικές γυναίκες. Συγκεντρώθηκαν 10 γυναίκες (71±5,5 έτη, BMI=24,2±3,9) οι οποίες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις της πίεσης του αίματος, της καρδιακής συχνότητας και της μεταβλητότητάς της, πριν και 60 λεπτά μετά από δύο πρωτόκολλα άσκησης με αντιστάσεις (παραδοσιακό, κυκλικό). Οι ασθενείς συνέχισαν την φαρμακευτική αντιυπερτασική αγωγή τους. Οι ασκήσεις περιλάμβαναν όλες τις μυικές ομάδες. Στον παραδοσιακό τρόπο προπόνησης εκτελέστηκαν 3 set από 12 επαναλήψεις για κάθε άσκηση με ένα λεπτό διάλειμμα ανάμεσα στα set, ενώ στην κυκλική προπόνηση πραγματοποιήθηκε ένα set από κάθε άσκηση με ένα λεπτό διάλειμμα ανάμεσα από τους κύκλους. Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι και οι δύο μορφές προπόνησης μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση χωρίς να υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με μία σημαντική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Από την άλλη μεριά, οι Wen H. και Wang L. (2017), έδειξαν ενδιαφέρον σε μία μετανάλυση η οποία αφορά τις επιδράσεις της αερόβιας άσκησης στην αρτηριακή πίεση σε υπερατασικά άτομα. Η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε 13 έρευνες. Συμμετείχαν 802 υπερτασικά άτομα από τους οποίους οι 424 ακολούθησαν το πρωτόκολλο της αερόβιας άσκησης και οι 378 ήταν η ομάδα control. Ο χρόνος παρακολούθησης ήταν από 4 εβδομάδες έως 6 μήνες. Επίσης, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ηλικία και στο δείκτη μάζας σώματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασαν αξιόλογες βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση στην ομάδα που έκανε αερόβια άσκηση σε σχέση με την ομάδα που δε συμμετείχε σε κάποια αθλητική δραστηριότητα. Παρατηρούμε, ότι η άσκηση λειτουργεί ως μία μη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, παρατηρείται το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες ομάδες επιστημόνων ασχολούνται  με έρευνες οι οποίες εξετάζουν τις μεταβολικές παθήσεις, όπως την υπέρταση, σε συνάρτηση με την άσκηση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και, παράλληλα, το οικογενειακό ιστορικό επιταχύνουν, ενδεχομένως, την αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων οι οποίοι  πάσχουν από υπέρταση.  Η έρευνα αναζητά τρόπους οι οποίοι πρόκειται να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων στον μέγιστο βαθμό. Η άσκηση, αναντίρρητα, παίζει καθοριστικό ρόλο, αναφορικά με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, εν γένει, και ειδικά των πασχόντων . Ρυθμίζει τα επίπεδα της συστολικής και διαστολικής πίεσης καθώς και την ενδοθηλιακή λειτουργία, συγκριτικά με τους μη αθλούμενους. Μεγάλη έμφαση για τη ρύθμιση των παραπάνω μεταβλητών δίνεται στο συνδυασμό των προγραμμάτων άσκησης, στην ένταση και τη διάρκεια αυτών. Τέλος, αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μία μέτρια φυσική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη της υπέρτασης.

Βαλάντης Τοπαλίδης, M.Sc

Καθηγητής Pilates, Functional

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ