Έρευνα – σκούπα του εισαγγελέα διαφθοράς για τον ΟΑΣΘ - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Έρευνα – σκούπα του εισαγγελέα διαφθοράς για τον ΟΑΣΘ

Λεωφορεία που κατέληξαν σε μάντρες παλιοσίδερων, εγγυητικές επιστολές που εισπράχθηκαν όμως δεν εμφανίστηκαν σε κανένα αποθεματικό και λογαριασμοί για την ανανέωση του στόλου που αναφερόταν ότι περιείχαν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, όμως στην πραγματικότητα ήταν άδειοι, είναι μερικές από τα ευρήματα έρευνας για την οικονομική κατάσταση στον ΟΑΣΘ που εξετάζει ο εισαγγελέας διαφθοράς. Ύστερα από μήνυση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο ο εισαγγελέας εγκλημάτων αντιμετώπισης διαφθοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μητρουλιάς παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απάτης και της απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, ορισμένα και σε βάρος του δημοσίου, καθώς ο ΟΑΣΘ παρ’ ότι ήταν ιδιωτικός επιχορηγούταν από το δημόσιο.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί εισαγγελέας αναμένεται αύριο να καταθέσουν ο πρόεδρος του κρατικοποιημένου πλέον Οργανισμού Στέλιος Παππάς και μέλη της διοίκησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας σύντομα αναμένεται να κληθούν και να καταθέσουν ανωμοτί τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης του ιδιωτικού ΟΑΣΘ.

Στη μήνυση που κατατέθηκε από το υπουργείο πηγές έλεγαν ότι αναφέρεται η υπόθεση 399 λεωφορείων τα οποία εκποιήθηκαν ως παλιοσίδερα αντί του ποσού των 860.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τη μήνυση, δεν αποτυπώθηκε στις οικονομικές καταστάσεις ως έσοδα, ενώ σημειώνεται πως τα λεωφορεία αυτά αγοράστηκαν αντί 42,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης στη μήνυση αναφέρεται ότι στις οικονομικές καταστάσεις ως έσοδο δεν αποτυπώθηκε το ποσό από την είσπραξη εγγυητικών επιστολών ύψους 1,3 εκ. ευρώ που είχε καταθέσει η ΕΛΒΟ, όμως κατέπεσαν. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως στην έρευνα που διενήργησε η νέα διοίκηση του κρατικοποιημένου πλέον Οργανισμού, βρήκε ότι στον ειδικό λογαριασμό αποσβέσεων αναφερόταν κατάθεση σε λογαριασμό όψεως ποσού 48,8 εκατομμυρίων ευρώ, που προοριζόταν για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Όμως στον λογαριασμό βρέθηκαν μόνον 614 ευρώ!

Στη μήνυση γίνεται εκτενής αναφορά σε οικονομικά στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ορκωτοί ελεγκτές που διερεύνησαν την κατάσταση του ιδιωτικού ΟΑΣΘ και με βάση αυτό κατατέθηκε η μήνυση. Συγκεκριμένα σημειώνεται πως ο Οργανισμός για διάστημα 26 χρόνων επιδοτήθηκε από το δημόσιο με ποσό που υπερβαίνει τα 2δις ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα μοίρασε κέρδη στους μετόχους του ύψους 324,5 εκ. ευρώ.

Ήδη πάντως τα δικαστήρια για την προηγούμενη διοίκηση έχουν ξεκινήσει. Πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού κάθισε στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 29,5 εκ. ευρώ, όμως η δίκη αναβλήθηκε για τον προσεχή Απρίλιο.

Κ.Κ.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ