ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Της Φιλίππα Βλαστού

Από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα έχουν περάσει δυόµιση χρόνια. Η οικονοµική κρίση µαζί µε όλες τις επιπτώσεις της στη ζωή των πολιτών έχει στρέψει την προσοχή αρκετών στα ζητήµατα που αφορούν στην καθηµερινότητα. Η Karfitsa µίλησε µε όλους τους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας για όσα έγιναν και για όσα δεν έγιναν κατά την διάρκεια της θητείας τους. Στο πρώτο µέρος της έρευνας συνοµιλήσαµε µε δυο βουλευτές του νοµού Κιλκίς, τον Θεόδωρο Παραστατίδη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Γεωργαντά της Νέας Δηµοκρατίας.

Ο κ. Παραστατίδης ανέφερε ότι: «Ορισµένα έργα υποδοµών κι άλλες δράσεις, που είχα προσωπική συµβολή, επετεύχθη µετά από ενηµέρωση και συνεννόηση µε τους αρµόδιους φορείς, άλλα να ενταχθούν σε πρόγραµµα χρηµατοδότησης και άλλα να ολοκληρωθούν». Έτσι λοιπόν κατά την περίοδο της βουλευτικής του θητείας έως σήµερα, τα έργα που… έγιναν σύµφωνα µε τον ίδιο είναι: «Η διευκόλυνση ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Κιλκίς-γέφυρα Μαυρονερίου. Διευκρινιστικά, σας αναφέρω πως αφορά το υπόλοιπο τµήµα σύνδεσης του οδικού άξονα Κιλκίς- Εγνατία οδός. Αυτό πραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία µε το ΥΠΕΘΑ. Το έργο είχε εµπλοκή λόγω του ότι περιελάµβανε και ένα τµήµα οικοπέδου στρατοπέδων».

«Κύρια ευθύνη και αρµοδιότητα για έργα έχει η αυτοδιοίκηση»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Μετά από σύσκεψη στη Περιφέρεια µου ζητήθηκε να αναλάβω πρωτοβουλία σε συνεννόηση µε το υπουργείο Παιδείας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΤΕΙ προκειµένου να µεταφερθούν οι φοιτητές σ’ αυτό, καθότι φιλοξενούνται σε κτίριο του ΟΑΕΔ». Η µεταφορά του πρωτοδικείου και ειρηνοδικείου σε ένα διαµορφωµένο χώρο σε συνεργασία µε τον Υπουργό δικαιοσύνης, έγινε σύµφωνα µε τον βουλευτή, από δική του πρωτοβουλία. «Και οι δύο υπηρεσίες στεγάζονται σε δύο διαφορετικά και ακατάλληλα κτίρια. Πρόσφατα µε διαβεβαίωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης πως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», σχολίασε. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος συµπλήρωσε ότι «σε συνάντησή µου µε τον υφυπουργό Αθλητισµού εντάχθηκε σε πρόγραµµα χρηµατοδότησης το κλειστό αθλητικό κέντρο στον οικισµό Αγίου Πέτρου του δήµου Παιονίας καθώς και η κατασκευή γηπέδων αντισφαίρισης στην πόλη της Αξιούπολης. Η κύρια ευθύνη και αρµοδιότητα για έργα υποδοµών και για δράσεις που συµβάλουν στην ανάπτυξη και την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών ανήκει αποκλειστικά στην πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια  αυτοδιοίκηση».

«Τα έργα και οι δροµολογηµένες λύσεις
που ακυρώθηκαν»

Ο κ. Γεωργαντάς πρωτοεκλέχθηκε βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου 2012. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυβέρνησης Σαµαρά-Βενιζέλου µέχρι δηλαδή τα τέλη του 2014 προσπάθησα είτε να επανεκκινήσω ‘’λιµνάζοντα’’ έργα, είτε να προγραµµατίσω λύσεις σε άλλα. Η προσπάθειά µου αυτή σε συνεργασία µε κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη είχε µετρήσιµα θετικά αποτελέσµατα καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνης της κυβερνητικής θητείας. Δυστυχώς, µε την ανάληψη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πολλές δροµολογηµένες λύσεις διεκόπησαν και µάλιστα υπήρξε κίνδυνος απένταξης έργου», υπογράµµισε ο ίδιος. Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στο τι έχει συµβεί τα τελευταία πεντέµισι χρόνια στο νοµό του.  «Πραγµατοποιήθηκαν οδικοί άξονες. Πιο αναλυτικά ο δρόµος Νέας Σάντας-Κόµβος Ασσήρου και ο δρόµος εισόδου Κιλκίς-Κόµβος Μαυρονερίου. Τα δύο αυτά οδικά έργα που θα συνδέσουν το Κιλκίς µε τη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία, ενώ ήταν ενταγµένα σε ΕΣΠΑ υπήρχε κίνδυνος απένταξης τους λόγω της καθυστέρησης στις απαλλοτριώσεις. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο τον Μάρτιο του 2014 το Υπουργικό  Συµβούλιο αποφάσισε την ένταξη των έργων στην επείγουσα διαδικασία του άρθρου 7Α του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Έτσι, το έργο της εισόδου της πόλεως προχωράει µε πολύ καλό ρυθµό και θα ολοκληρωθεί εντός λίγων επόµενων µηνών. Για το έργο Ασσήρου- Νέας Σάντας και σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο ανάδοχος  προχωρά µε ικανοποιητικούς ρυθµούς. Αυτά τα δύο έργα που δροµολογήθηκαν τον Μάρτιο του 2014 είναι και τα µόνα που εκτελούνται αυτή τη στιγµή στην Περιφερειακή Ενότητα  Κιλκίς», περιέγραψε ο βουλευτής. «Ολοκληρώθηκε η Γ’ Πτέρυγα του Νοσοκοµείου Κιλκίς. Το 2013 σε συνεννόηση µε την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας επιλύθηκε µία εκκρεµότητα πολλών ετών για το Νοσοκοµείο Κιλκίς. Συγκεκριµένα, στο  Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων επανεντάχθηκε το έργο προµήθειας ιατρο-µηχανολογικού εξοπλισµού προϋπολογισµού 5,5 εκατοµµύριων ευρώ. Η χρηµατοδότηση και η ολοκλήρωση του έργου έγινε εντός 8 µηνών από την ένταξή του µε αποτέλεσµα το Νοσοκοµείο Κιλκίς να διαθέτει τα πιο σύγχρονα χειρουργεία στη Βόρεια Ελλάδα», γνωστοποίησε ο κ. Γεωργαντάς.

«Ο κ. Κοντονής αποφάσισε αδικαιολόγητα τη διακοπή των εργασιών»

Ο βουλευτής της Νέας Δηµοκρατίας για το Νέο κτίριο του Οίκου Ευγηρίας Κιλκίς είπε ότι: «Το κτίριο αυτό ήταν ολοκληρωµένο κατά 80% περίπου και απαιτούνταν άλλες 700.000 ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Ενώ τα χρήµατα αυτά διασφαλίστηκαν το 2014 µέχρι και σήµερα δεν έχουν απορροφηθεί, το έργο παραµένει ηµιτελές και έχει συνεχή φθορά». Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε επίσης ότι το έργο της αποπεράτωσης των κερκίδων του Δηµοτικού Σταδίου Κιλκίς διεκόπη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Το έργο αυτό αποτελούσε εκκρεµότητα από παλιά πλην όµως µετά από επίσκεψη του Αρµόδιου Υπουργού στις 14-6-2014 εκδόθηκε απόφαση για την επανέναρξη των εργασιών. Δυστυχώς η νέα Κυβέρνηση όχι µόνο δεν απορρόφησε πίστωση 300.000 ευρώ που είχε διατεθεί στο Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων, αλλά ο Υπουργός κ. Κοντονής στις 4-12-2015 αποφάσισε τελείως αδικαιολόγητα την οριστική διακοπή των εργασιών», είπε αναλυτικά. Παράλληλα, για την µετεγκατάσταση των Δικαστικών Υπηρεσιών του Κιλκίς ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι: «Το 2014 προς στιγµή φάνηκε ότι θα δοθεί λύση σε ένα από τα σοβαρότερα ζητήµατα του Νοµού, αυτό της µετεστέγασης των δικαστικών υπηρεσιών. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαµπου Αθανασίου δροµολογήθηκε η µετεγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών σε ακίνητο της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου και  µάλιστα είχαν υπογραφεί και τα σχετικά µισθωτήρια. Δυστυχώς  η επόµενη Κυβέρνηση δεν παρακολούθησε ως όφειλε το ζήτηµα µε αποτέλεσµα η δροµολογηµένη λύση να έχει ακυρωθεί», κατέληξε.

Σχολιάστε