Έτοιμος για αποκαλύψεις δηλώνει ο Mr Bitcoin - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Έτοιμος για αποκαλύψεις δηλώνει ο Mr Bitcoin

Της Δέσποινας Κρητικού

Αποφασισμένος να  αποκαλύψει πρόσωπα και πράγματα σχετικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω υπολογιστών  με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin στις ελληνικές αρχές, δηλώνει μέσα από τις φυλακές Διαβατών όπου κρατείται ο   Alexander Vinnik. Με δήλωση του αποκλειστικά στην εφημερίδα karfitsa, ο 39χρονος Ρώσος ο οποίος κατηγορείται για  μια σειρά από κακουργήματα μεταξύ αυτών και ξέπλυμα χρήματος μέσω ηλεκτρονικού  υπολογιστή και είχαν αντίκτυπο σε πολίτες σε ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία δηλώνει αθώος. Υποστηρίζει ότι δεν διέπραξε κάποιο έγκλημα καθώς όπως λέει,  είναι  η δουλειά του να κάνει συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί  ότι γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία όσων χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για να αγοράσουν bitcoins.

«Θα συνεργαστώ με τις αρχές για να αποδείξω την αθωότητα μου»

«Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούμαι από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ρωσία, τις οποίες θεωρούσα νόμιμες, ήτοι, δηλαδή, ότι πραγματοποιούσα είσοδο στην πλατφόρμα συναλλαγών BTC-E για να κάνω συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, τις πραγματοποίησα και στο ελληνικό έδαφος, όντας σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 9 με 25 Ιουλίου 2017», δηλώνει ο 39χρονος και διερωτάται αν η συναλλαγές αυτές είναι έκνομες  για ποιο λόγο δεν έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του από τις ελληνικές δικαστικές αρχές. Ο Alexander Vinnik, δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές προκειμένου να αποδείξει την αθωότητα του. «Αναφορικά με τους πελάτες της BTC-E που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να κάνουν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, αν οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις, δέχομαι να συνεργαστώ μαζί τους και να αποκαλύψω όσα γνωρίζω για αυτές τις συναλλαγές ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και αθωότητα μου». O 39χρονος «μάγος των bitcoins», ο οποίος από τον περασμένο Ιούλιο βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών, παρακολουθεί το δικαστικό θρίλερ που εξελίσσεται γύρω από τον ίδιο, με αγωνία. Μέσω των δικηγόρων του προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα νομικά χαρτιά που έχει στη διάθεση του προκειμένου να αθωωθεί.

Τρία συν ένα αιτήματα για την έκδοση του Alexander Vinnik

Ο 39χρονος Ρώσος ειδικός στην τεχνολογία των bitcoins κατηγορείται για τη συμμετοχή του στην πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, BTC-e, μίας εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων «με έδρα τη Βουλγαρία και υποκείμενη στο κυπριακό δίκαιο». Η σύλληψη του έγινε, στις 25 Ιουλίου 2017 στη Χαλκιδική μετά από ένταλμα των ΗΠΑ, οι οποίες  τον κατηγορούν  ότι «ξέπλενε, κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε 4 δισ. ευρώ.  Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2017,  οι έλληνες  δικαστές στον Άρειο Πάγο ενέκριναν  το αίτημα της έκδοσής του.  Στο μεταξύ οι ελληνικές δικαστικές Αρχές γνωμοδότησαν θετικά και στο αίτημα έκδοσης των Ρωσικών αρχών  για υπόθεση απάτης. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης εξέτασε ένα ακόμη αίτημα έκδοσης του  39χρονου στη Γαλλία και γνωμοδότησε θετικά. Κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών ο 39χρονος άσκησε έφεση και η υπόθεση θα εξεταστεί στον Άρειο Πάγο.  Πριν από λίγο καιρό έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, δεύτερο αίτημα των Ρώσων, το οποίο αναφέρονταν σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά να αποτιμάται σε 750 εκατ. ρούβλια. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Vinnik θα περάσει για ακόμη μια φορά την πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, καθώς στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να συζητηθεί από το Συμβούλιο Εφετών το συγκεκριμένο αίτημα.

 

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ