Έρχεται με «δώρα» ο Τσίπρας στη ΔΕΘ - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική

Έρχεται με «δώρα» ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Με… «δώρα» έρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί μια νέα εποχή – ύστερα από τη, σχεδόν, δεκάχρονη περίοδο της κρίσης. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε εξαγγελίες αρεστές «στα αυτιά των πολιτών» που, όμως, εδώ και χρόνια άκουγαν μόνο για περικοπές.

Aπό το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ,  ο Αλέξης Τσίπρας, αρχίζει άτυπα μεν, ουσιαστικά δε, την προεκλογική περίοδο με ένα πακέτο εξαγγελιών για  φορολογικές ελαφρύνσεις  και κοινωνικές παροχές,  που θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Πρώτος στόχος για την κυβέρνηση είναι η  αναστολή της μείωσης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019. Για το θέμα έχουν διατυπωθεί έντονες  διαφωνίες για τους ενδεδειγμένους χειρισμούς, σε σχέση με τους θεσμούς. Πολλοί είναι αυτοί, που έχουν εισηγηθεί την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς  στην κατάργηση του μέτρου. Οι Έλληνες συνταξιούχοι ζουν ήδη με πολλούς περιορισμούς και περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα πυροδοτήσει εκρηκτικές καταστάσεις φτώχειας , υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου με άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Πολλοί  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκαν  υπέρ της εξεύρεσης  μιας συμβιβαστικής λύσης με τη βοήθεια της Κομισιόν. Την ίδια ώρα διαφαίνεται ότι το ΔΝΤ είναι εναντίον της αναστολής, ενώ πιο φιλικά διακείμενη στην αναστολή είναι η Κομισιόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να καρπωθεί το γεγονός της εξόδου από τα μνημόνια, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την ανάπτυξη της χώρας.

Αναμένεται να  εξαγγείλει:

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (κοστολογείται στα 350 εκατ. ευρώ).

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% (250 εκατ. ευρώ).

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 13,3% (150 εκατ. ευρώ), καθώς και τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου.

Ως βασικό όπλο της κυβέρνησης αναδεικνύεται το  υπερπλεόνασμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και του «παγώματος» των δαπανών, κυρίως του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η κυβέρνηση επιθυμεί  να εξασφαλίσει τη συναίνεση των θεσμών για τις παροχές της και  αφαιρεί πόρους από την οικονομία, για να τους διαθέσει στοχευμένα, κατά την κρίση της και σύμφωνα με τις πολιτικές επιδιώξεις της. Για το 2019 αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση κάποιων –μόνιμων– φοροελαφρύνσεων (και κοινωνικών παροχών, αν καταργηθούν τα αντίμετρα, μαζί με την αναστολή της μείωσης των συντάξεων). Για το 2018 υπολογίζεται να μοιραστούν περίπου 600 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα, εν είδει κοινωνικού μερίσματος, όπως το 2016 και 2017.

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ