Ένα «πυρίμαχο» σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη - Karfitsa.gr
Άρθρα

Ένα «πυρίμαχο» σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη

του Κωνσταντίνου Ζέρβα, [email protected]* 

Η οδύνη απέκτησε τοπωνύμια. Το Μάτι, η Ραφήνα, ο Νέος Βουτζάς από προορισμοί αναψυχής έγιναν τόποι μαρτυρίου.  Και ανάμεσα σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα ακόμη: Σέιχ Σου. Ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου για τη Θεσσαλονίκη.

Το δάσος που αγκαλιάζει την πόλη, δημιουργήθηκε το 1930 με στόχο την σταθεροποίηση του εδάφους, ώστε να αποτραπούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Το 1997 το ήδη υποβαθμισμένο οικοσύστημα δέχθηκε ένα γερό πλήγμα όταν κάηκε το 55% της συνολικής έκτασης του δάσους.

Δυστυχώς το φαινόμενο του «επιχειρησιακού αυτοσχεδιασμού» που είδαμε στην Αττική δεν είναι προνόμιο του «Κράτους των Αθηνών», αλλά ένας ελληνικός ιός που εξαπλώνεται το ίδιο γρήγορα με τη φωτιά. Εικοσιένα χρόνια μετά το Σέιχ Σου βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω έλλειψης κονδυλίων, οργάνωσης, ενημέρωσης αλλά και περίσσευμα ασυνειδησίας.

Πώς θα προστατευθεί το Σέιχ Σου;

Αρχικά πρέπει να αυξηθούν οι περιπολίες στο δάσος που έχουν μειωθεί εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και των οχημάτων που βρίσκονται για… επισκευή με αποτέλεσμα το 60% του στόλου της πυροσβεστικής να είναι ακινητοποιημένο γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. Επιπλέον να ελεγχθεί η αμφίβολη λειτουργία του σύστηματος παρακολούθησης με κάμερες 16 σημείων στο δάσος.

Να προχωρήσει η  αποψίλωση από ξερά χόρτα και να γίνει επαρκής καθαρισμός από μπάζα, πλαστικά και χαρτιά αλλά και τα γνωστά σε όλους μας ογκώδη που παραμένουν μόνιμοι και ξεχασμένοι κάτοικοι του δάσους και πληθαίνουν κάθε φορά που συμπολίτες μας κάνουν βόλτα αναψυχής με αυτοσχέδιες ψησταριές.

Να είμαστε εμείς πάνω απ’ όλα προστάτες του δάσους. Να μην αφήνουμε εύφλεκτα υλικά, αλλά και να μαζεύουμε ό,τι εντοπίζουμε σα να ήταν η αυλή του σπιτιού μας. Να πληθύνουν οι εθελοντικοί καθαρισμοί.

Να αναμορφωθεί ο δρόμος αντιπυρικής στο δάσος Κουρί στο Ωραιόκαστρο που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Σέιχ Σου, κάτι που έχει να γίνει πάνω από 10 χρόνια.

Πόσο έτοιμη είναι η Θεσσαλονίκη;

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας διαθέτει 1830 άτομα, 70 πυροσβεστικά οχήματα, δυο καναντέρ και ένα ελικόπτερο μεσαίου τύπου στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Η Διεύθυνση της Υπηρεσίας δηλώνει πως υπάρχει πλήρες σχέδιο διαχείρισης πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς το οποίο επικαιροποιήθηκε στο πλάνο ετοιμότητας που έγινε στις αρχές του καλοκαιριού. Οι αριθμοί ευημερούν!

Πανέτοιμος όμως δήλωνε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, στις 19 Ιουλίου, όταν διαβεβαίωνε ότι ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

 

Νιώθω πως συνεχώς καταστρώνουμε σχέδια επί χάρτου –ένα εύφλεκτο υλικό που καίγεται εύκολα στη λήθη, στην ανικανότητα μιας πολιτείας να προστατέψει ζωές και περιουσίες. Πλάνα, στρατηγική, δηλώσεις ετοιμότητας αλλά όχι ικανότητας καταλήγουν την κρίσιμη στιγμή σε ένα «αυτοσχεδιαστικό θέατρο» των υπευθύνων που παράγει απώλειες και θλίψη.

Οι φυσικές καταστροφές έρχονται να ξεσκεπάσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει. Η Θεσσαλονίκη, όπως ολόκληρη η Ελλάδα, χρειάζεται ένα πυρίμαχο σχέδιο που θα αντιστέκεται στην «οργή του Θεού», στις «ασύμμετρες απειλές» και στην «κλιματική αλλαγή». Και σε αυτό πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, με ατομική υπευθυνότητα και συλλογική συνείδηση.

*Ο Κ. Ζέρβας είναι πολ. μηχανικός και ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ