Έλενα Ράπτη: Ο πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας εμπνέει τους νέους - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Έλενα Ράπτη: Ο πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας εμπνέει τους νέους

Η πολιτική αλλαγή που ζητά ο κόσμος και εδραιώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ευρωεκλογές θα  ολοκληρωθεί στις εθνικές εκλογές, τόνισε σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Karfitsa, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη, η οποία κάλεσε τους νέους να  στρίψουν εκεί που δείχνει «προς μια καλύτερη Ελλάδα».

Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές θα καταγραφεί και στις εθνικές κάλπες;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ευρωεκλογές έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τις επόμενες εκλογές και πως η πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει. Εμείς δεν ξεκινάμε ούτε με θριαμβολογίες, ούτε με έπαρση. Ακόμη κι αν οι δημοσκοπήσεις μας φέρνουν μπροστά με διψήφιο ποσοστό. Δεν μας ταιριάζει η αλαζονεία, ούτε και προεξοφλούμε την έκβαση της νέας πολιτικής μάχης. Θέτουμε τη δική μας ατζέντα, μιλάμε μετρημένα στον κόσμο, δεσμευόμαστε με σοβαρότητα για την επόμενη μέρα. Απευθυνόμαστε και στους πολίτες που για τον δικό τους λόγο έκαναν στις ευρωεκλογές μια άλλη επιλογή, γιατί θέλουμε να τους μεταφέρουμε αυτό που πιστεύουμε και να έρθουν κοντά μας. Δεν αγωνιζόμαστε για ένα έπαθλο, αλλά για μια καλύτερη Ελλάδα για όλους τους Έλληνες. Θεωρώ πως η πολιτική αλλαγή που ζητά ο κόσμος θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουλίου.

Οι μετατάξεις τραυματίζουν την εικόνα της κυβέρνησης, αλλά και της πολιτικής ζωής. Με ποιο τρόπο θα εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα;

Δεν είναι μόνο οι μετατάξεις. Είναι οι συνολικές πολιτικές της τελευταίας στιγμής, που έχουν τα χαρακτηριστικά λεηλασίας. Διορισμοί κομματικών διοικήσεων, ρουσφετολογικές προσλήψεις, νυχτερινές τροπολογίες, μεταθέσεις στην ΕΛΑΣ κ.α. Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να κερδίσει τις εκλογές. Είναι να αφήσει πίσω του μια χώρα κατεστραμμένη με την ελπίδα να μην μπορεί να αναταχθεί από τη νέα κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος σε όλο αυτό το σκηνικό που ταλαιπωρεί και ζημιώνει τη χώρα που μειώνει την αξιοπιστία της πολιτικής. Η Ελλάδα δεν αποτελεί περιουσία των κομμάτων που κυβερνούν. Αποτελεί περιουσία του λαού, που οφείλουν με εντολή του να τη διαχειριστούν με τη μέγιστη ευθύνη. Για εμάς πρώτο ζήτημα είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια. Οι ικανοί, από όποια ιδεολογία και αν προέρχονται, οι δίκαιοι νόμοι, ένα κράτος φιλικό στον πολίτη. Χρειάζεται μόνο  πολιτική βούληση για να γίνουν πράξη. Είμαστε αποφασισμένοι να τα κάνουμε πράξη.

Τι σημαίνει για τη Θεσσαλονίκη η εκλογή του Κωνσταντίνου Ζέρβα στο τιμόνι του δήμου; Θα λειτουργήσουν οι συναινέσεις και οι συνεργασίες, όπως ο νόμος απαιτεί, για να διοικηθεί ο δήμος;

Οι δήμοι που δεν έχουν εκλέξει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή, θα δοκιμασθούν στην πράξη από έναν νόμο, που μόνο σκοπό είχε να δημιουργήσει ακυβερνησία στις τοπικές κοινωνίες. Μήπως η στόχευση ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε 5 από τους 325 Δήμους της χώρας (!) και γνώριζε πως αυτό θα συμβεί, ήταν να νομοθετήσει με τρόπο που να μη μπορεί κανένας δήμος να διοικηθεί, ελπίζοντας πως θα έπεφτε και στους υποψήφιούς του μερίδιο εξουσίας από πιθανές συνεργασίες; Η συναίνεση όμως είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης. Αν ο νόμος σε αναγκάζει να συνεργαστείς δε μπορεί να λέγεται συναίνεση. Προφανώς, ο νέος Δήμαρχος θα επιδιώξει συνεργασία με περισσότερες δημοτικές παρατάξεις. Είναι η μόνη λύση για να διοικηθεί η Θεσσαλονίκη. Το ερώτημα είναι αν θα βρεθούν ουσιαστικές προγραμματικές συγκλίσεις και όχι μέτριοι συμβιβασμοί. Θεωρώ πως η διοίκηση των Δήμων, με τη μορφή που επιβάλλει ο Κλεισθένης, θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και θα αναλωθεί περισσότερο σε πολιτικές ισορροπίες και λιγότερο σε παραγωγή έργου που τόσο χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες.

Οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ  ταλαιπωρούν  υπερβολικά καθημερινά τους Θεσσαλονικείς. Πώς θα επιλυθεί αυτό το αδιέξοδο;

Δεν χρειάζεται νομίζω να πω, πως η πορεία των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη είναι πραγματικά τραγική. Οι πολίτες το ζούνε καθημερινά. Ο στόλος των λεωφορείων είναι σε τραγική κατάσταση, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια να μειώνονται συνεχώς κάνοντας χειρότερη την εξυπηρέτησή τους, όταν βέβαια δε «μένουν» στους δρόμους της πόλης από μηχανικές βλάβες! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι των συγκοινωνιών κατόρθωσε το ακατόρθωτο: ακριβότερα εισιτήρια, λιγότερα έσοδα, μεγαλύτερη ζημιά, σχεδόν διπλάσια κρατική επιχορήγηση και πολύ χειρότερες συγκοινωνίες. Αποκορύφωμα της μεγάλης κοροϊδίας προς το επιβατικό κοινό της πόλης είναι πως, με σκανδαλώδη τρόπο, δύο ημέρες πριν τις ευρωεκλογές προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια 300 λεωφορείων, τα οποία -όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση- θα έπρεπε να κυκλοφορούν ήδη από τα τέλη Απριλίου. Κανείς δεν τα είδε μέχρι σήμερα! Το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης είναι πως ο υπουργός επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους υπαλλήλους του ΟΑΣΘ, διαδίδοντας ανυπόστατες φήμες για δήθεν απόλυσή τους από τη Ν.Δ. Η λύση είναι απλή: ικανή διοίκηση στον ΟΑΣΘ, ανανέωση του στόλου των οχημάτων, αξιοποίηση όλων των εργαζομένων και φτηνό εισιτήριο για τους επιβάτες. Είναι κατάντια, την ώρα που στην Εσθονία, η μετακίνηση στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι δωρεάν, εμείς στη Θεσσαλονίκη να έχουμε αυτές τις συγκοινωνίες.

Τι λέτε στους νέους ψηφοφόρους που σκέφτονται ποιο κόμμα να ψηφίσουν;

Καταρχάς θέλω να επισημάνω πως στις ποιοτικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτη στις ηλικίες 17-24. Αυτό σημαίνει πως ο πολιτικός της λόγος έχει τη φρεσκάδα να εμπνεύσει τα νέα παιδιά. Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό: η χώρα για να προχωρήσει χρειάζεται να επενδύσει στους νέους. Αυτή θα είναι η παραγωγική τάξη (επιχειρηματίες, επιστήμονες, πολιτικοί) που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον. Αν αφήσουμε την επιχειρηματικότητα χωρίς κίνητρα και πραγματικές ευκαιρίες, θα συρρικνωθεί και θα μεταναστεύσει. Αν δεν επενδύσουμε στην έρευνα, την καινοτομία και σε πολιτικές που θα κρατήσουν τα έξυπνα μυαλά στην Ελλάδα, το braindrain θα συνεχιστεί. Αν δε δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον που θα προσελκύσει νέα παιδιά στην πολιτική, θα χάσουμε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στους νέους, στη δύναμή τους, στο μυαλό τους, στην ικανότητα που έχουν να τολμούν. Τα περισσότερα από τα όνειρά τους θα τα βρουν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τους καλώ να στρίψουν δεξιά ή αριστερά. Τους καλώ να στρίψουν εκεί που δείχνει «προς μια καλύτερη Ελλάδα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ