Ένα πολυτελές λεύκωμα για το ιστορικό ξενοδοχείο «Makedonia Palace» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία Πολιτισμός

Ένα πολυτελές λεύκωμα για το ιστορικό ξενοδοχείο «Makedonia Palace» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Της Κατερίνας Χαρκιολάκη

Ένα πολυτελές λεύκωμα με τίτλο «Το παρελθόν και το μέλλον» καταγράφει την ιστορία του ξενοδοχείου Makedonia Palace. Στις σελίδες του λευκώματος ξεδιπλώνεται η ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης και σήμερα το πρωί έγινε η παρουσίαση του.

Στην ιστορία της δημιουργίας του ξενοδοχείου αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του «Έθνους», Τραϊανός Χατζηδημητρίου. «Μετά τον πόλεμο δεν υπήρχε ένα ξενοδοχείο που να τονίζει την πόλη και τον ρόλο της. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να φτιαχτεί ένα ξενοδοχείο στην πόλη που θα ήταν σύγχρονο», είπε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι ως ιδέα ξεκίνησε το 1957-1958. «Το 1960 άρχισε το μπάζωμα της Παραλίας, όπου υπήρχαν κολπάκια και έγινε η Παραλία όπως την ξέρουμε σήμερα. Το 1962 το μπάζωμα έφτασε ως την οδό Καλλιδοπούλου και τότε ο Κ. Καραμανλής με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμοδίων υπουργείων έκανε βόλτα στις λάσπες. Μόλις έφτασε στο σημείο που βρίσκεται το Makedonia είπε «εδώ».

Ο αντιδήμαρχος τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, ανέφερε ότι: «η αναγέννηση και ανακαίνιση του Makedonia Palace από τον όμιλο Σαββίδη, σηματοδότησε την τουριστική άνοιξη της Θεσσαλονίκης, η οποία δεν έχει εξελίξει παρά μόνο το 15%-20% των τουριστικών της δυνατοτήτων».

Σύμφωνα με την Εύη Παπαδοπούλου της COZY Publications, ο σκοπός του λευκώματος είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη αρχειακού υλικού που αναδεικνύει τη σχέση και αλληλεπίδραση πόλης και Makedonia Palace.

Τον λόγο πήρε και ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Αλκιβιάδης Σωτηρίου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «μεγάλη πρόκληση» την ανάληψη της διεύθυνσής του. Σε ερώτηση της Karfitsa «πόσο σημαντική είναι χρονικά η στιγμή της έκδοσης του λευκώματος, κοινωνικά και πολιτικά για ένα ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης που φέρει το όνομα «Μακεδονία»;» απάντησε το εξής: «Την προσπάθεια αυτή την ξεκινήσαμε εδώ και καιρό, γιατί το αρχείο ήταν πολύ μεγάλο. Ωστόσο, όταν βγήκε, αναρωτιόμασταν το τι θα πούμε «νότια Μακεδονία»; Αλλά εμείς ξεκινήσαμε νωρίτερα από τις ημερομηνίες που άρχισε το θέμα με τα Σκόπια να είναι και πάλι στην επικαιρότητα». Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «συγκυριακά ήρθε και έδεσε».

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ