Έρχονται αλλαγές και στο Ασφαλιστικό! - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Οικονομία Πολιτική

Έρχονται αλλαγές και στο Ασφαλιστικό!

Αλλαγές από τον επόμενο μήνα έρχονται και στο Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καινοτομία θα είναι ότι θα δίνονται πριμ σε όσους θα παραμένουν στην εργασία περισσότερο χρόνο και «πέναλτι» σε όσους αποφασίσουν να φύγουν νωρίτερα από τη συμπλήρωση 40 χρόνων εργασίας ή στα 67 τους έτη. Στο υπουργείο Εργασίας δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τον ακριβή τρόπο και επεξεργάζονται διάφορα σενάρια.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Την ίδια ώρα, στον ΕΦΚΑ κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να μπορέσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου να δώσουν τις νέες (αυξημένες) συντάξεις χηρείας, μετά την αλλαγή του νόμου που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι, ενώ ο νόμος άλλαξε τον περασμένο Μάιο, εντούτοις δεν υπήρξαν οι ενέργειες που θα τον έθεταν άμεσα σε εφαρμογή. Πλέον, οι διαδικασίες άρχισαν να «τρέχουν» και, ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το θέμα θα κλείσει με την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου, δηλαδή στα τέλη του επόμενου μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που σχεδιάζονται από το αρμόδιο υπουργείο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπονται μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης. Με τον τρόπο αυτόν θα θεσμοθετηθούν κίνητρα προς τους ασφαλισμένους, ώστε να παραμένουν περισσότερο χρόνο στην εργασία, με αντάλλαγμα υψηλότερη σύνταξη από αυτήν που προσφέρει σήμερα ο υφιστάμενος νόμος.

Αν και στο υπουργείο δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα τελικά ποσοστά, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αυξηθούν οι συντελεστές αναπλήρωσης από 5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, από το 28ο έτος ασφάλισης και πάνω.

Υπάρχει και δεύτερο σενάριο, που προκρίνει τη βελτίωση των συντελεστών, αλλά από χαμηλότερο όριο, π.χ. τα 15 έτη. Αν περάσει αυτό, τότε θα θεσπίζονται κίνητρα, τα οποία θα είναι ταυτόχρονα ποινές για όσους επιλέξουν να φύγουν νωρίτερα από την εργασία τους. Βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ο ασφαλισμένος να έχει περισσότερα οφέλη από την αύξηση της σύνταξης, εφόσον μείνει έως τα 67 για πλήρη σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης ή έως τα 62 για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης.

Το σχέδιο που θα επιλεγεί θα βασιστεί σε οικονομική μελέτη η οποία θα αποτυπώνει πολλά σενάρια με τους νέους συντελεστές στις συντάξεις και τις επιπτώσεις τους (δαπάνη) στο ασφαλιστικό σύστημα.

Συντάξεις χηρείας

Την ίδια ώρα, ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης ενημέρωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει στις απαιτούμενες προσαρμογές του λογισμικού, προκειμένου να καταβληθούν οι νέες, «διορθωμένες» και βέβαια αυξημένες συντάξεις χηρείας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στους περισσότερους από 60.000 δικαιούχους.

Οι διατάξεις για την αύξηση των συντάξεων χηρείας, που εκδόθηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, ψηφίστηκαν στις 17 Μαΐου 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως δεν είχε υπογραφεί εγκαίρως η σχετική σύμβαση με τον βασικό πάροχο πληροφοριακών συστημάτων του ταμείου (Instrasoft), με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση.

Σχετική εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου, και πλέον, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον νέο διοικητή, γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές στο λογισμικό σύστημα, ώστε οι πληρωμές να γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Βάσει του νόμου και της εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, καταργείται το όριο ηλικίας των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου και ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του. Από την ίδια ημερομηνία επανακαθορίζεται το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών σε 70%.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» 17/8

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ