Ένα έτος πανδημία με lockdown και μάσκες - Οι γνώσεις, οι εμπειρίες και τα νέα δεδομένα - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Ένα έτος πανδημία με lockdown και μάσκες – Οι γνώσεις, οι εμπειρίες και τα νέα δεδομένα

Το 2020 αναμφισβήτητα μπορεί να χαρακτηριστεί και έτος του κορωνοϊού καθώς ολόκληρος ο πλανήτης σημαδεύτηκε από την φονική πανδημία, ενώ και η μήνας Φεβρουάριος είναι πολύ σημαντικός, καθώς είναι ο μήνας εμφάνισης του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γράφει ο Γιώργος Νεοχωρίτης

Επομένως τον μήνα που διανύουμε έχει συμπληρωθεί ένα έτος «παρέα» με τον ϊό, ο οποίος εμφανίστηκε στη χώρα μας ως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Θεσσαλονίκη 26 Φεβρουαρίου.

Η karfitsa ήρθε σε επαφή με ειδικούς που όλους αυτούς τους μήνες ασχολούνται με τον νέο κορωνοϊό, τον SARS-Cov-2, ο οποίος προκαλεί  την ασθένεια Conid-19.  Ο στόχος του ρεπορτάζ  να μάθουμε που βρισκόμαστε αυτή σε σχέση  με τον αόρατο ιό, τι λάθη έχουν γίνει, τι έχουμε μάθει και τι εμπειρία έχει αποκτηθεί  σε όλα τα επίπεδα, από επιστημονικά έως οργανωτικά. Επίσης, να αποκτήσουμε εικόνα για τα δυο νέα δεδομένα που προέκυψαν από την εμφάνιση του ιού τον Φλεβάρη του 2020, έως ένα χρόνο μετά τον Φεβρουάριο του 2021 και δεν είναι άλλα από τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια. Γεγονός είναι όπως μας μετέφεραν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πως όταν εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, υπήρχε «μαύρο σκοτάδι» σε επιστημονικό και κυβερνητικό επίπεδο παγκοσμίως.

Που ήμασταν και που βρισκόμαστε                                       

Κατά γενική ομολογία, ένα χρόνο μετά την πρώτη επαφή της Ελλάδας με τον κορωνοϊό,  είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο. Αυτό τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Πέρσι τέτοιο χρονικό διάστημα δεν ξέραμε τίποτα για τον ιό, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη της Ευρώπη και την Αμερική, σχολιάζει από την πλευρά τους ο επίσης καθηγητής Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης.

Αυτό το διάστημα των 365 ημερών που οι ειδικοί έχουν βάλει κάτω από το μικροσκόπιο τους τον ιό και κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχουν προκύψει νέα στοιχεία που προσέφεραν εμπειρία και  γνώση. Όπως δήλωσε στην karfitsa ο κ. Σαρηγιάννης «γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για την φυσιολογία του ιού και πως λειτουργεί. Έχουμε αποδεδειγμένα καλά υπολογιστικά εργαλεία για να δημιουργηθούν συνθήκες πρόληψης και πλέον έχουμε φαρμακευτικά μέσα, τα οποία δεν είχαμε πέρσι τον Μάρτιο. Επίσης αποκτήσαμε παραπάνω τεχνολογική γνώση».
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη πανδημία την πρώτη παγκοσμίου διάστασης περιβαλλοντική ασθένεια. Ένα πολύ σημαντικό εύρημα που τεκμηριώνεται μέσα από επίσημες επιστημονικές αναφορές σε μελέτες, είναι πως η αεριογενής οδός, αποτελεί πολύ σημαντική οδό μετάδοσης του ιού. «Σωματίδια ρύπανσης λειτουργούν σαν όχημα μετάδοσης του Covid. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Άρα μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανσης μειώνεται και ο ρυθμός μετάδοσης του ιού και σίγουρα μειώνεται η θνητότητα», αναλύει στην karfitsa ο κ. Σαρηγιάννης.

O κ. Λογοθετίδης από την πλευρά του επισημαίνει τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίστηκαν σε σημαντικά υλικά προστασίας από τον SARS-Cov-2. Ο καθηγητής εξηγεί «δεν είχαμε μέσα καταπολέμησης και προστασίας από τον ιό, ιατρικά υλικά και παραγωγή προϊόντων προστασίας. Επομένως, όχι γνώση, όχι υλικά, όχι παραγωγή. Ένα χρόνο μετά και αφού όλος ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε, ολόκληρες κυβερνήσεις μπήκαν στη μάχη, καθώς ελλείψεις δεν υπήρξαν μόνο στην Ελλάδα. Αρχίσαμε σταδιακά στη χώρα μας να έχουμε μια μικρή παραγωγή υλικών προστασίας για τον κορωνοϊό».

Λάθη, παραλείψεις και η χρησιμότητα του lockdown

Αναφερόμενοι σε πιθανά λάθη και παραλείψεις που μπορεί να έχουν συμβεί καθώς ολόκληρη η χώρα και ο κρατικός μηχανισμός βίωνε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που συνεχίζεται, αλλά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, να διορθωθούν και να μην ξανασυμβούν  και οι δυο καθηγητές συμφώνησαν δηλώνοντας  στην karfitsa πως δεν ενισχύθηκε άμεσα και δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως η πρωτοβάθμια φροντίδα.

Μια ακόμη παράληψη την οποία ο κ. Σαρηγιάννης τοποθετεί στο επίπεδο της παθητικής προστασίας, είναι η προσπάθεια ώστε να μην μολυνθούν οι πολίτες. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η απολύμανση του αέρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτή θα έπρεπε να γίνεται σε όλους τους χώρους εργασίας που απαιτείται δια ζώσης παρουσία των εργαζομένων, σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σχετικά με την επιβολή καθολικού lockdown και κατά πόσο αυτή η στρατηγική έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σχέση με το μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει να είναι τα έσχατα που λαμβάνονται και η επιβολή τους θα πρέπει να συνδυάζεται με την εξοικονόμηση χρόνου ώστε να υλοποιηθούν άλλες ενέργειες θωράκισης του κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεση του και παραθέτει στην karitsa ,αυτά δείχνουν μια πολύ καλή λειτουργία του πρώτου lockdown με ανάλογα θετικά αποτελέσματα. Η αποτελεσματικότητα μειώνεται κατά την επιβολή του στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Στο τρίτο κύμα ενώ ακόμη βρίσκεται στην αρχή, η απόδοση έχει πέσει σχεδόν στο μισό καθώς βρίσκεται στο 45% σε σχέση με αυτή του περσινού Μάρτη.

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν

Αυτός ο ένας χρόνος που η χώρα μας αντιμετωπίζει τον «αόρατο εχθρό» είναι τόσο πυκνός που έχουν προκύψει και νέα δεδομένα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι οι μεταλλάξεις που έχουν επιφέρει ανησυχία για την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης και τα εμβόλια που αποτελούν την μεγάλη αχτίδα φωτός στην άκρη του «σκοτεινού τούνελ» της πανδημίας.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζει πως δίνουν μεγαλύτερο ρυθμό μετάδοσης τουλάχιστον κατά 30%, παράγοντας που καθιστά το οποιοδήποτε μέτρο λιγότερο αποδοτικό. Ανησυχία για την αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης του κορωνοϊού μέσα από την μετάλλαξη που φαίνεται να επικρατεί εκφράζει και ο καθηγητής κ. Στέργιος Λογοθετίδης. Όπως εξηγεί «στη Θεσσαλονίκη το 50% των κρουσμάτων είναι από τη νέα μετάλλαξη και όσο προχωράει ο καιρός θα αυξάνεται το ποσοστό αυτό».

Ένα θετικό στοιχείο πάντως που προκύπτει από την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης και το οποίο παραθέτει στην karfitsa ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης είναι πως η υπερμετάδοση οδηγεί σε ταχύτερη φυσική ανοσία.

Σχετικά με τα εμβόλια ο κ. Λογοθετίδης εμφανίζεται καθησυχαστικός τονίζοντας πως μέχρι στιγμής φαίνεται πως καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, όμως σε κάθε περίπτωση οι εταιρίες εργάζονται συνεχώς και τα τροποποιούν, ώστε να καλύπτουν όλο μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων. Από την πλευρά του ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει πως η εμφάνιση μεταλλάξεων δεν έχει επηρεάσει τον αρχικό σχεδιασμό για τους μαζικούς εμβολιασμούς και θεωρεί πως το αργότερο μέχρι τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, θα έχει εμβολιαστεί το 67% των πολιτών. Ένα πολύ θετικό  στοιχείο το οποίο υπογραμμίζει ο καθηγητής είναι πως από τις 30 Μαΐου και μετά θα έχει επιτευχθεί ένα 30% ανοσίας στον πληθυσμό. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί υπολογισμοί έχουν δείξει πως μια ανοσία της τάξης του 30% αρκεί ώστε να υψωθεί ένα μεγάλο τοίχος στη διασπορά του κορωνοϊού.

Τι γίνεται με τις μάσκες

Ακόμη ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους πολίτες  και μέσα στο έτος που διανύσαμε έχει συσσωρευτεί εμπειρία για το τι ακριβώς ισχύει, είναι η χρησιμότητα της μάσκας, σε τι ποσοστό προστατεύει και ποια μάσκα πρέπει να φοράμε. Ο κ. Στέργιος Λογοθετίδης ως καθηγητής Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ είναι από τους πλέον ειδικούς για να δώσει απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα και αφού μας ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να συνηθίσουμε την ιδέα πως η μάσκα θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα απαραίτητο «αξεσουάρ» προφύλαξης εξήγησε, πως οι υφασμάτινες μάσκες είναι αυτές που προσφέρουν την χαμηλότερη προστασία περίπου 20% με 25% για τον κορωνοϊό πριν τις μεταλλάξεις. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την χρήση χειρουργικής μάσκας. Επίσης πολύ υψηλή προστασία προσφέρουν οι μάσκες, N95 κατά τα Αμερικάνικα και FFP2 κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Πάντως, ο κ. Λογοθετίδης τονίζει πως και η διπλή μάσκα είναι ένας τρόπος για να αυξήσει κάποιος τα ποσοστά προστασίας, τα οποία όμως όπως έχει ήδη αναφερθεί μειώνονται, όσο αυξάνει ο ρυθμός μεταδοτικότητας του ιού μέσω των διαφόρων μεταλλάξεων που εμφανίστηκαν.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ