Έτσι θα «πρασινίσει» η Θεσσαλονίκη! - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Έτσι θα «πρασινίσει» η Θεσσαλονίκη!

Τους τρόπους με τους οποίους θα… «πρασινίσει» η Θεσσαλονίκη αναζητά η διοίκηση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς αυτή τη στιγμή η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στον κεντρικό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος ανέρχεται σε μόλις 1,45 τετραγωνικά μέτρα. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ χαμηλότερος του ορίου των διεθνών προδιαγραφών, που ορίζεται σε 12 – 25 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο!

Από την ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Στη χειρότερη κατάσταση απ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα είναι το Δ’, δηλαδή η περιοχή της Τούμπας, εκεί όπου το πράσινο το ψάχνουν με το «κιάλι» καθώς η αναλογία είναι μόλις 0,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Ακολουθεί η περιοχή του Ε’ δημοτικού διαμερίσματος (Χαριλάου – Ντεπώ) με 1,3 τ.μ. σε αναλογία πρασίνου και στη συνέχεια είναι η Άνω Πόλη με 1,4 τ.μ. και η Ξηροκρήνη με 2,7 τ.μ.

Αντίθετα, στο κέντρο της πόλης η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο μπορεί μεν να φτάνει τα 5,6 τ.μ., ωστόσο στο κομμάτι αυτό συμπεριλαμβάνονται οι χώροι της ΧΑΝΘ, το Πεδίον του Άρεως και η Νέα Παραλία και το πράσινο διαθέτει μια συνέχεια. Σε εξαίρεση επομένως με το κέντρο, όλοι οι υπόλοιποι χώροι πρασίνου στην πόλη εμφανίζονται απομονωμένοι και ασύνδετοι, κατακερματισμένοι και ανομοιόμορφα κατανεμημένοι στον αστικό ιστό.

«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το πράσινο που διαθέτει η πόλη και θα φροντίσουμε το επόμενο διάστημα με διάφορους τρόπους να αυξήσουμε την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα», δηλώνει στην Karfitsa ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι τρόποι για να μπορέσει να αυξηθεί το πράσινο είναι να αξιοποιηθούν τα αδιαμόρφωτα οικόπεδα ιδιοκτησίας του δήμου, να φυτευτούν οι σχολικές αυλές και να δημιουργηθούν νέες δενδροστοιχίες σε δρόμους της πόλης για να μπορέσουν να φυτευτούν πολλά νέα δέντρα.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα γίνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών, των συλλόγων και των επιχειρήσεων, ώστε να υιοθετήσουν είτε ένα δέντρο, είτε ένα πάρκο της γειτονιάς τους, ενώ θα αναπλεχθούν και εναλλακτικές μορφές φύτευσης, όπως για παράδειγμα τα φυτεμένα δώματα, οι κάθετοι κήποι, οι κήποι βροχής και πάρκα τσέπης.

Στις επιδιώξεις είναι να ανασχεδιαστούν οι υπάρχουσες υποδομές και να δημιουργηθεί ένας πράσινος διάδρομος ο οποίος, έχοντας αφετηρία το Σέιχ Σου, να συνδέει πάρκα και περιοχές πρασίνου και να καταλήγει στην παραλία, που θα δίνει τη δυνατότητα περιπάτου και πεζοπορίας στους κατοίκους με τη μικρότερη δυνατή όχληση από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τη ρύπανση.

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει ένα ψηφιακό μητρώο δέντρων, το «Green Tree», το οποίο αποτελείται από 41.672 εγγραφές με 106 χαρακτηριστικά για κάθε μία από αυτές. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δεντροστοιχίες αποτελούνται από 39.184 ζωντανά άτομα. Το ποσοστό των νεκρών ατόμων 3,3% χαρακτηρίζεται μεγάλο και σημαντικές αιτίες νέκρωσης αποτελούν η ηλικία και οι βανδαλισμοί. Πέρα όμως από τους βανδαλισμούς τα δέντρα αντιμετωπίζουν «ισχυρό ανταγωνισμό» από ποικίλα εμπόδια του δομημένου αστικού χώρου.

Επτά κατηγορίες πρασίνου

Οι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι στους οποίους αναπτύσσεται και συντηρείται το αστικό πράσινο σήμερα στον δήμο Θεσσαλονίκης, μπορούν να καταταχθούν σε επτά ομάδες και διακρίνονται ανάλογα με το μέγεθος και την επισκεψιμότητά τους σε:

1.Μητροπολιτικά πάρκα: Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα παραδοσιακά πάρκα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αποτελούν τα πάρκα της Χ.Α.Ν.Θ, του Πεδίου του Άρεως, της Νέας Ελβετίας και της παραλιακής λεωφόρου. Τα περισσότερα από αυτά έχουν δημιουργηθεί πριν από 20 έως 50 χρόνια, βρίσκονται σε μια κατάσταση ωριμότητας και έχουν ανάγκη ανάπλασης.

2.Πάρκα γειτονιάς: Εδώ ανήκουν μικρότερα πάρκα διάσπαρτα στην πόλη και ο ρόλος τους είναι να αποτελούν χώρο ξεκούρασης και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους. Τέτοια είναι, μεταξύ άλλων, το πάρκο Βούλγαρη, Πλατείας Κρίσπου, Πλατείας Καούδη κλπ.

3.Νησίδες Πρασίνου: Η ομάδα αυτή αποτελείται από το πράσινο που υπάρχει στις διαχωριστικές νησίδες των μεγάλων κεντρικών λεωφόρων καθώς και σε κόμβους, διασταυρώσεις και πεζοδρόμια με κάποιο ικανοποιητικό πλάτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι νησίδες των οδών Κ. Καραμανλή, Αγ. Δημητρίου, Μοναστηρίου, Λαγκαδά.

4.Κοιμητήρια: Αξιοσημείωτες εκτάσεις πράσινου υπάρχουν και στους χώρους των κοιμητηριών. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες τόσο μέσα από έργα ανάπλασης, όσο και με έργα συντήρησης, οι εκτάσεις αυτές να αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αστικού πρασίνου. Τα κοιμητήρια που διαχειρίζεται ο κεντρικός δήμος είναι της Ευαγγελιστρίας, της Αγίας Παρασκευής και της Μαλακοπής, τα οποία βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, καθώς επίσης και τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στην Πυλαία.

5.Ζαρντινιέρες: Σε πεζοδρόμια και χώρους όπου δεν μπορεί να αναπτυχθεί πράσινο λόγω ειδικών συνθηκών (π.χ. υπόγειοι κοινωφελείς αγωγοί) τοποθετούνται φυτά σε φυτοδοχεία κυρίως για την αισθητική αναβάθμιση των παραπάνω χώρων.

6.Ιστορικοί χώροι: Πρόκειται για παλιούς ιστορικούς κήπους ή χώρους που συνήθως πλαισιώνουν αρχαιολογικές περιοχές ή αναδεικνύουν ιστορικά μνημεία (κήποι του Πασά, Πύργος Τριγωνίου, Βυζαντινά τείχη).

7.Δενδροστοιχίες – Άλση: Μια μεγάλη κατηγορία αστικού πρασίνου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι οι δενδροστοιχίες που αναπτύσσονται κατά μήκος των δρόμων της πόλης και που σήμερα φτάνουν τα περίπου 40.000 δέντρα.

Η πλειονότητα των πάρκων στη Θεσσαλονίκη έχουν έκταση από 1.000 έως 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Ο κεντρικός δήμος διαθέτει 26 πάρκα με έκταση από 5.000 έως 10.000 τ.μ., ενώ μόλις 15 είναι τα πάρκα σε ολόκληρη την πόλη με έκταση μεγαλύτερη των 10 στρεμμάτων. Στους χώρους πρασίνου ευθύνης των υπηρεσιών του δήμου ανήκουν επίσης το άλσος των Λουτρών Θέρμης, αλλά και ο ζωολογικός κήπος.

 

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ (ΠΛΑΙΣΙΟ)

Οι προτάσεις από την «Οικολογία Αλληλεγγύη»

Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να παραμείνει η μεγαλούπολη με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, αναφέρει από την πλευρά της η δημοτική παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη», τονίζοντας πως πρέπει να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα απόκτησης και φύτευσης άκτιστων οικοπέδων, ακόμη και κατεδαφίσεων οικοδομικών τετραγώνων και δημιουργίας χώρων πρασίνου σε επιλεγμένα σημεία πυκνοδομημένων συνοικιών.

Κύρια πρόταση αποτελεί η δημιουργία πολιτιστικού πάρκου με την απομάκρυνση της ΔΕΘ και του Γ’ Σώματος Στρατού και την ενοποίηση και φύτευση των ανοιχτών χώρων. «Εμείς δεν θέλουμε η ΔΕΘ να γίνει εκθεσιακό κέντρο, αλλά χώρος πρασίνου. Αυτό μπορεί να ενώσει το Σέιχ Σου με την παραλία και να δώσει ανάσα ζωής στην πόλη», δηλώνει στην Karfitsa ο επικεφαλής του συνδυασμού, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Μεταξύ των προτάσεων που κάνει η παράταξη είναι ακόμη η θεσμοθέτηση της «χάρτας πρασίνου» που θα περιλαμβάνει όλα τα δίκτυα των ελεύθερων χώρων, τα μητροπολιτικά και αστικά πάρκα καθώς επίσης η κατάστρωση σχεδίου διεκδίκησης και πιθανής απαλλοτρίωσης βιομηχανικών χώρων που παραμένουν αναξιοποίητοι από τους ιδιοκτήτες τους (εργοστάσια Φιξ, Υφανέτ, Αλλατίνη, Πύργοι της Ευτυχίας).

Σύμφωνα με τον κ. Τρεμόπουλο, στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης, θα πρέπει να είναι και η άμεση αντικατάσταση των περίπου 2.000 κομμένων δέντρων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνον ως κούτσουρα στις δενδροδόχους της πόλης. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του αστικού πρασίνου, η «Οικολογία Αλληλεγγύη» διοργανώνει στις 8 Δεκεμβρίου δενδροφύτευση στο Σέιχ Σου, σε δασική έκταση κοντά στο ξενοδοχείο «Φιλίππειον».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ