Έξι νέοι που κατεβαίνουν πρώτη φορά σε εκλογές στην Karfitsa: Στο χέρι μας να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν! - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Θεσσαλονίκη

Έξι νέοι που κατεβαίνουν πρώτη φορά σε εκλογές στην Karfitsa: Στο χέρι μας να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν!

Η επιθυμία να προσφέρουν στην πόλη στην οποία ζουν και την οποία αγάπησαν και να βοηθήσουν όσο καλύτερα μπορούν τους συμπολίτες τους στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς τους, είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των νέων που επέλεξαν να κατέβουν υποψήφιοι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αφήνοντας κατά μέρος την απάθεια και αδιαφορία –αν όχι απέχθεια!– με την οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι πιο πολλοί από τους συνομήλικούς τους την πολιτική.

Παράλληλα, διακατέχονται από μια σφοδρή επιθυμία να «πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», όσο αυτό είναι εφικτό, και να βάλουν με αυτό τον τρόπο το δικό τους λιθαράκι στην ανοικοδόμηση ενός μέλλοντος, για το οποίο πιστεύουν πως οι ίδιοι επιβάλλεται να συνδιαμορφώσουν.

Η Karfitsa απευθύνθηκε σε έξι νέους ανθρώπους οι οποίοι θέτουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα σε εκλογές, και τους ζήτησε να μοιραστούν τα σχέδια και τα όνειρά τους για την επόμενη μέρα του τόπου τους, αλλά και να εξηγήσουν για ποιον λόγο επέλεξαν να κατέβουν υποψήφιοι.

Ερωτήσεις:

1) Για ποιον λόγο επιλέξατε την πολιτική – αυτοδιοίκηση;

2) Τι φιλοδοξείτε να αλλάξετε (στην πόλη);

Άννα Ανδρουλάκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του Νίκου Ταχιάου:

1) Γιατί είναι εφαρμοσμένη πολιτική, μας αφορά άμεσα όλους και δίνει την ευκαιρία με δημιουργική σκέψη και πνεύμα συνεργασίας να εισφέρουμε πραγματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην βελτίωση των όρων της καθημερινότητάς μας, πράγμα που όπως είναι εύλογο ενδιαφέρει –και πρέπει να ενδιαφέρει– ιδιαίτερα εμάς τους νέους.

2) Σχεδιάζουμε μια πόλη πιο φιλική προς τον πεζό, με δημότες που θα συμμορφώνονται με τη θέλησή τους σε κοινούς κανόνες. Μια πόλη με εξωστρέφεια. Μια πόλη καθαρή που θα έχει «χαρακτήρα» και θα αποτελεί πόλο έλξης, τόσο λόγω του πολιτιστικού της κεφαλαίου, όσο και λόγω της ελκυστικότητάς της.

Ιωάννης Κανταράκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» του Κωνσταντίνου Ζέρβα:

1) Έχοντας έντονη δραστηριότητα σε εθελοντικές οργανώσεις  και πιστεύοντας ότι οι νέοι αυτής της πόλης έχουν φωνή μια και τώρα πλέον ψηφίζουν από τα 17, η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν το επόμενο βήμα για μένα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αξίζει όμως να προσπαθήσεις να αλλάξεις όλα εκείνα που θεωρείς ότι κρατούν την Θεσσαλονίκη ένα βήμα πίσω.

2) Πιστεύω σε μια Θεσσαλονίκη μακριά από κόμματα και χρίσματα. Τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα, έχουν όμως «άρωμα» και αυτό, όπως και πολλά αλλά, θα παλέψουμε να το αλλάξουμε. Αν κανείς κάτι, «κάντο ως το κόκκαλο».

Στέλλα Κοντούλη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη με τον συνδυασμό «Δύναμη Ενότητας» του Ι. Καϊτεζίδη:

1) Επέλεξα την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί είναι κάτι που αφορά την καθημερινότητά μας, το δήμο μας, την περιοχή, το σπίτι μας. Επομένως, είναι στο χέρι μας να ασχοληθούμε ενεργά με την βελτιστοποίηση της καθημερινότητας μας, και το καλύτερο δυνατό επίπεδο ζωής μας! Για εμένα τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί δικαίωμα, υποχρέωσή μου αλλά κι ευχαρίστησή μου! Η προσφορά είναι κάτι που μου δίνει χαμόγελο, ελπίδα και με γεμίζει με συναισθήματα κι αγάπη! Ο τόπος μου, η Πυλαία, με κράτησε εδώ. Από εδώ κατάγομαι, εδώ γεννήθηκα κι εδώ μεγάλωσα κι εδώ επέλεξα να μείνω και να δραστηριοποιηθώ! Η αγάπη για την Πυλαία, η αγάπη για το δήμο μου, μού δίνει κίνητρο να συμβάλλω όπως μπορώ, να προσφέρω, να ασχοληθώ ενεργά με αυτόν και τις δυνατότητες που διαθέτει! Είμαι νέα, έχω ιδέες, όρεξη και θεωρώ υποχρέωση και χαρά μου να τα διοχετεύσω στο δήμο μου!!

2) Στόχος μου είναι να παροτρύνω τους νέους να ψηφίσουν, να ενεργοποιηθούν, να δραστηριοποιηθούν και μακροπρόθεσμα να αγαπήσουν τον τόπο τους, να βρουν καταφύγιο σε αυτόν, να μείνουν εδώ και να μεγαλουργήσουν! Καλώ όλους τους νέους να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, να στηρίξουν την τοπική αυτοδιοίκηση, να πάνε στις κάλπες. Όλα ξεκινούν από το δήμο μας, το σπίτι μας, την καθημερινότητά μας! Δεν πρέπει παιδιά στην ηλικία μου να μένουν αμέτοχα και να κοιτούν με απάθεια τις εξελίξεις. Πρέπει να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας που ανήκουν! Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να κάνει με αυτό που ζούμε και βιώνουμε καθημερινά με το που βγούμε από το κατώφλι του σπιτιού μας! Οραματίζομαι να δώσω αρκετές από τις νεανικές ιδέες μου και την φρεσκάδα ενός νέου ανθρώπου στα κοινά. Με φρέσκο αέρα, με καινοτομίες, τεχνολογία στο δήμο. Ως αθλήτρια, έχοντας ασχοληθεί από παιδί με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό, όντας πεντάκις πρωταθλήτρια Ελλάδος στην πυγμαχία, θεωρώ ότι θα μπορούσα να προσφέρω πολλές από τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου, ώστε να βελτιώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις υποδομές, τα προγράμματα και τις αθλητικές διοργανώσεις του δήμου μας!

Νίκος Νικολακούδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τν συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Πρώτη» του Πέτρου Λεκάκη:

1) Από τη στιγμή που ζω, εργάζομαι και αντιμετωπίζω καθημερινά δεκάδες προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα μου στη Θεσσαλονίκη, θεωρώ υποχρέωσή μου να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση και να είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι απλά να το διαπιστώνω και να αδιαφορώ για το πώς και το εάν επιλυθεί.

2) Σίγουρα η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, δυστυχώς όμως κάποια χρόνια προβλήματα παραμένουν άλυτα. Θα επικεντρωθώ σε τρία συγκεκριμένα ζητήματα και θα επιμείνω για την άμεση λύση τους.

  • Κυκλοφοριακό – πάρκινγκ: Θα πρέπει μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του μετρό, ο ΟΑΣΘ να ενισχυθεί με καινούριο σύγχρονο στόλο με συχνότερα δρομολόγια, να δημιουργηθούν νέοι ποδηλατόδρομοι, ώστε η πρόσβαση στην πόλη να είναι εφικτή χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου καθώς και αύξηση των δημοτικών θέσεων πάρκινγκ σε λογικές τιμές για τους πολίτες
  • Ασφάλεια: Φωταγώγηση όλων των δρόμων και άμεση συνεργασία δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη των κλοπών που έχουν αυξηθεί δραματικά σε δρόμους και πλατείες της πόλης.
  • Πρόσβαση ΑΜΕΑ – οικογένειες με καρότσια: Είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι που δεν τιμάει κανέναν στην πόλη μας, να μην υπάρχει η δυνατότητα δηλαδή σε άτομα με κινητικά προβλήματα και σε οικογένειες με παιδιά, πρόσβασης σε δρόμους, πλατείες, κτίρια κτλ. Θα πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ράμπες σε όλα τα κομμάτια της πόλης και να προλαμβάνεται η ανεμπόδιστη χρήση τους από αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα.

Γιώργος Ξαρχάκος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» του Γιώργου Ορφανού:

1) Έμαθα από μικρός να συμμετέχω στα κοινά. Ανήκω  στην 3η γενιά της οικογενειακής επιχείρησης KAFE ΞΑΡΧΑΚΟΣ έναντι του  Λευκού  Πύργου. Ζω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λαμβάνω καθημερινά τον παλμό και τις ανάγκες που έχουν οι δημότες για μια πιο λειτουργική και καλύτερη  πόλη. Έχουμε μάθει σαν οικογένεια να δουλεύουμε με σεβασμό και ποιότητα και αυτό ακριβώς θέλω να περάσω μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η απόφασή μου να αγωνιστώ  για το καλό της πόλης με τον Γιώργο Ορφανό, ήρθε αβίαστα. Είναι ένας άνθρωπος  με όραμα για την Θεσσαλονίκη και κυρίως με σχέδιο. Μελέτες  για την παραλία και την στάθμευση. Την καθαριότητα και την ασφάλεια. Στοιχεία  που λείπουν από το κέντρο και τα χρειάζεται ο δημότης. Γνωρίζετε ήδη το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο πάρκο Ξαρχάκου με τον φωτισμό και την περιθωριοποίηση που έχει υποστεί ίσως ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες  πρασίνου στο κέντρο. Βλέπετε, ήδη την κατάσταση  που επικρατεί με τα απορρίμματα και την στάθμευση στο κέντρο. Αλήθεια χρειάζεστε κι άλλα επιχειρήματα;

2) Οι φιλοδοξίες μου δεν περιορίζονται σε λόγια. Θέλω κι εγώ ως κάτοικος πρώτα και έπειτα ως επιχειρηματίας, μια πόλη που να εγγυάται σε μένα και στα παιδιά μου ένα καλύτερο μέλλον. Το επιστημονικό πάρκο, το ψηφιακό μουσείο Μ. Αλεξάνδρου, ο φορέας για την προστασία του πάρκου του Κέδρινου Λόφου, και πολλά άλλα που παρουσίασε ο επικεφαλής του συνδυασμού μας, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και απόλυτα αισιόδοξο ότι είναι υλοποιήσιμα. Η πόλη θα γίνει περισσότερο προσβάσιμη, πιο ευρωπαϊκή και πιο ελκυστική στον τουρισμό. Από το 1952 οπότε και λειτουργεί το CAFÉ ΞΑΡΧΑΚΟΣ, έχουν περάσει από το μαγαζί χιλιάδες καλλιτέχνες, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων. Έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα στην ιστορία του Ξαρχάκου. Με την προβολή της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της πόλης και την στήριξη θεσμικών πολιτιστικών φορέων θέλω να πιστεύω ότι άλλοι τόσοι θα αφήσουν και αυτοί την δική τους σφραγίδα στην πόλη. Τον τελευταίο καιρό ο Γιώργος Ορφανός και η «Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον « κερδίζει ολοένα και περισσότερο τους Θεσσαλονικείς, που επιθυμούν την αλλαγή και την πρόοδο. Και μαζί θα πάμε μέχρι το τέλος γιατί όπως είναι γνωστό, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.

Σοφία Τουντούρη, υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα:

1) Δεν μπορούμε να μένουμε θεατές σε όσα καθορίζουν τη ζωή μας. Και ούτε να ασκούμε κριτική από τον καναπέ. Διεκδικώ να έχω λόγο σε αποφάσεις που μπορούν να λύσουν προβλήματα, να παλέψω, όπως παλεύω από τα 18 μου, με όλα τα εφόδια που έχω κατακτήσει ως εμπειρία, με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας. Η γενιά μου είναι αυτή που βιώνει όλες τις δυσάρεστες συνέπειες της κρίσης. Στην πιο δημιουργική τους ηλικία, 25αρηδες, 30αρηδες, 40αρηδες με επιστημονική κατάρτιση αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους. Και αυτή η φυγή τους στο εξωτερικό είναι ξεκάθαρα λύση ανάγκης, όταν η ανεργία των νέων ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα χτυπάει «κόκκινο».

4) Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας αφορούν άμεσα και έμμεσα τη ζωή μας και μπορούν να τη μεταμορφώσουν θετικά. Με την ενίσχυση της καινοτομίας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την επανένταξη των ανέργων νέων στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να βάλουμε οριστικό τέλος στο  brain drain, που αναμφίβολα αποτελεί τεράστια πληγή για τον τόπο μας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει βάλει ήδη τις βάσεις με το πετυχημένο έργο της ΠΚΜ και θα συνεχίσει. Άλλωστε, η προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον είναι διαρκής και δεν σταματά ποτέ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ