Έξι «κλειδιά» για την αυτοδυναμία της ΝΔ - Karfitsa.gr
Εκλογές 2019 Επικαιρότητα Πολιτική

Έξι «κλειδιά» για την αυτοδυναμία της ΝΔ

Προ ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σήκωσε» θόρυβο με την προειδοποίησή του ότι, άμα δεν προκύψει κυβέρνηση με ισχυρή εντολή από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές εκ νέου πέριξ του Δεκαπενταύγουστου.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να μιλήσει για εκβιασμό, αλλά δεν επρόκειτο περί τούτου. Άλλωστε, είναι κατανοητό: Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές χωρίς αυτοδυναμία και η Φώφη Γεννηματά δεν δεχθεί να μπει το ΚΙΝΑΛ σε κυβερνητικό σχεδιασμό, τότε δεν θα υπάρχει περιθώριο για αλλαγή του εκλογικού νόμου και η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές άμεσα και με απλή αναλογική.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν περισσότερο μια προειδοποίηση για την ανάγκη, από την κάλπη της επόμενης Κυριακής, να προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ισχυρή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να μην μπει στη λογική του «παζαρέματος», όπως έχει διδάξει η πρόσφατη εμπειρία των εν Ελλάδι κυβερνήσεων συνεργασίας. Όπως το είπε, άλλωστε, και στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της ΝΔ, το ζήτημα δεν είναι απλώς να αναδειχθεί μια κυβέρνηση από τις κάλπες, αλλά τι κυβέρνηση θα είναι αυτή. Γι’ αυτό και επιμένει στη χρεία ισχυρής εντολής, ενώ ταυτίζει και την ψήφο στη ΝΔ με ψήφο εμπιστοσύνης προσωπικά σε αυτόν. Και αυτό γίνεται συνειδητά: Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι πολλοί ψηφοφόροι, προερχόμενοι κυρίως από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, που δεν στήριζαν τη ΝΔ, ψηφίζουν κυρίως «Κυριάκο» και όχι τόσο ΝΔ.

Τα «κλειδιά» της αυτοδυναμίας

Με αυτό το δεδομένο, στη ΝΔ αναλύουν τα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά και τις παραμέτρους της κάλπης και καταλήγουν ότι υπάρχουν 6 «κλειδιά» που θα… ξεκλειδώσουν τη «γαλάζια» αυτοδυναμία.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν:

  1. Το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής

Είναι γνωστό ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι στο 40,4%. Για κάθε 1% κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, ο πήχης κατεβαίνει κατά 0,4%. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τα κόμματα κάτω από το 3% άθροισαν πάνω από 20%. Αυτό δεν θα επαναληφθεί τώρα, με δεδομένο ότι το κόμμα Βαρουφάκη έχει τάση εισόδου στη Βουλή, Ποτάμι, ΛΑΟΣ και ΑΝΕΛ δεν κατεβαίνουν, ενώ και ψηφοφόροι μικρότερων κομμάτων μετακινούνται προς τα μεγαλύτερα. Το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, πάντως, συνδυαστικά με τον απόλυτο αριθμό του πρώτου κόμματος, είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς, για κάθε κόμμα που μένει εκτός Βουλής, η δυνητική αυτοδυναμία ενισχύεται ποσοτικά. Άρα, αν η ΝΔ είναι πρώτη, με αυτοδυναμία, σε εξακομματική Βουλή, θα πάρει 4 έδρες παραπάνω σε σχέση με όσες θα έπαιρνε αν ήταν πρώτο κόμμα, ακόμα και αυτοδύναμο, σε επτακομματική Βουλή.

  1. Οι εισροές στη ΝΔ

Η ΝΔ δίνει μια μάχη για να κερδίσει «σκεπτικούς» ψηφοφόρους. Με άλλα λόγια, για ψηφοφόρους που δεν την ψήφισαν ήδη από τις ευρωεκλογές, όταν κατέγραψε το ικανοποιητικό, αλλά ανεπαρκές για την αυτοδυναμία, 33,1%. Εν προκειμένω, η ΝΔ φαίνεται πως έχει εισροές ψηφοφόρων τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΙΝΑΛ, αλλά και από κόμματα της Δεξιάς. Εκτιμάται, δε, ότι θα εισπράξει και έναν μεγάλο όγκο ψηφοφόρων του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και του ΛΑΟΣ.

  1. Η επίδοση των δεξιότερων κομμάτων

Κρίσιμη θα είναι και η επίδοση της Χρυσής Αυγής, η οποία δείχνει τάσεις σμίκρυνσης, αλλά και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, που πασχίζει να μπει στη Βουλή. Ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων μπορούν να κατευθυνθούν προς τη ΝΔ. Ειδικά η Μακεδονία είναι πεδίο ενδιαφέροντος, και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και η επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που απευθύνεται στη βάση της ΝΔ, που υπήρχε επί εποχής του και κατακερματίστηκε εν συνεχεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δε, για τους λόγους ενίσχυσης της αυτοδυναμίας που περιγράψαμε και ανωτέρω, έχει αναδείξει σε στρατηγικής σημασίας στόχο το να μείνει είτε η Χρυσή Αυγή είτε η Ελληνική Λύση, είτε και τα δύο κόμματα, εκτός του νέου Κοινοβουλίου.

  1. Η συμπεριφορά των αναποφάσιστων

Το τι θα κάνουν οι αναποφάσιστοι είναι και αυτό μια κρίσιμη παράμετρος. Ήδη, στις ευρωεκλογές διαψεύστηκε η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πάρει την πλειονότητα αυτής της μερίδας του εκλογικού σώματος που, κατά πλειοψηφία, τον είχε ψηφίσει το 2015. Πλέον, οι δημοσκόποι εντοπίζουν σε αυτήν τη μερίδα των ερωτώμενων στις έρευνές τους κυρίως ψηφοφόρους μικρότερων κομμάτων που έμειναν εκτός Ευρωβουλής, κατά κύριο λόγο, δε, γυναικείου φύλου. Εκτιμάται, με βάση τις αναλύσεις, ότι η ΝΔ έχει λαμβάνειν και από εκεί, με τον αέρα του κόμματος.

  1. Η αποχή

Θεωρητικά, η αποχή ως απόλυτο μέγεθος λίγο επηρεάζει. Η πιο ενδιαφέρουσα επίδρασή της έχει να κάνει με τα κοινά που απέχουν. Εν προκειμένω, δε, έχουμε και τη συνθήκη ότι οι εκλογές γίνονται μέσα στο καταλακόκαιρο, με αρκετούς ψηφοφόρους να έχουν προγραμματισμένες άδειες και να φεύγουν εκείνο το Σαββατοκύριακο, ενώ αρκετοί ίσως προτιμήσουν τις παραλίες. Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι, αν υπάρχει ενίσχυση της αποχής, αυτή θα προέρχεται από νεαρότερους ψηφοφόρους. Άρα, κόμματα, όπως η ΝΔ, με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, μπορεί να βγουν ωφελημένα εν σχέσει με κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25, που έχουν χαμηλότερο μέσο όρο.

  1. Τριεδρικές, τετραεδρικές, πενταεδρικές

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει κατά τόπους τι θα γίνει σε αρκετές τριεδρικές, τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες. Οι τριεδρικές είθισται να «σπάνε» σε 1-1-1 ή 2-1 έδρες, με τη ΝΔ να ελπίζει ότι θα παίρνει από 2 βουλευτές στις περισσότερες. Ενδιαφέρουσες και οι τετραεδρικές που συνήθως «σπάνε» 3-1 έδρες, αλλά αν το δεύτερο κόμμα δεν υπερβεί το 25%, τότε γυρίζουν συνήθως 4-0 υπέρ του πρώτου κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατανομή των εδρών στα Χανιά σήμερα. Τέλος, και στις πενταεδρικές η ΝΔ έχει ελπίδα, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει καλά, να βγάλει 4 και όχι 3 βουλευτές. Φυσικά και οι μονοεδρικές έχουν τη σημασία τους και φαίνεται ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει και τις 7, από τις 2 που ελέγχει σήμερα (Λευκάδα και Ευρυτανία).

Οι τάσεις

Όπως προαναφέρθηκε, σε όλες τις έρευνες που έχουν στη διάθεσή τους τα πολιτικά επιτελεία, καταγράφονται ορισμένες θεμελιώδεις τάσεις που θεωρούνται, αυτήν τη στιγμή, χωρίς επιστροφή. Το προβάδισμα της ΝΔ είναι πολύ μεγάλο και «δεν γυρίζει», ενώ, με τα σημερινά δεδομένα η ΝΔ τείνει προς την περιοχή του 40%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει μεν, αλλά απέχει ακόμα από το 30%. Άρα, η διαφορά στο τέλος μπορεί να «γράψει» ακόμα και διψήφιο ποσοστό. Ακόμα, η ΝΔ φαίνεται ότι είναι αυτοδύναμη, περισσότερο ή λιγότερο, σε όλα τα σενάρια, από πεντακομματική ως επτακομματική Βουλή, με το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση εντός Βουλής δηλαδή. Βεβαίως, είναι συζητήσιμο κατά πόσο είναι ευκταία μια μικρή αυτοδυναμία, όπως π.χ. αυτή που είχε πετύχει ο Κώστας Καραμανλής το 2007, αλλά και πάλι, θα πρόκειται για την πρώτη φορά μετά το 2009 που μια κυβέρνηση προκύπτει από τις εκλογές με τόσο σαφή εντολή, καθώς ακόμα και το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το λαϊκό ρεύμα, δεν κατάφερε να επιτύχει νούμερο αυτοδυναμίας.

Η προοπτική της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας υποστηρίζεται από όλες τις τελευταίες έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τΙς τελευταίες μέρες, όπως της Marc για τον ΑΝΤ1, της PULSE για τον ΣΚΑΪ, της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» και της Interview για τη Βεργίνα TV και, κατά πάσα πιθανότητα, σε όλα τα σενάρια για τη σύνθεση της επόμενης Βουλής. Ως προς αυτό, με βάση τα σημερινά δεδομένα η επτακομματική Βουλή θεωρείται άκρως πιθανή, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει πού θα σταματήσει η πτώση της Χρυσής Αυγής ή αν οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου θα κάνουν μια πιο «κυβερνητική επιλογή» και μέσα στο παραβάν θα στηρίξουν τη ΝΔ, προκειμένου να πάρει καθαρή εντολή.

 Όχι εφησυχασμός

Παρά την προοπτική της αυτοδυναμίας, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν κατεβάζει ταχύτητα, ενώ την ίδια ώρα δεν ανεβάζει τους τόνους, παρά την επιχείρηση πόλωσης από τη μεριά του Αλέξη Τσίπρα. Συνεχίζει, δε, με το «σαφάρι» ανά την Ελλάδα: Την Πέμπτη βρέθηκε σε γειτονιές της Ανατολικής Αττικής, ενώ από χθες, Παρασκευή, ξεκίνησε ένα νέο «πέρασμα» σε Θράκη και Μακεδονία. Βρέθηκε σε Έβρο, Κομοτηνή και Καβάλα, ενώ σήμερα επισκέπτεται τις Σέρρες, το Κιλκίς και θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη. Αύριο, Κυριακή, θα είναι στη Χαλκιδική, ενώ τη Δευτέρα προγραμματίζεται επίσκεψη στη Σάμο και τέλος στη Μαγνησία την Τρίτη. Την Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στη βάση του και θα ξεκινήσει να προετοιμάζεται για την κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ, την Πέμπτη, στο Θησείο, ενδεχομένως και με φόντο την Ακρόπολη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.
 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ