Έκλεισαν οι αυτοσχέδιες χωματερές της Κασσάνδρας - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Κοινωνία

Έκλεισαν οι αυτοσχέδιες χωματερές της Κασσάνδρας

Η πληγή που άνοιξε πριν από χρόνια στο δήμο Κασσάνδρας με τις ανεξέλεγκτες χωματερές να ξεφυτρώνουν σε πολλές παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές άρχισε να κλείνει.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού

Τα βουνά από σκουπίδια στον Γλαρόκαβο, το Ποσείδι το Μώλο το Πευκοχώρι και  την Κρυοπηγή, έχουν απομακρυνθεί και οι περιοχές παραδόθηκαν στους πολίτες καθαρές.

Οι εξορμήσεις καθαριότητας με την κωδική ονομασία «καθαρή Κασσάνδρα», και οι συντονισμένες προσπάθειες της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου έφεραν αποτέλεσμα ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο η κοινωνία θα διατηρήσει αυτές τις περιοχές καθαρές.

«Οι καθαρισμοί σε κάθε επιβαρυμένη περιοχή του Δήμου συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό με στόχο η Κασσάνδρα να καθαρίσει απολύτως από κάθε εστία ρύπανσης. Σκοπός είναι να αποδοθεί στους Δημότες καθαρό περιβάλλον που εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση», τόνισε η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά.

«Οι εξορμήσεις είχαν σχεδιαστεί για να αρχίσουν τον περασμένο Μάρτιο ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού, μας απέτρεψαν από αυτή την δράση που τελικά άρχισε στα τέλη Αυγούστου και ολοκληρώθηκε έναν μήνα αργότερα» αναφέρει στην Καρφίτσα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Κασσάνδρας Παύλος Παντζίκης.

Μετά τον καθαρισμό εκδόθηκε και παραδόθηκε στους πολίτες ο «οδηγός καθαριότητας» ένα έντυπο με αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή διαχείριση των  απορριμμάτων από τους ίδιους τους δημότες προκειμένου σε να μην πετούν μπάζα και άλλα σκουπίδια όπου βρουν. Στο μεταξύ τέθηκε σε εφαρμογή ενημερωτική καμπάνια προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες πως πρέπει να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους και τα αδρανή υλικά. Μετά την ενημέρωση όπως μας εξηγεί ο κ Παντζίκης θα ακολουθήσουν και τα πρόστιμα στους παραβάτες προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο των Χώρων Ανεξέλεγκτής Διάθεσης Αποβλήτων μέσα στο δήμο.

 

Σκουπίδια και μπάζα περισυνελλέγησαν από το Ποσείδι

Η παραλία στο Ποσείδι στην περιοχή του παλιού μπιτς μπαρ «Ποχόντα» είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο. Η κατεδάφιση του υπαίθριου καταστήματος… άφησε πίσω της τόνους σκουπιδιών και μπαζών σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα και από το Ιερό του Ποσειδώνα που προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες. Η εικόνα ήταν αποκρουστική. Μετά από πολλές μέρες εργασιών οι υπάλληλοι της εταιρείας που έχει αναλάβει την αποκομιδή απορριμμάτων στο δήμο Κασσάνδρας σε συνεργασία με υπαλλήλους στο δήμο η εικόνα της περιοχής άλλαξε.

Σαράντα τόνοι απορρίμματα συγκεντρώθηκαν από τον Γλαρόκαβο

Παλιά ψυγεία, οικιακά έπιπλα, παλιές τηλεοράσεις, οικοδομικά μπάζα, εγκαταλελειμμένες ξύλινες κατασκευές αλλά και υπολείμματα πρασίνων από κηπουρικές εργασίες ήταν πεταμένα στο παραλιακό μέτωπο του Γλαρόκαβου και κυρίως στη θέση «μπούκα» στην είσοδο της ακτής. Με τις εργασίες καθαρισμού «σηκώθηκαν» από την  περιοχή περισσότεροι από 40 τόνοι σκουπιδιών και ογκωδών απορριμμάτων.

«Η Δημοτική διοίκηση Κασσάνδρας υιοθέτησε το Γλαρόκαβο και τον ενέταξε στην καμπάνια με τίτλο “Καθαρή Κασσάνδρα” καθώς το φυσικό μας περιβάλλον είναι το σπίτι μας . Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων. Διατηρούμε καθαρό το “σπίτι” μας και γινόμαστε όλοι μαζί εμείς οι υπερασπιστές του. Γιατί το περιβάλλον είναι ο Πολιτισμός μας, είναι πολύτιμο και μας δίνει ζωή» τόνισε η κ Χαλκιά.

Άλλαξε όψη ο Μώλος στη Χανιώτη «σηκώθηκαν» 750 τόνοι σκουπιδιών

Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Μώλου στη Χανιώτη. Ένα “βουνό” ογκωδών αντικειμένων, μπαζών και τεράστιων χόρτων, μετέτρεψαν την περιοχή σε μια αυτοσχέδια χωματερή. Περισσότερα από 75 φορτηγά με 750 τόνους σκουπιδιών απομακρύνθηκαν από την περιοχή η οποία καθαρίστηκε ολοκληρωτικά.

Περίπου 350 τόνοι σκουπιδιών απομακρύνθηκαν και από την Κρυοπηγή στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης καθαριότητας.

«Σε αρκετές περιοχές διαπιστώσαμε ότι μετά τον καθαρισμό της άγνωστοι πέταξαν σκουπίδια. Για να αποτρέψουμε τέτοια φαινόμενα κάνουμε εντατικούς ελέγχους με σκοπό να εντοπίσουμε όσους επιχειρούν να προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον» εξηγεί ο κ Παντζίκης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, οι ανακαινίσεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργίας σκουπιδότοπων καθώς οι ιδιοκτήτες πετούν τα μπάζα και τα ογκώδη άχρηστα αντικείμενα όπου βρουν και αποφεύγουν να τηλεφωνήσουν στο δήμο για να συνεννοηθούν για την αποκομιδή τους ή να τα δώσουν σε κάποια ιδιωτική εταιρεία.

Ανοίγουν τα πράσινα σημεία στο δήμο Κασσάνδρας

Ο δήμος Κασσάνδρας έχει στη διάθεση του τρία πράσινα σημεία σε Πευκόχωρι, Φούρκα και Κασσανδρεία – Αζάπικο, που έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως ενώ το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν εκεί και άλλα προκειμένου να συγκεντρώνονται ογκώδη απορρίμματα πλαστικά μεταλλικά και κομμένα δένδρα.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ