Έβγαλαν στο «σφυρί» σπίτι μέσα από την πλατφόρμα προστασίας - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα

Έβγαλαν στο «σφυρί» σπίτι μέσα από την πλατφόρμα προστασίας

Ελεύθερος επαγγελματίας είδε να οδηγείται σε πλειστηριασμό το σπίτι του, παρ’ ότι είχε υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας και περίμενε να γίνει επιλέξιμος. Η Τράπεζα στην οποία όφειλε χρήματα από στεγαστικό δάνειο επιτάχυνε τις διαδικασίες, που όμως «μπλόκαρε» το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, ύστερα από  προσφυγή του.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωνε στην ολομέλεια της Βουλής ότι στην πλατφόρμα έκαναν αιτήσεις 65.493 «κόκκινοι» δανειολήπτες, εκτιμώντας όμως ότι ελάχιστοι τελικά θα υπαχθούν στις προστατευτικές διατάξεις, Τράπεζα στη Θεσσαλονίκη αδιαφορούσε για την ένταξη δανειολήπτη στην προστατευτική πλατφόρμα. Ο 55χρονος, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών που ζει σε χωριό του νομού Θεσσαλονίκης, είδε το μοναδικό του σπίτι να χάνεται, καθώς του κοινοποιήθηκαν έγγραφα που κινούσαν τις διαδικασίες πλειστηριασμού  και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων.

«Κανονικά και σύμφωνα με το νόμο τα μέτρα εναντίον των δανειοληπτών αίρονται αυτοδικαίως στην περίπτωση που κινήσουν τη διαδικασία ένταξής τους στις προστατευτικές διατάξεις, δηλαδή στην πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας», σημείωσε ο συνήγορός του Νίκος Αρβανιτάκης. «Όμως σε αυτή την περίπτωση η Τράπεζα βλέποντας την αίτηση υπαγωγής επιτάχυνε τις διαδικασίες και μάλιστα παρά το εξώδικο που κάναμε και στον συμβολαιογράφο, η εντολή που έλαβε ήταν να προχωρήσει τον πλειστηριασμό», είπε στην Karfitsa. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι παρά την προώθηση της ένταξης στις προστατευτικές διατάξεις για την πρώτη κατοικία, οι Τράπεζες επισπεύδουν τα αναγκαστικά μέτρα. Δηλαδή ο δανειολήπτης μπορεί ακόμη  και να εντασσόταν στην πλατφόρμα, το σπίτι του θα είχε ήδη βγει στο σφυρί. «Υπάρχει απαγορευτική διάταξη που αναφέρει ότι εφόσον προσφύγει στην πλατφόρμα στη συνέχεια η Τράπεζα απέχει από τις διαδικασίες», συμπλήρωσε ο κ. Αρβανιτάκης.

Τα αναγκαστικά μέτρα «μπλόκαρε» με απόφασή του το ειρηνοδικείο στο οποίο προσέφυγε ο δανειολήπτης ζητώντας προσωρινή ρύθμιση κατάστασης μέχρι να αποφασιστεί να ενταχθεί στους επιλέξιμους δανειολήπτες και να ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις της πρώτης κατοικίας, εφόσον πληροί τα κριτήρια. Άλλωστε μετά την αποδοχή της αίτησης ξεκινούν οι διαδικασίες «συντονισμού» Τράπεζας και δανειολήπτη με εκατέρωθεν προτάσεις και σε  περίπτωση συμφωνίας καταβάλλεται η επιδότηση του κράτους. Σύμφωνα με τον συνήγορό του ο 55χρονος έχει οφειλή που πλησιάζει τις 100.000 ευρώ μαζί με τους τόκους, η ακίνητη περιουσία του είναι μικρότερη των 250.000 ευρώ και διαθέτει μόνον αυτή την κατοικία. «Θα ξεσπιτωνόταν μία οικογένεια με τρία παιδιά παραμονές Χριστουγέννων, αυτό θα γινόταν εάν δεν αντιδρούσαμε εγκαίρως», τόνισε ο κ. Αρβανιτάκης.

 

Μικρές προσδοκίες

Νομικοί εκτιμούν πως η Τράπεζα εκμεταλλεύτηκε το κενό που υπάρχει από την αίτηση του δανειολήπτη σε ένταξη στην πλατφόρμα των προστατευτικών διατάξεων για την πρώτη κατοικία μέχρι να γίνει επιλέξιμος και να κινηθούν οι διαδικασίες ρύθμισης με παράλληλη προστασία. «Οι δανειολήπτες μπορούν να προστατευτούν αρκεί να ενταχθούν έγκαιρα στην πλατφόρμα, ακόμη και αν έχουν κινηθεί μέτρα εναντίον τους», υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτάκης.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει χαμηλές προσδοκίες τόσο από την ανταπόκριση όσο και από τους δανειολήπτες που πληρούν τα   κριτήρια. Όπως είπε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «εκτιμούμε πως τελικά μόνον 2.000 θα ενταχθούν από τους 131.808 που είχαν δυνητικά το δικαίωμα», ανέφερε. Συγκεκριμένα είπε ότι μέχρι σήμερα 65.493 δανειολήπτες μπήκαν στην πλατφόρμα, όμως ήδη περίπου 22.000 εξ αυτών αρνήθηκε να γίνει άρση του απορρήτου τους. Επομένως ο αριθμός που μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία μειώνεται αυτόματα σε 43.398.

Απ’ αυτούς όμως μόνον 2.073 ενώ συναίνεσαν στην άρση απορρήτου συνέχισαν τη διαδικασία της αίτησής τους, όπως ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μετά την ολοκλήρωση της 32ης εβδομάδας που είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι Τράπεζες έχουν στείλει προτάσεις για 731 υποθέσεις, από τις οποίες έχουν γίνει αποδεκτές 315 από τους δανειολήπτες. Εξ αυτών έχει εγκριθεί επιδότηση από το κράτος για 209 δανειολήπτες!

Η πλατφόρμα προστασίας θα μείνει ανοιχτή μέχρι τον Απρίλιο, όμως εκτιμάται πως θα προωθηθεί νέο πρόγραμμα. Άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας από 24,7 δις ευρώ που αποτελούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια μόνον 7,6 δις έχουν τεθεί υπό προστασία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ